Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bijeg u advokaturu sudije Mandića?


Radovan Mandić

Vijest da je sudija podgoričkog Višeg suda Radovan Mandić, poznat po kontroverznim presudama, podnio ostavku na sudijsku funkciju i da namjerava da se bavi advokaturom, otvoreno se tumači kao njegova namjera da preduhitri odluku vrha sudske vlasti da ga ukloni sa tog mjesta.

Naprasna odluka Radovana Mandića, koji je odavno meta oštrih optužbi tužilačkih i policijskih krugova, da se povuče sa sudijske funkcije pokrenula ja pitanje da li iza tog poteza zaista stoje lični motivi, kako se navodi u njegovom zahtjevu ili je u pitanju slučaj da se preduhitri nezavnično najavljivana namjera vrha sudske vlasti da mu oduzme sudijsku togu. Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić:

"Formulacija da sudija Mandić napušta sud i odlazi u advokaturu po mom vođenju je stvar njegovog slobodnog izbora, a te špekulacije zbog čega to on radi ja ne bih komentarisao. Da li je on pod nekim udarom, da li se priprema ili vodi postupak oko utvrđivanja neke odgovornosti, da li za to ima osnova ili nema, ja u to ne bih ulazio i to je njegovo samoopredjeljenje i vjerovatno u nekom budućem vremenu će se znati i razlozi zbog čega on to radi, upravo sada u ovom trenutku kada je došlo do smjene i na vrhu sudske vlasti."

Radovan Mandić je iz polovine devedesetih ostao upamćen po časnoj sudskoj odluci kada se usprotivio namjeri tadašnjih državnih čelnika Momira Bulatovića i Svetozara Marovića da po hitnom potupku osudi jednog od lidera opozicije Novaka Kilibardu zbog toga što im je navodno povrijedio čast i ugled. Nakon prelaska u podgorički Viši sud imidž nedodirljivog sudije prilično mu je poljuljan. Mandić je u javnosti ostao poznat po dva sudska procesa. Građani su ga zapamtili po oslobađajućoj presudi koju je izrekao kontroverznom nikšićkom biznismenu Branislavu Branu Mićunoviću koji je bio optužen za ubistvo sugrađanina Radovana Kovačevića ispred Urgentnog centra u Podgorici. Ta presuda je komentarisana u pravosudnim i političkim krugovima, iako je činjenica da sudu nije prezentiran nijedan osuđujući dokaz. Oslobađajuća presuda koju je izrakao Damiru Mandiću, jedinom optuženom za ubistvo urednika "Dan"-a Duška Jovanovića naišla je, međutim, na javnu osudu tužilaštva i policije. Tadašnja državna tužiteljka Vesna Medenica poručila mu je da ni u jednom sudskom procesu Vijeću nije ponuđeno toliko dokaza.

Apelacioni sud je oborio Mandićevu presudu, naložio ponovno suđenje i potpunu zamjenu Sudskog vijeća. Medenica je u međuvremenu postala predsjednik Vrhovnog suda i Sudskog savjeta koji se nezavnično već duže spremao da na dnevni red stavi rad sudije Radovana Mandića. Jedan od zastupnika porodice Duška Jovanovića, Petar Kankaraš za naš radio kaže da je sudija Mandić izabrao lakši put:

"Radovan Mandić je postupio pametno, on je morao i inače da ode. Kada je usvojena žalba porodice Duška Jovanovića i njihovog opunomoćenika, mene, kako je usvojena, morao je da ode, pitanje je samo na koji način. On je do sada izabrao najbezbolniji način. Apelacioni sud je to usvojio."

Ime sudije Radovana Mandića u kontekstu blokiranja sudskih istraga pred Skupštinskim odborom za bezbjednost, kako su prenijeli mediji, pominjao i direktor Uprave policije Veselin Veljović, a on i predsjednik Višeg suda Ivica Stanković bili su, kako je obznanio nedjeljnik "Monitor" i pod lupom tužilaštva koje je protiv njih tokom istrage za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, bilo odredilo mjere tajnog nadzora. Tom predmetu izgubio se svaki trag.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG