Dostupni linkovi

Crnogorske "podsticajne" mjere za turiste


GP Dobrakovo, Foto: Vijesti

Putnici u Crnu Goru mogu unijeti po jedan kilogram suvog voća, povrća, pečurki, sireva, kafe, čaja i začina, te po jedan litar alkoholnog pića, dva litra soka i pet litara flaširane vode. Osim ovih ograničenja, pri ulasku u Crnu Goru naplaćuje se i takozvana ekološka taksa.

Cijena eko-takse za putnička vozila do osam sjedišta je deset evra, za vozila za prevoz više od osam putnika i mase do pet tona 30 evra, a za vozila mase veće od pet tona 50 evra. Najskuplja je eko-taksa za teretne kamione i iznosi 150 evra. Ekološke takse vrijede godinu dana i plaćaju se isključivo evrima. Pojedini beogradski mediji izvjestili su kako je uvođenje eko-takse na graničnom prelazu Dobrakovo kod Bijelog Polja izazvalo duge kolone i da se na prelazak granice čekalo i po nekoliko sati ne samo zbog naplate takse već i zbog detaljnog pretresa vozila u skladu sa novim pravilnikom kojim je zabranjen uvoz hrane u Crnu Goru. Da li je tako bilo u ponedjeljak?

Milorad Radmilović
sa porodicom svaki svoj godišnji odmor već godinama provodi u Crnoj Gori. Crnogorsku obalu ti Beograđani smatraju najljepšom u Evropi. Smeta im što mnogi misle i da je najprljavija. Vjeruju da bi eko-taksa koju su upravo platili mogla da popravi stanje na parkingu iza carinskog punkta u ambijentu koji i nije reprezentativan za jednu makar i samoproglašenu ekološku državu. Zaustavili su se, naime, na parkingu pokraj puta prepunom smeća.

"Plaćali ili ne treba da bude čisto. Ne mislim da je skupo, samo podrazumava da ipak bude sređeno. Mnogi turisti odustaju od Crne Gore zato što nije čisto i ne samo ovako okolina nego i po hotelima i po privatnom smeštaju da je određeni kvalitet usluge. Nije skupo ni dvadeset eura, ali da bude čisto. Da je voda čista. Mnogi odustaju od Crne Gore samo zbog nekih virusa koji se opet vezuju za tu vodu. Jeste lepo, svi volimo da dođemo, blizu je, ali to je jedino što ljude odvlači od Crne Gore. Mi smo dali za ekologiju, ali da li će vlast dati za ekologiju to je pitanje. Da ne ode na neku drugu stranu,» kažu Radmilovići.

Za razliku od većine vozača automobila oni koji voze teretna vozila češće negoduju. Da su popularne kamiondžije Paja i Jare živi i da u svom šestotonu uđu u Crnu Goru oni bi platili tačno stotinu eura. Oni koji voze šlepere plaćaju stopedeset:

«Ne znam ko će trpeti. Trpeće prevoznici, gazde. Da li je malo ili mnog novca stopedeset eura koje sam ja dao - ne znam,» kaže vozač kamiona iz Hrvatske. On vjeruje da bi sve zemlje u regionu mogle da uvedu sličnu taksu, što bi značajno otežalo promet robe i ljudi.

Gužvi na granici nema. Prvi turistički talas za ovu godinu još nije zapljusnuo Crnu Goru. Očekuje se 1. jula, a do tada bi trebalo da se počne primjenjivati još jedna Vladina uredba, zabrana unosa hrane i pića bez deklaracije i u samo određenim i precizno propisanim količinama. Taj propis još uvijek nije istaknut na granici. Tako je najavljivano:

"Ja sam to čuo iz štampe i sredstava informisanja," priča jedan od putnika iz Beograda koji je pošao na odmor na Jadran. On misli da je kontrola namirnica koje se nose preko granice u redu.

Uputstva za naplatu koja se dobijaju od inkasanata Ministarstva turizma i zaštitu životne sredine specijalno zapošljenih za tu namjenu precizne su i jasne:

«To važi godinu dana. Dobijate naljepnicu i lijepite je na šoferšajbnu," objašnjava inkasant na granici.

Većina putnika u automobilima nada se da bi eko-taksa mogla popraviti izgled životne sredine u Crnoj Gori.

Podsjetimo, građani i firme iz Crne Gore eko-taksu plaćaće prilikom registracije vozila. Da li će plaćati i dodatno kada putuju u zemlje okruženja, zavisi od eventualnih recipročnih mjera susjednih država koje za sada nijesu uvedene.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG