Dostupni linkovi

Rusija prva prepreka EULEX-u


Šef EULEX-a Yves de Kermabone
Šef EULEX-a Yves de Kermabone

I u Beogradu beležimo reakcije na najavu odgađanja plana da Evropska misija (EULEX) preuzme od UNMIK-a glavne ingerencije na Kosovu. Kakva je budućnost te misije, s obzirom da se Rusija u Savetu bezbednosti UN protivi slanju EULEX snaga na Kosovo, te kakav će potez biti generalnog sekretara UN Ban Ki Muna?

Šef EULEX-a Iv d Kermabon izjavio je tokom posete Kosovu da će se uskoro reducirati uloga UNMIK-a, ali je istovremeno dodao da ne zna kakvu odluku će s tim u vezi doneti generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun. Bilo je najavljivano da će 15. juna, kada stupi na snagu Ustav Kosova, evropska misija preuzeti glavne ingerencije UNMIK-a. Rusija je protiv da se ovo dogodi bez nove rezolucije Saveta bezbednosti, a i sam Kermabon priznaje da nije verovatno da će njegova misija biti potpuno operativna posle 15. juna.

Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, nabrajajući razloge ovog nedefinisanog odnosa između internacionalnih igrača na Kosovu, za naš program kaže da je prva politička prepreka uspostavljanju EULEX-a u odsustvu nove rezolucije Saveta bezbednosti Rusija, koja igra preko Srbije. Protiv evropske misije je, dodaje, i srpska kosovska zajednica:
"Drugi razlog je podela i u samom UNMIK-u, ne postoji saglasnost oko toga da li treba mimo rezolucije zatvarati sve kancelarije ili, ipak, treba ostaviti barem neke od tih funkcija, ako ne na celoj teritoriji Kosova onda barem u delovima u kojima živi srpska zajednica. Postoji i treći problem, a to je nesaglasnost u samoj Evropskoj uniji jer nisu sve zemlje Evropske unije podržale jednostrano proglašenu nezavisnost. Postoje i praktični problemi. Prvi, tim Evropske unije za planiranje je to uradio na papiru, jako lepo i birokratski kako to oni znaju, ali je to daleko od realnosti. U suštini, Evropska unija ne može da prati ritam ni obezbeđivanja činovnika, ni novca, ni, naravno, postizanja političke saglasnosti, kako to piše na papiru."
Nekakav aranžman između evropske i misije Ujedinjenih nacija biće napravljen, ali je u ovom trenutku jasno da na Kosovu niko ne zna kada će EULEX preuzeti najavljene nadležnosti. Čak ni međunarodni zvaničnici zaduženi za uspostavljanje neke forme komunikacije između ovih dveju misija ne znaju trenutno više niti su blizu bilo kakvom sporazumu, kaže poznati britanski publicista Tim Judah:
“Vlada stanje potpune neizvesnosti i ako se do 15. juna, kada stupa na snagu Ustav Kosova, ne pronađe nikakvo rešenje, suočićemo se sa velikim problemima.”
Rusija je svakako glavni, iako ne i jedini, politički igrač koji sprečava prenošenje nadležnosti sa UNMIK-a na EULEX, bez nove pravne osnove izdate od Saveta bezbednosti UN-a i ona svakako stoji iza činjenice da je generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun usporio, odnosno, zaustavio transfer nadležnosti i logistike sa UNMIK-a na evropsku misiju, kaže Judah. Upitan da li ovakva pat-pozicija među internacionalnim igračima vodi ka podeli Kosova, britanski publicista odgovara:
“Mislim da de facto podela postoji još od 1999., dakle, to nije ništa novo. Sada se ide na mnogo otvoreniju konsolidaciju te podele, pri čemu se lokalne institucije u srpskim oblastima na Kosovu otvoreno nazivaju srpskim organima i institucijama – zato smo, uostalom, i imali lokalne izbore na Kosovu. Izabrani funkcioneri i odbornici će se smatati predstavnicima srpske države, a ne kosovskih institucija.”
Prema saznanjima Dušana Janjića, na prevazilaženju postojećeg haotičnog stanja među dvema misijama na Kosovu već se radi:
"Koliko ja znam već postoje radni kontakti, i to u poslednjih mesec i po dana, između timova za planiranje UNMIK-a i generalnog sekretarijata i delova za planiranje Evropske unije na definisanju nove misije UNMIK-a i na nekoj vrsti suženog i produženog delovanja UNMIK-a u fazi dok se ne uspostavi EULEX na celoj teritoriji Kosova."
Ako se do 15. juna ne postigne nikakav dogovor o nadležnostima između UNMIK-a i EULEX-a, može se ući u veoma haotično stanje, u kojem niko neće znati u čijim je rukama međunarodna misija na Kosovu i ko je u njoj za šta odgovoran. Možda je način da se ovo izbegne, ili bar amortizuje, svojevrstan modus vivendi čiji bi smisao bio da se i Kosovo i Srbija pretvaraju da stvari idu prema njihovim planovima, kaže Judah:
“Srbija, iako je jasno da upravlja samo većinskim srpskim oblastima, može da nastupa kao da joj pripada celo Kosovo. Isto tako i kosovska Vlada može da simulira da se njena vlast rasprostire ne na 90 odsto teritorije, nego na čitavom Kosovu”.
XS
SM
MD
LG