Dostupni linkovi

Američki predsjednik kod pape


Papa Benedict XVI i američki predsjednik George W. Bush u Vaticanu, 13. juni 2008

Prije odlaska u Paris, gdje će će govoriti pred Organizacijom za ekonomski razvoj i saradnju, američki predsjednik George W. Bush se, u sklopu svoje posljednje evropske turneje, sastao s poglavarom rimokatoličke crkve, papom Benediktom XVI. Irak se nije našao na dnevnom redu ovog susreta, nego razna moralna pitanja, od aborrtusa do istospolnih brakova, te vještačke oplodnje.

Američkog predsjednika George W.Busha papa je dočekao na poseban način, u idiličnom Vatikanskom vrtu, uz poj ptica koje su tu donesene s raznih strana svijeta. Za vrijeme kratke šetnje pjevao im je hor Sikstinske kapele. Posebnim liftom potom su se dva lidera, jedan svjetovni i jedan vjerski uspeli u Kulu svetog Ivana, gdje su više od pola sata razgovarali u četiri oka.


"Kakva čast! Kakva čast!", uzdisao je Bush, inače proklamovani vjernik kojemu je Benedikt XVI htio uzvratiti gostoprimstvo ukazano u vrijeme njegove posjete SAD, tokom koje i proslavio svoj 81.-i rodjendan. Učinio je to ustanovivši potpuno drugačiji prijem od onog predvidjenog vatikanskim protokolom. Jedna je stvar medjutim ostala ista – ogromno osiguranje koje prati Busha juniora. Osim glavne bile su zatvorene i pokrajnje ulice oko Vatikana, specijalni antiteroristički odred snajperista, dva stalna antiteroristička odreda u saradnji s talijanskim i američkim sigurnosnim snagama.


No, nisu svi s osmjehom dočekali posjetu američkog predsjednika Vatikanu, osobito specijalni tretman kojeg mu je upriličio bivši kardinal Ratzinger. Prema neimenovanim izvorima bliskim Svetoj stolici, novi je papa bliskim odnosom s Georgeom Bushom pogazio zaostavštinu svog predhodnika Ivana Pavla II koji se svim snagama borio protiv američke invazije na Irak. Iz Bijele kuće poručuju kako je njihov metodistički predsjednik zapravo veliki obožavalac pape Benedikta XVI, i kako ga neizmjerno poštuje. Vjerojatno se zbog toga u Vatikanu danas nije ni razgovaralo o spornom iračkom problemu, nego o temama o kojima dvojica imaju vrlo slične stavove- o abortusu, istospolnim zajednicama, te kloniranju embriona.


Talijanska je štampa uoči Bushovog dolaska spekulirala o tome da se George junior sprema preći na katoličanstvo, kako je to već prije nekoliko godina učinio njegov brat, guverner Floride Jeb Bush, ili bivši britanski premijer Tony Blair, koji su i oženjeni katolkinjama. S obzirom da je Laura Bush metodistkinja, takozvani eksperti za društveni život tvrde da će to ostati i George Bush junior.

XS
SM
MD
LG