Dostupni linkovi

Poginula četvorica pripadnika EUFOR-a


Četvorica pripadnika EUFOR-a u BiH poginula su danas u nesreći helikoptera sjeverno od Travnika u centralnom dijelu BiH. Helikopter se srušio prilikom rutinskog leta, a uzroci nesreće još nisu poznati, izjavio je glasnogovornik EUFOR –a Kerrya Corketta.

„Sa velikim žaljenjem mogu potvrditi da je oko 12 sati danas EUFOR-ov helikopter pao sjeverno od Travnika. U helikopteru su se nalazila dva španska pilota i dvojica njemačkih putnika. Helikopter je pripadao španskom kontingentu EUFOR-a. Sa žaljenjem konstatujemo da nije bilo preživjelih“, riječi su Kerrya Corketta.

U Komandi EUFOR-a kažu da je let helikoptera bio rutinski, da je iz baze u Butmiru poletio oko 11 sati i 30 minuta. EUFOR je oko 12 sati dobio poziv u pomoć, a posada drugog helikoptera, koji je bio u blizini, odmah poslije toga potvrdila dim u u ovom području. Kako se radi o nepristupačnom planinskom i šumovitom području bilo je teško odmah reagovati.

„Razlog pada našeg helikoptera sada je predmet istrage“, kazao je za naš program portparol EUFOR-a Kerry Corkett, uz napomenu da su četvorica njegovih kolega izgubili život aktivno učestvujući u podršci i održavanju sigurnog okruženja u BiH.

Corkett nije mogao potvrditi da se helikopter srušio na području opštine Kotor Varoš jer detalje o tačnoj lokaciji pada helikoptera još nije imao.

XS
SM
MD
LG