Dostupni linkovi

Zašto Hrvatskoj izmiče Europa?


Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i posebni izaslanik za vanjsku politiku i sigurnost EU Javier Solana prilikom jednog od susreta u Bruxellesu.
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i posebni izaslanik za vanjsku politiku i sigurnost EU Javier Solana prilikom jednog od susreta u Bruxellesu.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je kako bi Hrvatska u Europsku uniju mogla ući najranije 2011. godine, te da ulazak 2009. ili 2010. godine nije više moguć jer Hrvatska kasni s ispunjavanjem mjerila za pregovore.

Prvo 2007. godine, pa 2009, pa 2010, na kraju 2011, a možda i 2012. godine. Zašto Hrvatskoj izmiče Europa i tko je kriv za "neutemeljeni optimizam"?


Profesor na Fakultetu političkih znanosti Dražen Grubiša podsjeća da je i sam Hannes Swoboda još prije nekoliko mjeseci govorio o 2009. godini, ukoliko Hrvatska odustane od Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP):


"To je bilo u fazi optimizma, da se Hrvatska natjera na to da odustane od ZERP-a. To je bila faza neutemeljenog optimizma kada su slali poruke da bi sada, nakon što je Hrvatska riješila pitanje ZERP-a, mogla znatno ubrzati svoj put u zadovoljavanju mjerila. Od kada je donesena odluka da se napusti ZERP, da se odgodi za zemlje članice Europske unije, dogodilo se to da Hrvatska nije ništa napravila na ispunjavanju mjerila. Ukupno ima 23 mjerila za početak svih pregovora, u svim preostalim poglavljima. Do kraja lipnja treba ih ispuniti devet. Očito da je ocjena Europske komisije i Europskog parlamenta da to nije moguće izvršiti u predviđenom roku."

No, za širenje lažnog optimizma Grubiša proziva i hrvatske političare:


"Kada smo počeli pregovore 2005. godine, oni su prvi lansirali da će 2007. godine biti gotovi pregovori. Taj neosnovani optimizam su počeli lansirati naši političari. Na žalost, to su prihvatili i oni iz Europske komisije jer je i njima u interesu da prikažu da proširenje ne zastaje. To je sebični, demagoški trik za javnost, ali je tragičan pošto ne govoriti realno o problemima, znači davati lažne nade. Ako daješ lažne nade, očekivanje je visoko, a kada se suočiš sa realnošću, onda propadneš. Porasti će nezadovoljstvo koje će se reflektirati u euro-skepticizam."

Za novo pomicanje roka, oporbeni SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić najodgovornijom smatra hrvatsku Vladu jer ne provodi dovoljno brzo potrebne reforme:


"Ne vidim reforme u pravosuđu. Ne može se u Evropu sa tolikim brojem zaostalih spisa. Ne može se u Evropu sa ovolikom korupcijom. Ta Evropa nas neće ovakve. Ona nam kaže da smo dobrodošli čim to riješimo. Ako to riješimo do 2010. godine, onda smo dobrodošli 2010. Hannes Swoboda konstatira da se kasni."

Profesor Grubiša:


"Europska unija se trudi, ali ne može se truditi više od Hrvatske. Hrvatska se isto mora potruditi. Šest mjeseci smo izgubili zbog ZERP-a, šest mjeseci smo izgubili zbog Brodogradnje. I naravno da se ta mjerila na kraju rade na brzinu i pitanje je hoće li biti kvalitetna. Sad tek ide antikorupcijski akcioni plan, a trebao je ići davno, prije šest mjeseci."

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin ne bi volio da se iza "otezanja" s hrvatskim ulaskom krije "zapadno-balkanski paket":


"Neka se preko Hrvatske ne klasificira Srbija, iako sam prvi koji Srbiji želi što je mogući brži ulazak u Europsku uniju. Mi moramo voditi maksimalno kooperativnu politiku i prema Beogradu i prema Sarajevu. Evropa mora znati da Hrvatska ne zaslužuje da ju se po bilo kojem odnosu kažnjava."
XS
SM
MD
LG