Dostupni linkovi

Nova optužnica za ratne zločine


Sisak
Sisak

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, nakon provedene istrage, podiglo pred ŽŽupanijskim sudom u Sisku optužžnicu protiv hrvatskih držžavljana, odnosno držžavljana Republike Srbije od 1995. godine, D. Ž. (1957.), M. J. (1942.), B. J. (1966.), G. N. K. (1970.), M. M. (1973.) i D. S. (1973.) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Oni se terete da su 16. prosinca 1991.godine u selu Joševica kod Gline ubili 21 osobu hrvatske nacionalnosti.

Šestorici se optužžnicom stavlja na teret da su kao pripadnici izviđačko-diverzantske grupe paravojne postrojbe tzv. "SAO Krajine" krajem1991. godine u selu Joševici u više kuća iz automatskog vatrenog oružja s prigušivačima iz neposredne blizine ranili jednu ženu i usmrtili 21 osobu, od kojih je 12 bilo starije od 60 godina. Najstarija žžrtva je imala 90, a najmlađa 15 godina.

Svi osumnjičeni su pripadali takozvanoj "Izvidničko-diverzantskoj grupi Štaba Teritorijalne obrane Gline", kojom je zapovjedao kapetan Joso Kovačević i čiji je komandant bio tadašnji predsjednik Skupštine općine Glina, Dušan Jović.


Nijedan od okrivljenih nije dostupan hrvatskim pravosudnim organima. Glasnogovornica ŽŽupanijskog suda u Sisku Snježžana Mrkoci:


„Svih šest osoba su držžavljani Republike Srbije i imaju poznate adrese prebivališta u Republici Srbiji. Tijekom istražžnog postupka svih njih šestero je ispitano. Oni su se u svojim obranama branili šutnjom. Optužžnica još nije stupila na pravnu snagu. Optužnica će im biti dostavljena diplomatskim putem u Srbiju, obzirom da su poznate adrese njihovih prebivališta. Nakon što optužnica stupi na pravnu snagu započet će se sa suđenjem.“


Po svoj prilici, šestorici će se suditi u odsutnosti jer Republika Srbija ne može izručiti svoje građane.

Osim zločina u Joševici, sudski epilog još nije dobio ni zločin u Glinskom Novom Selu, gdje je u listopadu 1991. godine ubijeno 33 ljudi. Lani su žitelji Joševice i Glinskog Novog Sela najavljivali da će radi neučinkovitosti u istrazi ovih zločina tužiti hrvatsku državu, ali njihov odvjetnik Darko Rogan smatra da to više nije potrebno:


„Koliko vidim, Držžavno odvjetništvo je u nekim postupcima i u nekim fazama. Po mom mišljenju ne bi bilo svrhovito, budući da država sama već radi na nekim stvarima, pa nije potrebno vršiti bilo kakav pritisak u vezi sa tim.“
XS
SM
MD
LG