Dostupni linkovi

Ademi oslobođen, Norcu sedam godina zatvora za zločine u Medačkom džepu


 Rahim Ademi
Rahim Ademi

Pripremio: Goran Jungvirth

Hrvatski general Rahim Ademi oslobođen je protekli petak na zagrebačkom Županijskom sudu od svih točaka optužnice koja ga je teretila po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad srpskim zarobljenicima i imovinom prilikom akcije Medački džep 1993. godine. Njegov suoptuženi, general Mirko Norac osuđen je, pak, u istom slučaju na sedam godina zatvora.

Prvooptuženi general Ademi oslobođen je krivnje po svim točkama optužnice iako, kako je obrazložio predsjedavajući sudac Marin Mrčela, kao zapovjednik nije osigurao da pripadnici njegovih postrojbi budu obaviješteni o međunarodnom ratnom pravu.

Generali Norac i Ademi oslobođeni su krivnje za prvu točku optužnice, odnosno od zapovjedne odgovornosti za zločine u Medačkom džepu, a general Norac proglašen je krivim za drugu točku, tj. prema riječima suca Marina Mrčele - jer je znao da njemu podređene postrojbe ubijaju civile, pljačkaju i pale kuće:

„Provedeni dokazni postupak pokazao je da su tijekom i neposredno nakon operacije Džep 93. na području Medačkog džepa hrvatske vojne i policijske snage počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Gotovo sve osobe navedene u optužnici žrtve su počinjenja ratnih zločina bilo prema civilnom stanovništvu ili prema ratnim ratnim zarobljenicima. Uništena i otuđena imovina navedena u optužnici posljedica je počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.“

Presudom je razriješena misterija tko je doista zapovijedao akcijom Medački džep 93. Drugim riječima, potvrđena je dvostruka linija zapovijedanja kojom je tadašnji vojni vrh izbjegao generala Rahima Ademija jer mu nisu vjerovali kao Albancu i bivšem oficiru Jugoslavenske narodne armije.

Ovom presudom otvoreno je i pitanje odgovornosti Davora Domazeta Loše koji je bio dio spomenute dvostruke linije zapovijedanja i preko kojega je tadašnji načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko kontrolirao poteze Mirka Norca na terenu:

„Iz provedenog dokaznog postupka jasno proizlazi da je u navedeno vrijeme u Operativnom centru operacije boravio visoki časnik iz Glavnog stožera Hrvatske vojske, kapetan bojnog broda Davor Domazet Lošo. Iz ratnog dnevnika jasno proizlazi da je tijekom operacije dana 9. 9. ’93. on izdao veliki broj usmenih zapovijedi, čak više i od prvooptuženog Rahima Ademija, a proizlazi da je izdavao zapovijedi i izravno uključujući i drugooptuženom Mirku Norcu.“

Mirko Norac

Podsjetimo: suđenje je završeno nakon gotovo godinu dana i saslušanja više od stotinu i deset svjedoka.

Prema optužnici, prilikom akcije Medački džep, kojom su hrvatske snage nakon dvije godine prekinule opsadu grada Gospića, od 9. do 17 rujna 93. godine, su se dogodila ubojstva 23 srpska civila i pet zarobljenika, mučenja, namjerna razaranja 300 građevinskih objekata, trovanje bunara, ubijanje stoke i pljačkanje vrijedne civilne imovine.

Tužitelj Antun Kvakan u svojim završnim riječima zatražio je osuđujuću presudu ističući da su optuženi Ademi i Norac trebali riješiti pitanje vojne policije prije nego što su prihvatili krenuti u akciju jer su bili svjesni potencijala bezakonja.

Tijekom suđenja u prvom predmetu koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu dvojica generala prebacivali su odgovornost jedan na drugoga.

Ademijeva je obrana tvrdila da je postojala dvostruka linija zapovijedanja, te da je akcijom rukovodio načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko preko admirala Davora Domazeta Loše. Tvrdili su i da je zloglasnim Sektorom 1, u kojem su se dogodili navodni zločini, zapovijedao Norac. Ademi je, prema riječima svog branitelja, Čede Prodanovića imao zato samo formalnu ulogu, a ne pravu moć zapovijedanja:

„Brigadir Ademi je obavljao svoje dužnosti zamjenika zapovjednika Zbornog područja koje su se svodile, ustvari, na rutinske poslove zapovjedništva i logističku potporu.“

Norčeva obrana na drugoj strani je, pak, tvrdila tijekom suđenja da je akcijom zapovijedao Ademi od kojega je Norac primao naređenja, te kako Sektor 1 nije nikad postojao.

Norac ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, a pravomoćnost presude i dalje će čekati u kaznionici u Lipovici, gdje služi 12-godišnju kaznu na koju je osuđen 2003. na Županijskom sudu u Rijeci zbog ratnog zločina počinjena nad civilima 1991. na gospićkom području.

* * * * *

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.


XS
SM
MD
LG