Dostupni linkovi

Brisel: Poslednja šansa za Makedoniju


Plicija na ulicama Skopja nakon sukoba tokom parlamentarnih izbora, 1. juna 2008.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji trebaju završiti u nedelju, kada će se ponoviti glasanje na 187 glasačkih mesta, gde su državna izborna komisija i vrhovni sud poništili izborni process koji se odvijao 1 juna, zbog oružanih incidenata i drugih nepravilnosti.

Pravo glasa na preglasavanju imaju nešto više od 160.000 gradjana, ili oko 10 posto od ukupnog glasačkog tela, i oni su većinom u onim mestima gde žive Albanci.

Poslednji dani pre izborne tišine prolaze u stalnom upućivanju apela o mirnom i demokratskom glasanju, kao poslednju šansu za Makedoniju da povrati poverenje kod institucija u Briselu. Danas je u Skoplju boravio šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel, čija je zemlja predsedavajuća u Evropskoj uniji. On je pozvao na evropsko odvijanje ponovljenih izbora:

"Evropska unija je već odlučila da Makedonija bude članica, odnosno deo te evropske zajednice i zaista treba da uradite sve da što brže odstranite sve prepreke koje se pojavljuju na tom putu. Dobro znate da ovi izbori mogu da predstavljaju odredjeno zaustavljanje tih evropskih procesa."


Juče je i ambasador Evropske unije u Skoplju Ervan Fuere pozvao političke lidere da lično preduzmu odgovornost za sve postupke njihovih simpatizera i da ih javno pozovu da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle narušiti ponovljeno glasanje:

"Ovo je zadnja šansa da Makedonija demonstrira kapacitet za organizovanje izbora bez nasilja. Politički lideri moraju shvatiti da je jedan čin zaplašivanja, jedan ispaljeni metak, napad na demokratski kredibilitet zemlje."

Najveće partije Albanaca se nadaju da će izbori u nedelju proteći u fer i demokratskoj atmosferi. Oni kažu da se apeli medjunarodne zajednice trebaju shvatiti ozbiljno i pozivaju državne organe da obezbede sve uslove za mirne izbore. Na ovim izborima se mogu promeniti neke cifre sa glasanja 1 juna, od čega će zavisiti i koja će partija Albanaca ući u novu Vladu, koju će formirati već izvesni pobednik izbora, dosadašnji premijer Nikola Grujevski i njegova partija VMRO DPMNE, jer će najverovatnije imati preko 60 poslanika u 120-članom parlamentu. Eksperti kažu da će pri tome veliku ulogu imati i to koja će od partija Albanaca imati prihvatljivije zahteve od nove Vlade.

Univerzitetski profesor Jeton Sasivari kaže da se u svakom slučaju mogu očekivati reakcije od neizabrane partije za ulazak u Vladu:

"U toj konotaciji se mogu pojaviti tenzije, u smislu neispunjavanja sporazuma sa onim subjektom koji neće biti obuhvaćen vladinom koalicijom. Prirodnija je saradnja VMRO DPMNE sa Demokratskom partijom Albanaca pošto su obe partije desno orijentisane, ali nije nemoguća koalicija i sa dosada opozicionom Demokratskom Unijom za integracije."

Ponovljeno glasanje u nedelju će posmatrati oko 300 domaćih i preko 100 inostranih monitora. Najbrojniji su oni iz OEBS-a, kao i predstavnici nekoliko ambasada u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG