Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Razotkrivena medijska laž


Branimir Glavaš

U nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalima za ratne zločine u Osijeku 1991., danas je razotkriven pokušaj medijske manipulacije i sakrivanja zločina, kada je mučenje i ubojstvo osječkog Srbina prikazano kao sprečavanje atentata „četničkog terorista“ na Glavaša.

Mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića ujesen 1991. godine u ratnom Osijeku jedna je od točaka optužnice koja tereti Branimira Glavaša i druge za ratne zločine. On je jedna od dviju žrtava iz slučaja "garaža", a prema tvrdnjama bivšeg osječkog branitelja Krunoslava Fehira, za njegovo ubojstvo suodgovoran je Glavaš. Fehir je prije nekoliko godina javno progovorio o slučaju priznajući da je po Glavaševom nalogu pucao u Vučkovića, koji je, nakon mučenja i ispijanja kiseline iz akumulatora, izbezumljen od bolova istrčao u dvorište Glavaševog sjedišta. Međutim, u to je doba zagrebački „Slobodni tjednik“ (ST) objavio reportažu „Spriječen atentat na Branimira Glavaša“ koja Vučkovića opisuje kao „četničkog atentatora“. Bivši novinar ST-a Robert Pauletić, koji je potpisan kao autor, kazao je danas da je za navodni pokušaj atentata čuo od svog fotografa, da je napravio bilješke i dao ih tadašnjem uredniku ST-a Marinku Božiću, koji je onda iskonstruirao priču.


„On je to smontirao i objavio tekst potpisavši ga mojim imenom. Odmah je bila svađa oko toga i nakon toga ja više nikada nisam kročio nogom u redakciju „Slobodnog tjednika“.


Pauletić tvrdi da u tekstu pod kojim je potpisan nisu izmijenjene samo izjave u prvom licu jednine, dok je sve ostale izmjene očito napravio Božić. On je dodao i da je ovakvo prekrajanje informacija bio uobičajeni obrazac u vrijeme dok je Božić uređivao ST. Suđenje se nastavlja sljedećeg tjedna, a danas je najavljeno da će se rasprave održavati sve do druge polovice srpnja.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG