Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija: Ponovljeno glasanje prošlo mirnije


Skopje, izborni plakati

Značajno poboljšavanje bezbednosti na ponovljenom glasanju omogućilo je najvećem delu građana da slobodno daju svoj glas, ali ovo ne menja ocenu da na izborima, iako su bili dobro sprovedeni, određene ključne žalbe OEBS-a i Saveta Evrope nisu bile ispoštovane u celokupnom sprovođenju parlamentarnih izbora. Ovo je prva ocena posmatračke misije OEBS-a, koja je na ovim izborima imala više od 300 svojih monitora.

"Državne institucije treba da učine više i da zatraže odgovornost od počinilaca nasilja i kažnjivih dela, uključujući i odstranjivanje partijskih aktivista koji vrše visoke policijske funkcije", rekao je šef misije Robert Beri.

I predsednik Državne izborne komisije Jovan Josifovski je ocenio da je jučerašnji dan prošao mirno na većini glasačkih mesta, ističući da će na četiri od njih biti ponovljeno glasanje, jer se juče nije ni održalo zbog krađe izbornog materijala:

"Test koji je Republika Makedonija trebalo da položi na ovom ponovljenom glasanju, uspešno je prošla i zato smatram da je ukupna ocena o izborima pozitivna. Time je Makedonija dokazala da može i mora sprovesti fer i demokratske izbore."


Partije iz albanskog političkog bloka imaju različite ocene o tome kako je protekao dan ponovljenog glasanja. Demokratska unija za integracije, koja je osvojila više poslaničkih mesta, smatra da je preglasavanje popravilo lošu sliku od pre dve nedelje. U Demokratskoj partiji Albanaca, koja je do sada bila partner VMRO DPMNE u Vladi, kažu da je njihov politički protivnik na mnogim glasačkim mestima činio razne nepravilnosti koje su bacile senku na izborni proces. Iako je glasanje juče prošlo bez većih incidenata, i ovaj izborni ciklus je pokazao sve slabosti nedemokratskog ponašanja, kažu eksperti.

"Sada se možda može izvući zaključak da smo ispunili evropske standarde o legitimnim izborima sa slobodnim izjašnjavanjem volje glasača. Ali činjenica da se to moralo napraviti sa snažnim policijskim prisustvom, govori da još mnogo toga treba učiniti," ističe univerzitetski profesor Živko Andrevski.

Sada ostaje otvoreno pitanje koja će partija Albanaca ući u novu vladu, koju će formirati dosadašnji premijer Nikola Grujevski, čija je VMRO DPMNE osvojila 63 poslanika u 120- članom Sobranju. U ovoj partiji, kao i u DPA, koja je dosada bila partner u Vladi, kažu da je još rano za takve planove. U DUi, koja je i na prošlim izborima osvojila više glasova Albanaca, ali nije ušla u vladinu koaliciju, kažu da očekuju pozivnicu da budu deo buduće Vlade. To je u interesu svih građana Makedonije, kažu u Demokratskoj uniji za integracije.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG