Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Holandija ostaje pri stavu - uhapsiti sve begunce


Maxime Jacques Marcel Verhagen

Holandski šef diplomatije Maxim Verhagen ocenio je da Srbija nedovoljno sarađuje sa Haškim tribunalom i da Holandija zato neće predložiti svom parlamentu da ratifikuje Sporazum EU i Srbije. Da li je stav promenjen nakon hapšenja Stojana Župljanina?

Kakav stav o saradnji Srbije sa Hagom ima nakon jučerašnjeg hapšenja Stojana Župljanina, pitanje je koje smo postavili Bartu Rijsu, Verhagenovom portparolu.

“Ministar je juče rekao da je zadovoljan hapšenjem gospodina Župljanina, da je taj čin dokaz da su i preostali haški begunci na dohvat ruke srpskim vlastima. Rekao je takođe da to potvrđuje da treba i dalje insistirati da srpski zvaničnici ostvare punu saradnju sa Tribunalom u Hagu, a da je suviše rano reći da li ta puna saradnja u ovom trenutku postoji. Kazao je takođe da bi najbolji dokaz pune saradnje sa Tribunalom bio da čuje da je gospodin Mladić u avionu za Hag kako bi mu se tamo sudilo. Rekao je, napokon, i to da sve dok ministri spoljnih poslova Evropske unije jednoglasno ne zaključe da postoji puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji neće biti dat parlamentima zemalja članica Unije na ratifikaciju, niti će biti potpisan privremeni sporazum, kako je bilo predloženo u aprilu.”

Upitan da li to znači da je ostvarenje pune saradnje Srbije sa Tribunalom drugi izraz za stavljanje Mladića u avion za Hag, Rijs odgovara:


“Ne. Ono što naš šef diplomatije sve vreme govori jeste da bi to bio najbolji dokaz pune saradnje. Ministar Verhagen je zapravo izjavio da će Holandija sama doneti ocenu da li postoji puna saradnja Srbije sa Tribunalom ili ne, ali, razume se, ta ocena će u znatnoj meri biti zasnovana na izveštaju glavnog tužioca Međunarodnog suda. Ministar je takođe više puta izjavljivao da je pred Srbijom i čitav niz mera koje mora preduzeti u cilju ostvarenja pune saradnje sa Tribunalom, jedna od kojih je i validan program zaštite svedoka, uvid u traženu dokumentaciju i arhive i, razume se, preduzimanje svih potrebnih koraka da se uhapse i preostala tri haška optuženika.”


Obrazac ponašanja srpske političke elite pokazuje da se jedino pod izuzetno jakim međunarodnim pritiskom, ono što je obećano da će biti učinjeno, zaista i učini. I međunarodni igrači shvatili su, naime, da se srpska obećanja ne mogu uzeti zdravo za gotovo.


Nicholas White iz Međunarodne krizne grupe kaže za Radio Slobodna Evropa da ovog puta Holandija i Belgija neće popustiti. On podseća da su i prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji te dve zemlje poručile da kad je u pitanju ratifikacija, koje neće biti bez pune saradnje Srbije sa Tribunalom u Hagu - cenkanja neće biti:


“Tada je bilo kristalno jasno rečeno da će ratifikacija zavisiti ne samo od stava Holandije i Belgije nego od saradnje sa Haškim tribunalom.”

Portparola holandskog šefa diplomatije Barta Rijsa pitamo da li će ocena Holandije o tome da li Srbija potpuno sarađuje sa Haškim tribunalom biti bazirana na izveštaju glavnog tužioca Haškog tribunala.

“Ne isključivo, ali procena glavnog tužioca biće za nas veoma značajna i u redovnim smo kontaktima sa njim. Holandija će, međutim, za procenu koristiti i informacije koje sama prikupi, kao i one koje dobije od drugih zemalja i partnera.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG