Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatski FBI ili predstava za Europu?


FBI logo

Treba li Hrvatskoj dodatna institucija u borbi protiv korupcije i kriminala, poput američkog FBI-a? Ili su najnovije ideje, koje stižu iz Ministarstva unutarnjih poslova, više namijenjene Europi kako bi Vlada pokazala da se trudi u suzbijanju korupcije, a u stvarnosti policija i dalje ostaje neefikasna, podmitljiva i korumpirana?!

Ideja o osnivanju hrvatskog FBI-a samo je "predstava" za Europu i gomilanje institucija, a pravih rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala u Hrvatskoj i dalje nema jer nema ni prave političke volje - ističe novinar Feral Tribuna, Ivica Đikić:

"Hrvatski FBI je ideja o stvaranju posebnih policijskih odjela u ravnateljstvu policije i najjačim policijskim upravama koji bi se bavili isključivo korupcijom i organiziranim kriminalom. Rodila se kao jedna na brzinu smišljena ideja kako zamazati oči Europskoj uniji u pogledu stare i više puta naglašene hrvatske boljke u pristupanju Europskoj uniji. To je nedovoljna, neodlučna ili nevoljka borba hrvatske vlasti protiv korupcije i organiziranog kriminala na visokim razinama, koji je pustio pipke u sve segmente društva, ali i u strukture vlasti."

Premijer Ivo Sanader kaže da će se još vidjeti hoće li Hrvatska, uz USKOK, osnovati i svoju inačicu FBI-a:


"Prije dvije godine smo donijeli jednu strategiju koju smo sada proširili, koja ima puno više mjera. Sada idemo u izradu akcijskog plana za primjenu te strategije u borbi protiv korupcije. Mi u Hrvatskoj ostvarujemo određene rezultate, ali akcija kao što je Maestro mora biti više."


S nepotrebnim gomilanjem institucija slaže se i bivši visoki policijski dužnosnik, Joško Morić:


"Pripovijedanje o hrvatskoj inačici FBI je samo zbog toga što to lijepo zvuči. Nije važno kako se institucije zovu, nego je važno kako obavljaju svoj posao. Nije važno da li je crna ili bijela mačka, važno je da lovi miševe."

SDP-ov oporbeni političar, Igor Dragovan, misli da ta mačka, ma kako se zvala, zabušava u lovu na miševe, pa je jučer u Hrvatskom saboru prozvao ministra Unutarnjih poslova, Berisla Rončevića, za nedjelotvornost policije dok zemljom, kako je rekao, divljaju nasilnici, raste kriminal i korupcija - od pljačkanja banaka, pošta, mjenjačnica, do divljanja huligana i plaćenih napadača koji u pravilu ostaju neotkriveni:

"A policija šuti i nudi neku samo njima razumljivu statistiku. Kroz medije pušta ekskluzivne priče o osnivanjima nekih hrvatskih FBI, a zapravo ono što policija radi nije uvođenja reda i obračunavanje s kriminalcima i nasilnicima, već policija prekomjerno koristi silu protiv onih koji se u krivo vrijeme nađu na krivom mjestu."

Ministar je ustvrdio kako službene statistike pokazuju suprotno - pad kriminalnih događanja u Hrvatskoj, na što mu je Dragovan, nezadovoljan odgovorom, poručio da to kaže nedavno pretučenim osobama u Zagrebu:

"O vašim brojkama pričate pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Kakav osjećaj sigurnosti ima direktor Zagrebačkih cesta ili novinar Miljuš?"

Ministar Rončević opovrgava tvrdnje o osnivanju hrvatskog FBI-a:


"Ne radi se ni o kakvom FBI, nego se radi o provođenju vladine strategije o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o stvaranju jedne nove cjeline u okviru ravnateljstva hrvatske policije, potpuno sukladno Zakonu i Ustavu."

Globusov novinar, Gordan Malić, koji je zbog svog otvorenog pisanja o korupciji i kriminalu pod policijskom zaštitom, kao i nedavno prebijeni Duško Miljuš, smatra da bi krovni antikorupcijski i antimafijaški ured unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, koji bi podsjećao na američki FBI, dobro došao Hrvatskoj zbog neučinkovitosti i korumpiranosti lokalnih policijskih dužnosnika. To je, kaže Malić, i bila prvotna ideja, ali se od nje izgleda odustalo:


"Jedan od temeljnih problema hrvatske policije je neučinkovitost postaja, povezanost lokalnih policijskih postaja i policijskih dužnosnika u tim postajama sa lokalnim dužnosnicima, političkim i poslovnim pripadnicima lokalnog establišmenta. To je jedan od glavnih problema u svim istragama. Takva antimafijaška i antikorupcijska struktura, koja nije nadređena lokalnim postajama, nego je potčinjena isključivo vrhu policije i surađuje samo sa USKOK-om, činila se jednom ozbiljnom varijantom, ali ova nova varijanta je posve deplasirana. Mislim da je to samo birokratski odgovor Europskoj uniji na traženje učinkovite borbe protiv korupcije i kriminala."

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG