Dostupni linkovi

Saša Cvetojević pušten iz zatvora


Saša Cvetojević
Saša Cvetojević

Saša Cvetojević, uhićen na ulasku u Hrvatsku zbog izbjegavanja vojne obaveze, danas poslijepodne autobusom je iz Zagreba krenuo je prema Paraćinu. Jutros je uvjetno osuđen i pušten iz zatvora, a pred odlazak iz Zagreba primio ga je potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac.

Državljanin Srbije i Hrvatske Saša Cvetojević, uhićen prigodom ulaska u Hrvatsku zbog izbjegavanja vojne obaveze u Hrvatskoj, uvjetno je danas osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu, a potom pušten iz pritvora. Za Radio Slobodna Europa govori glasnogovornik tog suda, Krešimir Devčić:


„Saša Cvetojević, koji je u nedjelju 15. lipnja uhićen i sproveden u zatvore Remetinec u Zagrebu, danas je osuđen pred istražnim sucem Borisom Ivančićem na uvjetnu osudu. Tom osudom je njemu utvrđena kazna zatvora od osam mjeseci, pod uvjetom da u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Podsjetimo, radi se o kaznenom djelu izbjegavanja vojne službe, te je protiv istoga bila raspisana tjeralica i određen pritvor.“


Sve je dobro što se dobro svrši, kaže Saša Cvetojević za naš radio, ali iskustvo nije bilo nimalo prijatno:


„Bio sam priveden kao kriminalac, sa lisicama na rukama. Stavili su me u ćeliju za najgore slučajeve. Nije mi bilo jasno zbog čega i zašto. Sve se, međutim, završilo dobro.“


Državno odvjetništvo i Cvetojevićeva braniteljica Slađana Čanković, dogovorili su da se, radi brzine rješavanja ovog slučaja, donese takozvana presuda u istrazi. Odvjetnica Čanković kaže kako je Ministarstvo obrane podnijelo kaznenu prijavu protiv Cvetojevića, jer je 1991. bio prijavljen kao vojni obveznik. Iako ga je majka odjavila 1993. godine, u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) nisu imali tu odjavu i vodili su ga kao vojnog bjegunca. Temeljem te prijave, Državno odvjetništvo (DORH) pokrenulo je kazneni postupak i 2005. godine se konstatira da nije dostupan sudu koji ga je pozvao na saslušanje temeljem zahtjeva DORH-a. Nakon toga, izdana je tjeralica, temeljem koje je u nedjelju uhićen. Cijela je priča za Cvetojevića bila u najmanju ruku neočekivana, kaže odvjetnica Čanković:


„Saša Cvetojević državljanin je i Republike Hrvatske i Republike Srbije. U veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu je dobio hrvatsku putovnicu, i to na temelju dokumenta da je odslužio vojni rok u Republici Srbiji, što mu je i omogućilo izdavanje putovnice od strane hrvatskog veleposlanstva u Srbiji. Nije imao pojma da je ovaj postupak protiv njega pokrenut u Hrvatskoj.“


Cvetojević se, nakon suda, vratio u zatvor Remetinec po stvari, a pred odlazak autobusom iz Zagreba, primio ga je potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac. Cvetojević je rođeni Zagrepčan, koji je, kao šesnaestogodišnjak, s roditeljima otišao iz Hrvatske, a sada bi se želio vratiti, među ostalim i zbog djevojke koja je iz Zagreba:


„U Hrvatsku me vuku korijeni, u rodni kraj, u grad u kojem sa živio i odrastao. U Hrvatskoj želim da započnem nekakav normalan život, ako je to moguće. Ako ne, onda tamo gdje me život odnese.“


Cvetojeviću je hrvatska putna isprava izdana 2005. godine, nakon što mu je Ministarstvo unutarnjih poslova ukinulo zabranu njenog izdavanja zbog bijega od vojne obaveze. Zabrana je ukinuta vjerojatno kada su nadležni vidjeli dokument kojim Cvetojević dokazuje da je vojsku odslužio u Srbiji. Netko je trebao zbrojiti dva i dva i pokrenuti postupak da se protiv Saše Cvetojevića obustavi kazneni progon. A zašto to nije učinjeno – nismo uspjeli dobiti odgovor. Prema priopćenju iz Kabineta potpredsjednika Uzelca, potpredsjednik Uzelac je pojasnio da je njegovo pritvaranje očigledno posljedica ranijeg, još uvijek ne sasvim prevladanog, tretmana izbjeglica iz Republike Hrvatske u odnosu na služenje vojne obveze. Upoznao ga je i s aktualnim odlukama Hrvatskog sabora u pogledu obveznog služenja vojnoga roka.

Usto, potpredsjednik Uzelac se zanimao za uvjete života Saše Cvetojevića u izbjeglištvu, upoznavši ga s aktualnim programima Vlade Republike Hrvatske na stambenom zbrinjavanju povratnika, bivših nositelja stanarskog prava, u koju kategoriju spada i obitelj Saše Cvetojevića.

XS
SM
MD
LG