Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd prepreka formiranju državne Vlade


Skupština Beograda

Zvanični razgovori o formiranju Vlade Srbije demokrata i socijalista, od čijih mandata sve zavisi, još nisu počeli, ali je vlast u Beogradu glavna prepreka konačnom dogovoru. Zato su u većini srpskih medija osvanuli naslovi „Beograd koči vladu“, pa od toga da li će biti poništen već utanačen dogovor radikala, narodnjaka i socijalista u glavnom gradu zavisi i vlast na nivou republike.

Iako štampa već danima bruji o skorom dogovoru Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije za formiranje srpske vlade, i navodi da su ministarstva već podeljena, demokratska vlast u Beogradu glavni je uslov za početak zvaničnih pregovora sa socijalistima. Tako mediji navode da je iz Demokratske stranke, koju predvodi predsednik Srbije Boris Tadić, Socijalističkoj partiji Srbije upućen ultimatum da sruši koalicioni sporazum o vlasti u prestonici sa Demokratskom strankom Srbije, Vojislava Koštunice, i Srpskom radikalnom strankom, čiji predsednik je i dalje haški optuženik Vojislav Šešelj.

Da demokrate ne žele različitu vlast na nivou republike i grada nedavno se konkretno videlo kada je v. d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić, koji je funkcioner Demokratske stranke, zakazao konstitutivnu sednicu beogradskog parlamenta tek za 14. jul, uprkos tvrdnjama narodnjaka, radikala i socijalista da su dogovorili većinu na gradskom nivou, kako bi se sačekali rezultati pregovora o Vladi. Alimpić je za naš program izjavio da ostaju otvorene sve opcije kada je u pitanju formiranje gradske vlasti:


"Kakva većina će biti 14. jula na konstitutivnoj sednici videćemo na samoj sednici - još uvek ništa nije sigurno. Moguće je da ta većina bude potvrđena 14. jula, ali je moguće i da ne bude. Važno je učiniti ono što je dobro za zemlju i za građane i mislim da bi bilo jako dobro da glavni grad bude u istoj političkoj poziciji kao što je i Srbija jer je to bitno i za grad i za građane. Ko je kome dao reč i ko je kome platio ručak na kalemegdanskoj terasi, to je manje važno. Zaista je važno da imamo jedno konzistentno rešenje koje dobro i za ovaj grad i za ovu zemlju i nadam se da će na kraju tako i biti."


Gradski čelnici Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije svojevremeno su koalicioni sporazum potpisali u jednom beogradskom restoranu, i do danas su ostali pri tvrdnjama da je njihova vlast u Beogradu neminovna. Aleksandar Antić, iz Socijalističke partije Srbije, rekao je za naš radio da najave da bi ta stranka mogla da odustane od gradske vlasti sa narodnjacima i radikalima zarad dogovora na republici nisu tačne:


"To su pokušaji da se i oko onoga jedinog oko čega nema dileme, a vezano je za formiranje gradske vlasti, napravi jedna dodatna konfuzija. Niko nema mogućnosti da na bilo koji način uslovljava Socijalističku partiju Srbije. Mi smo odgovorni prema građanima i vodićemo se isključivo prema interesima Socijalističke partije Srbije i građana, a ne prema interesima bilo koje druge strane."


Međutim, i iz G17 plus, stranke koja bi sa Demokratskom strankom trebalo da učestvuje u formiranju Vlade Srbije, stiglo je upozorenje da ta partija neće podržati ni manjinsku vladu koju bi na republičkom nivou napravili demokrate i socijalisti, ukoliko Socijalistička partija Srbije, koju je nekada predvodio Slobodan Milošević, ne odustane od saveza za Beograd sklopljenog sa radikalima i narodnjacima.


"Kada napravimo republičku vladu, formiraće se ista koalicija i u Beogradu i gde god je to moguće u Srbiji", rekla je Suzana Grubješić, iz G17+.

Ali, Aleksandar Antić iz Socijalističke partije Srbije podseća da je u poslednjih 10 godina uglavnom bila situacija različitih vlasti na republičkom i lokalnim nivoima:


"To se pokazalo kao nešto što može da funkcioniše, pri čemu ne želim ni na koji način da stvorim predstavu da će na republičkom nivou biti formirana neka druga vlast. Trenutno smo na republičkom nivou u fazi dogovora i pregovora sa kolegama iz Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke i dok ti razgovori traju ne bi ih trebalo uopšte dovoditi u pitanje."


Sa druge strane, gradonačelnik Beograda Zoran Alimpić za naš program kaže da stvari nisu tako jednostavne, i da nema razloga za žurbu u formiranju gradske vlasti:


"Postoje pregovori na nivou Republike Srbije, oko Vlade Republike Srbije, koji još uvek traju i koji su, s obzirom na okolnosti, veoma složeni. Postoji povezanost između tih razgovora i razgovora o vlasti na lokalnom nivou, a to posebno važi za grad Beograd koji je četvrtina Srbije. Iz tog razloga je ipak potrebno ostaviti malo više vremena, nekoliko nedelja više, da bi se ti pregovori mogli obaviti bez nekog pritiska kako bi se olakšali pregovori i na republičkom nivou."


U svoj toj zbrci, pojavila se čak i vest da Demokratska stranka Srbije sa Demokratskom strankom, koja predvodi Listu za Evropsku Srbiju, vodi pregovore o formiranju vlasti u Beogradu, što je demantovao portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović:


"Demokratska stranka Srbije je potpisala koalicioni sporazum sa Srpskom radikalnom strankom i koalicijom oko Socijalističke partije Srbije o formiranju vlasti u Beogradu i Demokratska stranka Srbije će dosledno ispuniti svako slovo sporazuma koji je potpisan. Naši koalicioni partneri znaju da se mi najodlučnije zalažemo za sprovođenje ovog sporazuma u delo i formiranje organa vlasti u Beogradu što pre."


Interesenatno je da se politički analitičari ne usuđuju da prognoziraju da li će biti postignut dogovor o formiranju iste vlasti na republičkom i gradskom nivou, čiju će okosnicu činiti demokrate, ili će to biti različito, ili u obzir dolazi i neka treća opcija. Marko Blagojević, iz Centra za slobodne izbore i demokratiju:


"To zaista ne mogu ni da pretpostavim, to je pitanje za partije. Mogu da vam kažem da iz Liste za evropsku Srbiju stižu glasovi da ne postoji apsolutno nikakva mogućnost da budu različite vlasti na jednom i drugom nivou, ali da li biste vi bili spremni da se kladite na to. Ne postoji način da se to predvidi."


Različita vlast na republici i gradu može da funkcioniše, zaključuje Marko Blagojević, ali:


"Ukoliko postoji volja, i sa jedne i sa druge strane. Republika nema bog zna kakve ingerencije prema gradu, ali može itekako da mu napravi de facto štetu, kao što može i da mu priskoči u pomoć. Sve zavisi od toga u kojoj meri su i jedni i drugi spremni za saradnju."
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG