Dostupni linkovi

Župljanin će biti isporučen Hagu


Stojan Župljanin
Stojan Župljanin

Haški optuženik Stojan Župljanin od danas se svakog trenutka može naći u pritvoru Haškog tribunala. Procedura za izručenje približila se kraju nakon što je odbijena žalba njegovih advokata, i sada je konačna odluka o ekstradiciji u nadležnosti Ministarstva pravde Srbije.

Vanraspravno veće Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu odbilo je žalbu branilaca Stojana Župljanina na rešenje o njegovom izručenju Haškom tribunalu, izjavila je portparol suda Ivana Ramić.

Ona je za naš program rekla da je odluka Vanraspravnog veća poslata okrivljenom i braniocima tog haškog optuženika, čime se kraju približila procedura za ekstradiciju Župljanina:

"Vanraspravno veћe odbilo je žalbu branilaca okrivljenog Stojana Župljanina kao neosnovanu. Na ovaj način, rešenje istražnog sudije postalo je pravosnažno i na tu odluku ne može se više izjaviti žalba niti vanredni pravni lek. Spisi predmeta su dostavljeni Minisarstvu pravde Srbije na dalje postupanje. Po Zakonu o saradnji sa Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju, konačnu odluku o predaji okrivljenog donosi Ministarstvo pravde."

RSE: Kada će po toj proceduri Stojan Župljanin biti izručen Hagu?

"To Vam sud ne može reći s obzirom da dalje ide još jedna faza postupka, a to je donošenje konačne odluke od strane Ministarstva pravde."

Nebojša Maraš, advokat Stojana Župljanina, rekao je za naš program da nije zadovoljan odlukom suda, ali nije želeo posebno da je komentariše:

"Pa, kakav komentar… Eto, to je ovlašćenje Vanraspravnog veća, ono je tako odlučilo i to je to. U zakonu ne postoji pravno sredstvo protiv te odluke."

U zakonu nije naveden rok u kom Ministarstvo pravde Srbije treba da odluči o izručenju haškog optuženika. Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je da će do ponedeljka, 23. juna,

biti završena procedura za ekstradiciju optuženog Stojana Župljanina:

"Tada će biti ispunjeni svi uslovi za izručenje Stojana Župljanina. U potpunosti mora da se poštuje Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom koji je predvideo jednu ovakvu proceduru. Proces se premešta u Ministarstvo pravde, ministar mora da potpiše rešenje, a pre toga je potrebna saglasnost Vlade koja se daje ministru."

Haški optuženik Stojan Župljanin nakon višegodisnjeg bekstva uhapšen je u iznajmljenom stanu u Pančevu, 12 kilometara od Beograda. Pre toga krio se po gradovima Srbije, a par meseci pre privođenja poteri je za dlaku izbegao u Nišu. Po hapšenju u Pančevu tvrdio je da je policija privela pogrešnog čoveka i da je on Branislav Vukadin iz Bačke Palanke. Nakon DNK analize u Beogradu utvrđeno je da se radi o pedesetsedmogodišnjem Stojanu Župljaninu iz Maslovara u Bosni i Hercegovini koji je, kao nekadašnji načelnik Centra službi bezbednosti u Banjaluci, u Haškom tribnalu optužen za ratne zločine nad muslimanima i Hrvatima.

XS
SM
MD
LG