Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potvrđeno da je uhapšeni zaista Župljanin


Stojan Župljanin

Identitet Stojana Župljanina potvrđen je u Beogradu DNK analizom, iako je ovaj haški optuženik nakon hapšenja u Pančevu tvrdio da je policija privela pogrešnu osobu. Župljanin se u Srbiji krio pod najmanje dva lažna imena i dugo je izmicao poteri, potvrdile su vlasti.

Ivana Ramić, portparol Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, izjavila je za naš program da je utvrđeno da je osoba koja je u sredu uhapšena u Pančevu zaista haški optuženik Stojan Župljanin, jedan od četvorice preostalih begunaca koje potražuje sud u Hagu:

"Istražnom sudiji dostavljeni su nalazi veštačenja. Urađeno je veštačenje DNK uzoraka privedenog lica i DNK profila uzoraka koji su ranije pribavljeni a potiču od roditelja Stojana Župljanina. S obzirom da su nalazi pozitivni, istražni sudija je uverenja da se zaista radi o haškom optuženiku Stojanu Župljaninu. Doneto je rešenje o određivanju pritvora i nadalje se postupak nastavlja u skladu sa zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom, koji se i primenjuje u ovoj fazi postupka."

DNK analizu identiteta Stojana Župljanina uradio je Nacionalni kriminalističko-tehnički centar MUP-a Srbije, najopremljenija institucija te vrste u regionu. Stojan Župljanin uhapšen je u Pančevu, 12 kilometara od Beograda, u stanu zgrade u Dunavskoj broj pet. Kada su ga policajci uhapsili, nakon što je lociran, praćen i prisluškivan tri dana, Župljanin je imao znatno izmenjen lični opis, bio je bez brade i vidno smršao. Posedovao je, legalna dokumenta, izdata u Bačkoj Palanci na ime Branislav Vukadin. Njegov advokat Igor Pantelić izjavio je za naš radio da se sa optuženim video u Specijalnom sudu, po privođenju istražnom sudiji:

"Juče sam se video sa njim kada su mu uzimali otiske prstiju."

RSE: Šta Vam je rekao kada ste mu se predstavili kao advokat po službenoj dužnosti?


Pantelić: Pa rekao je da se zove Branislav Vukadin, i nije imao nikakav dokument.


RSE: A da li je imao ličnu kartu na ime Branislav Vukadin?


Pantelić: Jeste, imao je, i to su konačno iz policije dali. Jer oni su ga prvo priveli bez ikakvih dokumenata, pa je on rekao da su mu to oduzeli.


RSE: Znači on ima regularnu ličnu kartu?


Pantelić: Da, da…


RSE: Kakva je dalja procedura kada se utvrdi identitet?


Pantelić: Donosi se rešenje o pritvoru, pa onda o transferu, i to je to…


Sada kada je analizom utvrđeno da se zaista radi o osobi za kojom je policija tragala, sumnji više ne može biti. Branimir Aleksandrić, direktor beogradskog instituta za sudsku medicinu, rekao je za naš program da je DNK identifikacija apsolutno pouzdana:

"Zato što su DNK profili nepromenljivi i individualni, kao recimo otisak prsta. Samo što se ovde uzima takozvani unutrašnji otisak, dakle genski otisak. Pošto se radi o identifikaciji osobe, sada Župljanina, treba odrediti njegov DNK profil, pa ga uporediti sa nespornim uzorkom, a nesporni uzorak se uzima od nekoga iz njegove familije, odnosno DNK profil oca, majke, brata ili sestre."

Župljanin je tvrdio da je rođen 1951, da je nezaposlen, i da je iz Bačke Palanke. Tokom bekstva koristio je više lažnih imena, a jedno od njih je i Dragan Vemić. MUP Srbije nije saopštio kako su u Bačkoj Palanci Župljaninu izdata dokumenta sa lažnim imenom.

Dragan Vukšić, bivši vojni diplomata, rekao je za naš program da logističku podršku u skrivanju haških begunaca daju ljudi koji dolaze iz sistema, jer oni poseduju iskustvo, znanje i kontakte:

"Ja sam uveren da je Župljanin mogao da bude uhapšen u Nišu, jer je ispalo da je on poteri pobegao za samo sat vremena. Uveren sam da je tada obavešten i da je napustio svoje stanište da ne bi u tom trenutku bio uhapšen."


Bez obzira na česte izmene ličnih dokumenata Bezbednosno-informativna agencija pratila je njegove tragove još od bega iz Niša, gde je poslednji put primećen u martu, kada je izmakao poteri. I u tom gradu predstavljao se kao Branislav, a po dobijanju informacije da se krije u stanu u Pančevu, telefonskim prisluškivanjem identifikovan je njegov glas. Prema nezvaničnim informacijama, saslušan je vlasnik stana u kojem je uhapšen Župljanin, a policija proverava i druge eventualne jatake. Kod Stojana Župljanina prilikom hapšenja pronađen je pištolj, a prilikom pretresa stana i jedna puška.

Haški tribunal od Srbije još traži hapšenje i izručenje Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića. Dragan Vukšić:


"Mislim da je Srbija i njih morala i mogla da uhapsi, ali da su ih oni koji je trebalo to da urade tražili na mestima na kojima oni nisu bili. Uveren sam da je među onima koji su ih tražili bilo i onih koji su imali zadatak da ih upozore da se ne nađu tog momenta na tom mestu."


Dragan Vukšić kaže da ne može precizno da kaže dokle u delovima sistema ide podrška haškim beguncima, ali da bi određene instance o tome morale da imaju informacije:

"To je predsednik Vlade jer on ne može da ne zna šta mu delovi Vlade rade, to je i ministar unutrašnih poslova jer on mora da zna šta se zbiva na određenoj teritoriji i kako se sprovode konkretne operativne mere. I to je neposredni izvršilac, Bezbednosno-informativna agencija, koja je bila u rukama ta dva čoveka i te politike, njen izvršni deo. I sada se tu malo radi i o vojsci, koja se možda malo nespretno i nepotrebno uvlači u sve to… Zaista, ovi sadašnji zvanični organi i ove agencije možda nisu direktno involvirani, ali nisam siguran da u njihovim redovima ne postoje pojedinci koji su u vezi sa onima koji su čuvali Mladića, pa možda i Župljanina i Hadžića."


U danu hapšenja Stojana Župljanina u Specijalni sud stigla je anonimna dojava da je u zgradi postavljena bomba, pretnje smrću stizale su na telefone Tužilaštva za ratne zločine, dok je povremeno neko pozivao te brojeve i puštao guslarsku muziku.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG