Dostupni linkovi

Šešeljevim stazama


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Lider Radikala Vojislav Šešelj izazvao je žestoke reakcije u Srbiji izjavom u sudnici Haškog tribunala da Zvezdan Jovanović, osuđeni ubica Zorana Đinđića, zaslužuje, “slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji”. Ovakva izjava pokazuje u kom smeru bi Srbija mogla da krene eventualnim dolaskom Radikala na vlast.

"Ja verujem da je lažno optužen. Inače, kada bi se ispostavilo da nije lažno optužen, imao bi slavu Gavrila Principa u srpskoj istoriji."
Ovim rečima lider Radikala Vojislav Šešelj i to ne prvi put uvredio je sećanje na pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića veličajući Đinđićevog osuđenog ubicu Zvezdana Jovanovića. Šešeljev skandalozni i necivilizovani ispad koji nedvosmisleno ukazuje kuda bi Srbija mogla da krene u slučaju dolaska Radikala na vlast nije sprečila Demokratsku stranku Srbije Vojislava Koštunice da partnera za formiranje budućeg republičkog kabineta potraže upravo u Srpskoj radikalnoj stranci.
Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac najpre je ocenio da je veličanje ubica premijera Zorana Đinđića usledilo odmah posle posete Tomislava Nikolića lideru Srpske radikalne stranke u Haškom tribunalu i da odsustvo reakcije Vojislava Koštunice očigledno pokazuje da ta izjava ima i njegovu podršku. Šutanovac je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima pozvao Koštunicu da se javno izjasni da li on lično i njegova stranka smatraju da je Zvezdan Jovanović heroj i pitao da li će preimenovati Bulevar Zorana Đinđića u Bulevar Ratka Mladića?
Predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Marko Đurišić za naš program kaže da Srpska radikalna stranka nije doživela nikavu političku transformaciju u odnosu na onu partiju koja je bila generator sukoba tokom devedesetih godina i dodaje da je Šešeljeva izjava strašna i sramna:
"Mislim da je to nemoguće komentarisati na bilo koji način, osim užasnog straha koji je kod građana Srbije proizvela, ne samo ta izjava, činjenica da se takav čovek, sa takvim stavovima i politikom, danas nalazi na pragu ulaska u Vladu Republike Srbije zahvaljujući jednom drugom Vojislavu, Vojislavu Koštunici. Smatramo da oni koji žele da na vlast u Srbiji dovedu takvu osobu i takvu politiku moraju pre svega da se odrede prema jednoj takvoj izjavi."
U međuvremenu, Vlada Srbije jednoglasno je najoštrije osudila skandaloznu izjavu Vojislava Šešelja o slavljenju ubica pokojnog predsednika Vlade Zorana Đinđića, rečeno je Tanjugu u Kancelariji Vlade Srbije za odnose sa javnošću. Ministarka Snežana Samardžić-Marković, iz G17 plus, navela je da su za osudu glasali i svi ministri Demokratske stranke Srbije i tehnički premijer Vojislav Koštunica. Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz, međutim, za naš program kaže da ne vidi razlog da se ova partija ograđuje od bilo čijih izjava:
"Gospodin Šešelj je to izjavio u okviru suđenja. Svaka osoba sama bira način na koji će se braniti, neko se brani ćutanjem, a neko govori svašta. U celom tom slučaju je bitno da je Zvezdan Jovanović prvostepeno pravosnažno osuđen. Dakle, sud je odradio svoj posao i zašto bi se mi ograđivali od bilo čijeg mišljenja o bilo kome. To je potpuno nebitno za stvaranje koalicije. Po čemu je to neki element na osnovu kojeg se stvara koalicija? To što neko nešto izjavljuje za vreme suđenja i bira takvu taktiku i strategiju svoje odbrane, to je njegova lična stvar."
Koliko god Šešeljeva izjava bila neljudska za predsednika Socijaldemokratske Unije Žarka Koraća ona ne predstavlja iznenađenje, jer je lider Radikala već više puta uvredio pokojnog premijera Zorana Đinđića. On, međutim, ukazuje na činjenicu da se niko od funkcionera Srpske radikalne stranke nikada nije ogradio od ovakvih izjava:
"Kada bi se neko bavio psihoanalizom, onda bi mogao da smatra da ovaj sadistički ispad ima jednu jasnu funkciju da preplaši građane Srbije i da im pokaže kakva je prava priroda te stranke, a to je zapravo u suprotnosti sa svime onime što je ta stranka pokušavala da uradi poslednjih meseci - da prikaže neko novo lice srpskog radikalnog nacionalizma i da zabašuri svoju istorijsku ulogu u uništavanju Srbije i drugih na prostoru bivše Jugoslavije."
Nedopustive su izjave u kojima Vojislav Šešelj osuđenog ubicu premijera Srbije Zorana Đinđića naziva herojem, kaže u izjavi za naš program Zoran Živković, nekadašnji premijer i jedan od najbližih Đinđićevih saradnika:
"Takve izjave sigurno govore o tome da je Srpska radikalna stranka daleko od jedne moderne partije desnog centra koja bi trebalo da zastupa tranzicione gubitnike, kao što to oni vole da kažu. Nedopustivo je da bilo ko normalan u Srbiji razgovara o bilo kakvoj koaliciji, na bilo kojem nivou, sa Srpskom radikalnom strankom nakon ponovljenih izjava Šešelja."
Politika koju Radikali planiraju da sprovedu u Srbiji, ukoliko bi došli na vlast, upravo je ono što Vojislav Šešelj izgovara, zaključuje Marko Đurišić i upozorava da građani Srbije nisu glasali za sprovođenje takve politike:
"Oni koji ovih dana razmišljaju i planiraju da u Srbiji ustoliče takvu politiku bi trebalo još jednom dobro da promisle. Ipak, siguran sam da se to ne može desiti i da građani Srbije to neće dozvoliti."
XS
SM
MD
LG