Dostupni linkovi

"Feniks" sletio na Mars


Sonda "Feniks" američke agencije za svemirska istraživanja (NASA) noćas se uspješno spustila na površinu Marsa gdje će početi tromjesečno ispitivanje površine te planete, odnosno mogućih tragova života na njoj.

Pred spuštanje Feniksa na površinu Marsa, istraživači okupljeni u kontrolnoj sobi američke agencije za svemirska istraživanja (NASA) nisu bili spokojni. Samo polovica od svih dosadašnjih pokušaja spuštanja NASA-inih istraživačkih sondi završena je uspješno. Polovica letjelica izgorjela je tokom prolaska kroz atmosferu Marsa ili nepovratno oštećena pri prizemljenju.
Feniks je ušao u atmosferu Marsa brzinom od 21.000 kilometara na sat, ali je uspješno smanjio brzinu i lagano se spustio tačno na unaprijed planirano mjesto, nedaleko od sjevernog pola te planete.
"Mnogo puta smo uvježbavali ovaj proces i moguće probleme koji bi mogli nastati tokom spuštanja, ali sve je proteklo savršeno, baš kao što smo planirali," izjavio je Barry Goldstein, direktor NASA-inog programa za istraživanje Marsa.
"Ovo je tek početak jer bez uspješnog prizemljenja, nema ni misije. Sada možemo reći da je misija počela i na nama je da je pretvorimo u nešto divno," kazao je direktor misije Feniksa Peter Smith.
"Ovo što smo izveli podsjeća na pokušaj da lopticu za golf jednim udarcem iz Washingtona ubacite izravno u rupu koja je u Sidneyu u Australiji. Mislim da smo napravili jako dobar posao," izjavio je Ed Weiler, voditelj tehničkog odjela u NASA-i.
Feniksova misija će trajati tri meseca, odnosno do zime kada na Marsu više neće biti dovoljno svjetla za istraživanja. Glavni cilj – pronaći zaleđenu vodu i naznake mogućeg postojanja uvjeta za život.
Feniks ima kameru i mehaničku "ruku" od oko 2,5 metra koja može doprijeti do jednog metra dubine. Sonda je široka pet i duga 1,5 metar, a teška je oko 350 kilograma.
XS
SM
MD
LG