Dostupni linkovi

Proevropske snage dobile vlast u Vojvodini


Prema preliminarnim rezultatima "Lista za evropsku Vojvodinu" u novom sazivu pokrajinskog parlamenta imaće apsolutnu većinu, odnosno 64 od 120 poslaničkih mesta.

Srpska radikalna stranka će imati 25 mandata, mađarska koalicija devet, po šest poslanika imaće koalicija "Zajedno za Vojvodinu" i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a po pet mandata koalicija okupljena oko Socijalista i različite grupe građana.


Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić kaže da ubedljiva pobeda "Liste za evropsku Vojvodinu" može da bude pokazatelj svim političkim strankama u kom pravcu treba da se formira buduća republička Vlada i na koji način razmišlja dve trećine građana Srbije:


"Ubedljivo smo pobedili u Vojvodini i ponudićemo da u Vojvodini napravimo jednu širu koaliciju, ali tako mora biti i u Republici."


"Lista za evropsku Vojvodinu" je, dakle, ubedljivom pobedom otvorila put kojim potpuno slobodno može da bira koga će imati u pokrajinskoj vlasti. Analitičari to vide kao još jedan od mamaca za Socijalističku partiju Srbije prilikom razgovora o formiranju republičkih vlasti.


Komentarišući izbore u Vojvodini portparol Demokratske stranke Srbije premijera Koštunice Andreja Mladenović kaže da se ti rezultati ne mogu predstavljati kao mišljenje svih građana Srbije:


"U drugom krugu smo imali polovičan uspeh, sigurno ćemo imati poslaničku grupu u vojvođanskom parlamentu i bićemo jaka opozicija vlasti koja će se formirati u pokrajini."


Dakle, nakon pokrajinskih izbora, a u iščekivanju nacionalne koalicije, odnosno Vlade, portparol Demokratske stranke Srbije je potvrdio da će uskoro biti potpisan koalicioni sporazum Narodnjaka, Radikala i liste okupljene oko Socijalističke partije Srbije za formiranje gradske vlasti u Beogradu.

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine je najviši predstavnički organ Pokrajine. Skupštinu čini 120 poslanika. Od izbora održanih 19. septembra 2004. godine do izbora 11. maja 2008. Skupštinu su činili:

- 36 poslanika Srpske radikalne stranke
- 34 poslanika Demokratske stranke

- 11 poslanika Saveza vojvođanskih Mađara

- 7 poslanika Koalicije za Vojvodinu

- 7 poslanika Socijalističke partije Srbije

- 7 poslanika Demokratske stranke Srbije

- 7 poslanika Pokreta Snaga Srbije

- 4 poslanika grupa građana iz Plandišta, Inđije, Ade i Bačkog Petrovca

- 2 poslanika Reformista Vojvodine

- 2 poslanika G 17 plus

- 1 poslanik Koalicije "Subotica naš grad"

- 1 poslanik DSVM

XS
SM
MD
LG