Dostupni linkovi

U Brisel bi cijela politička svita


Nakon brojnih nesporazuma oko prevođenja, pravno-jezične autorizacije i datuma potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a zatim i oko toga ko je trebalo da bude na čelu državne delegacije na otvaranju dijaloga o vizama, Evropska komisija i vlasti u Sarajevu se sada ne mogu usaglasiti ni o tome koliko bi funkcionera trebalo prisustvovati potpisivanju SSP-a 16. ovog mjeseca u Luxembourgu.

Prema dosadašnjim najavama iz Sarajeva, uz predsjedajućeg Vijeća ministara Nikolu Špirića, planira se dolazak čak desetostruko veće ekipe od kapaciteta koje u ovakvim situacijama planiraju Generalni sekretarijat EU-a i briselski uredi za međunarodne ugovore i protokol.

"Prema uobičajenoj proceduri, pravilima i dosadašnjoj praksi sa ostalim državama Zapadnog Balkana s kojima su sporazumi već potpisani, državne delegacije su bile formatirane na najviše desetak osoba, uključujući i tehničko osoblje i osiguranje", navodi se u dokumentu Ureda za međunarodne ugovore, a prenosi Radio Deutsche Welle.

U bh. slučaju, najavljuje se dolazak oko 60 predstavnika svakojakih struktura iz državne i entitetskih vlasti, a Evropska komisija nudi kompromisnu varijantu od oko 25 članova delegacije, "koliki su i kapaciteti minidvorane u kojoj će SSP biti potpisan".

Sporazum o pridruživanju bi sa bh. strane trebalo da potpiše predsjedavjući Vijeća ministara, a ne članovi državnog Predsjedništva na čemu se, prema informacijama iz Evropske komisije, navodno insistira.

Prema scenariju događaja koji su nadležni resori Evropske komisije već pripremili za 16. juni u Luxembourgu, činu potpisivanja SSP-a će moći prisustvovati jedino članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara u svojstvu potpisnika, ministar vanjskih poslova i šef bh. Misije pri Evropskoj uniji, a za svečanim stolom bi sjedila samo po tri predstavnika dvije delegacije strana potpisnica Sporazuma.

Evropsku uniju će zastupati uobičajena trojka ovlaštena za potpisivanje ove vrste međunarodnih ugovora: generalni sekretar Vijeća EU-a Javier Solana, slovenski šef diplomatije u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara EU-a Dimitrij Rupel i evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn. Sa bh. strane stola će biti predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić, predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić i ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj.

Neposredno uoči ceremonije potpisivanja SSP-a, koja bi trebalo da traje svega desetak minuta, predviđeno je davanje i vrlo kratkih, rutinskih izjava Dimitrija Rupela u ime EU, Ollija Rehna u ime Evropske komisije i Javiera Solane u ime Vijeća EU, a sa bh. strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića.

Nakon potpisivanja ostaje samo nekoliko minuta za čašu šampanjca za koji će se pobrinuti Solana, a nakon toga i izlazak pred javnost ,i novinare.
XS
SM
MD
LG