Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšena četvorica hrvatskih navijača u Klagenfurtu


Hrvatski navijači su, povodom današnje utakmice s reprezentacijom Njemačkom, okupirali glavni grad austrijske pokrajine Koruške – Klagenfurt. Došlo ih je oko 80.000, što je skoro više nego što ovaj grad ima stanovnika. Zabilježeni su i prvi izgredi u kojima su uhapšena četiri hrvatska navijača.
Do gužve je došlo u ulici 8. maja koja je bila jedna od mnogobrojnih "kockastih" baza. U sveopćem slavlju i navijanju netko je bacio dvije dimne bombe nakon čega se pojavila njemačka specijalna policija. To je izazvalo hrvatske navijače pa su neki počeli policajce gađati pivom i konzervama. One najratobornije je policija privela i s lisicama na rukama odvela. Nakon što su se pojavile dodatne policijske snage situacija se malo primirila, premda je napetost ostala visjeti u zraku. Policija je čak u navijačku masu ušla s velikom kombijen na kojem je bio postavljen razglas preko kojeg su molili hrvatske navijače da se smire.
Njemački navijači kojih je također na tisuće došlo u Klagenfurt okupili su se nekoliko ulica dalje, u ulici Paradeisergasse, no tamo nisu zabilježeni incidenti, barem do 16 sati pa su stanovnici Klagenfurta odahnuli kada je navijačka masa krenula prema stadionu. Zbog straha od mogućih nerede većina trgovina je u središtu grada bila zatvorena, premda je danas normalan radni dan. Brojne policijske snage rasporedile su se po cijelom gradu, kako bi spriječile možebitne sukobe.
U samom gradu postavljene su i dvije velike navijačke zone, premda je praktički cijelo uže središte grada pretvoreno u navijačke zone. One najveće su pored konferencijskog centra Messe na pola puta između stadiona i gradskog centra, dok je druga postavljena na glavnom Neuer Platzu.
XS
SM
MD
LG