Dostupni linkovi

Ponovo se potežu pištolji


Beograd
Beograd

Poslednjih dana u Beogradu se desilo nekoliko oružanih incidenata, a u kojima je jedna osoba izgubila život, a više ih je ranjeno. Ponovo se potežu pištolji i to najčešće na mestima gde se okupljaju mladi ljudi.

Da li je takav porast kriminaliteta posledica društva u kojem žive, a koje im kao model nudi negativne vrednosti?

Obračuni među mladima u Beogradu su poslednjih meseci više nego učestali. Oružje se poteže iz bezazlenih razloga: zbog navijačkih strasti, muzičkog ukusa, devojaka. Po uzoru na već ozloglašena kriminalna imena, deca na gradskim ulicama ne prezaju ni od najtežih krivičnih dela, koja se neretko završe tragično. Poslednji ovakav slučaj zabeležen je u petak rano ujutro kada je u pucnjavi u blizini splava "Blejvoč" na Novom Beogradu, ubijena jedna osoba, a dve su ranjene. Kriminolog Bogoljub Milosavljević kaže da su oružani incidenti na beogradskim ulicama signal povećane društvene opasnosti o kojoj bi hitno trebalo da se brine Vlada i MUP-Srbije:

"Moglo bi se i tako reći, da se od početka devedesetih godina oružje previše usadilo u svest mladih ljudi i da je nošenje oružja i dokazivanje nekog statusa ili moći među vršnjacima na ulici, među tim svetom koji se kreće, nešto što je i nasleđeno i što se nastavlja. Izuzetno je potrebno da se preduzme jedna ozbiljna akcija koju bi morala da povede i Vlada i MUP i socijalne službe."

Nasilje među mladima, mada nije dokazano, posledica je društva u kojem odrastaju i koje im kao modele za uzor nudi negativne vrednosti i negativne heroje, kaže psiholog Žarko Trebješanin:

"Moguće je da su mladi osetljivi na tu društvenu klimu. Čim imate suspenziju vrednosti, društvenu anomiju i jedan ciničan odnos prema ljudskom životu i vrednostima, kao što su poštovanje tuđe ličnosti i tolerancija, onda naravno da imate nešto poput zelenog svetla, da je društvo džungla i da u njemu opstaju samo oni koji su beskrupulozni i spremni na sve - zbog toga nasilje i obračuni i jesu u porastu. Ali, da bismo to mogli tvrditi sa sigurnošću takvih slučaja bi, na žalost, moralo da bude više uz jedno sistematsko istraživanje."


Mada, takođe, nije istraživano niti dokazano, profil posetioca na javnim mestima, noćnim klubovima, sportskim priredbama ukazuje da na takvim mestima pištolje nose i pucaju oni koji su deo ili su bliski kriminalnom miljeu. Kriminolog Bogoljub Milosavljević misli da je među mladima vatreno oružje postalo maltene statusni simbol zahvaljujući kojem se stiče poštovanje i moć:

"Pitanje je zašto se tako lako poteže oružje, a pre 20-30 godina, kada smo mi bili mladi, takve stvari su se rešavale mirnijim putem i na manje nasilan način – nije bilo oružja i bila je veća kontrola policije i drugih organa. Današnju situaciju su neki spremni da povežu sa upotrebom droga ili nekih drugih sredstava, ali ja mislim da to treba povezati, što je možda i važnije, sa gubitkom društvenih vrednosti, padom moralnih normi i promenom u kulturi društva."

Stručnjaci upozoravaju da je pojava socijalne patologije u redovima mlade generacije često rezervoar iz koga se regrutuju kriminalci među odraslima. Statistički podaci iz prošle godine ukazuju da je kriminalitet maloletnika u stalnom porastu.

XS
SM
MD
LG