Dostupni linkovi

Koliko su dva i dva?


Skupština Beograda, Foto: Bojana Matić
Skupština Beograda, Foto: Bojana Matić

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić poručuje i dalje da ga pritisci sigurno neće navesti da promeni odluku o zakazivanju konstitutivne sednice gradskog parlamenta za mesec i po dana. Koalicija Radikala, narodnjaka i Socijalista uručila mu je danas i zvaničan zahtev za hitnim održavanjem sednice, i započela svakodnevne proteste.

Pošto su odbornici Radikala, narodnjaka i Socijalista predali predsedniku Skupštine Beograda zahtev da sednica gradskog parlamenta bude održana pre 14. jula, predstavnici ove koalicije očekuju da će zasedanje biti odmah posle isteka roka za podnošenje odborničkih lista 6. juna. Kandidat za gradonačelnika Aleksandar Vučić:
“58 budućih odbornika predalo je zahtev predsedniku Skupštine grada Zoranu Alimpiću da preinači svoju protivzakonitu odluku, svaka drugačija odluka i tvrdoglavo ostajanje na svom nedemokratskom stanovištu značilo bi uvođenje totalitarizma na mala vrata u Srbiju.”
Zoran Alimpić potvrdio je da je dobio ponovljeni zahtev Radikala, narodnjaka i Socijalista, ali je poručio da za sada nema nameru da promeni odluku da se konstitutivna sednica održi 14. jula:
“To za sada sam rekao zato što kao predsednik prethodnog saziva Skupštine grada imam to zakonsko pravo da zakažem sednicu, ali isto tako imam i pravo da promenim tu odluku. Tu mogućnost ne isključuje zakon pa zato ne želim ni ja da je isključim. Mogu eventualno da donesem neku odluku kada ja procenim da su se one okolnosti koje su me motivisale da zakažem sednicu za 14. jul promenile.
Istovremeno, Radikali, narodnjaci i Socijalisti najavljuju različite vidove svakodnevnih protesta ukoliko Alimpić pod hitno ne zakaže sednicu. Omladina Nove Srbije, članice narodnjačke koalicije, već je ispred zgrade predsedništva organizovala preformans pod nazivom "Kratak kurs iz demokratije". Oni su predsedniku Borisu Tadiću na prisarnici ostavili knjige koje bi, kako kažu, trebalo da ga nauče šta je demokratija. Ivan Bakić:
“Doneli smo knjige: Parlamentarizam u Srbiji u zlatno doba parlamentarizma i demokratije od 1903. do 1914., Velike savremene demokratije i Matematika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole - da se nauči sabiranje jer znamo svi dobro da je većina 58 u odnosu na 52. Dakle, dva i dva su četiri, a ne tri kako pokušava da kaže Demokratska stranka.”
Navodeći da svako ima pravo da protestuje, Alimpić, međutim, odgovara da ga pritisci neće navesti da promeni svoju odluku:
“Naprotiv, ja loše reagujem na pritiske i često uradim suprotno od onoga što pritiskivači traže. Znači, pritisak može da pomogne samo da ja sednicu pomerim nekoliko dana dalje.”
Predviđajući nastavak tenzija i oštre retorike u javnosti, politički analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da razrešenje nastale krize u velikoj meri zavisi od dogovora o koalicijama na republičkom nivou. On kaže da će se valjanost odluke Demokrata da odlaganjem konstitutivne sednice Skupštine Beograda kupe vreme za pridobijanje Socijalista na svoju stranu meriti njenim ishodom koji u ovom trenutku niko u Srbiji ne može da predvidi:
“Ukoliko ta odluka bude imala efekat u smislu da Demokratska stranka napravi politički dogovor sa SPS-om, i time ih natera da ponište svoju odluku o koaliciji u Skupštini grada ona će biti politički opravdana. Ukoliko ne proizvede takvo dejstvo, onda će ona jednostavno biti poslednji pokušaj koji Demokratska stranka čini ne bi li te stvari preokrenula u svoju korist. Naravno da javnost u Srbiji nije oduševljena stvaranjem novih tenzija i povećavanjem ionako velikog nivoa zle krvi među političarima, ali takva je realnost u Srbiji. Politička borba ponekad nalaže donošenje nekih moralno nepopularnih odluka.”
XS
SM
MD
LG