Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irsko ključno "da" ili "ne"


Kampanja protiv Lisabonskog ugovora

Irski glasači su danas na referendumu o tome da li će odobriti Lisabonski ugovor koji određuje institucionalne odnose unutar Unije. Irska je jedina od 27 država članica koja se odlučila na takav način na izjašnjavanja o evropskom dokumentu. To bi moglo značiti da Irci koji čine 1 posto ukupne populacije Unije sa svojim "da ili ne" mogli odrediti budućnost Evropske unije.

Mnogima se čini nevjerojatno da bi nekoliko milijuna Iraca moglo odrediti budući izgled Evropske unije u kojoj živi 490 milijuna ljudi. U ostalim članicama Unije Lisabonski ugovor prolazi kroz parlament, a to praktički znači da ne postoji bojazan da ne bude prihvaćen. No, ukoliko bi se dogodilo da Irci na referendumu kažu "NE", cijela priča o novoj strukturi Unije pada u vodu, jer Ugovor moraju prihvatiti sve članice. Istraživanja javnog mijenja pokazuju da je u Irskoj gotovo izjednačena utrka onih koji su za Ugovor i onih koji mu se protive. Jedno je istraživanje pokazalo da kampanja protiv Ugovora je čak u blagom vodstvu.

Sporazum iz Lisabona je gotovo identičan Ustavu EU koji je bio odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. U namjeri da spasi ideju Unije, Bruxelles je preradio ustav, dotjerao u okvire Lisabonskog ugovora, no dokument od 350 stranica malo tko je od glasača pročitao. Novina je što dokument ograničava pravo članica na veto, a predviđa izbor predsjednika EU i ministara.

Analitičar "Irish Timesa" Mark Hennessy kaže kako se novi premijer Brian Cowen nije baš proslavio u objašnjavaju javnosti što konkretno znači Ugovor. Cijela kampanja u korist sporazuma počela je suviše kasno, dok protivnici Ugovora kampanju vode još od prošle zime.

"Kampanja "NE" je mnogo lukavija. Iznosi niz optužbi, često kontradiktornih, a vlada onda odgovara na njih, i na to troši više vremena nego na pozitivnu kampanju, iznošenje pozitivnih stvari koje donosi ugovor" ističe ovaj novinar.

Pitanje koje se sve češće postavlja je da li će ostatak EU pokušati nadmudriti moguće irsko "ne". Primjerice, jedan je francuski ministar kazao da bi članica koja odbaci Lisabonski sporazum trebala razmotriti i napuštanje Unije. Analitičar Marco Incerti iz Centra za evropske političke studije u Bruxellesu podsjeća da je Unija nakon francuskog i nizozemskog ne privremeno zaustavila proces ratifikacije. Moglo bi se to na neki način dogoditi i sada. Možda bi irsko "ne" mogao biti trenutak koji će evropske lidere konačno potaknuti na ozbiljniju akciju.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG