Dostupni linkovi

Politička berza još otvorena


Boris Tadić
Boris Tadić

Dok koalicija Za evropsku Srbiju tvrdi da ima većinu potrebnu za formiranje buduće Vlade Srbije, Radikali istovremeno navode da su „na putu“ da formiraju Vladu. Obe političke grupacije to su saopštile srpskom predsedniku Borisu Tadiću koji je danas, jednaest dana od izbora, otpočeo konsultacije o formiranju Vlade.

Istovremeno, Socijalisti bez kojih ni jedna od vodećih partija ne može računati na uspeh u post-izbornim pregovorima, saopštili su da nastavljaju konsultacije, ali će prethodno otpočeti i pregovore o ulasku u Socijalističku internacionalu.

Lider donedavno marginalne stranke “Jedinstvne Srbije” Dragan Marković poznatiji pod nadimkom Palma, izbio je u prvi plan. Sa svoja tri poslanika, koliko mu pripada unutar koalicije okupljene oko Socijalista, lako može odlučiti u kom pravcu će krenuti Srbija. Pred odlazak na konsultacije sa predsednikom Tadićem u sedištu Socijalističke partije Srbije prisustvovao je oproštaju od odlazećeg ambasadora Kine, Lu Guobanga, da bi potom zajedno sa liderom Socijalista Ivicom Dačićem izbegao odgovor na najbitnije pitanje:

Marković: “Ta tema će biti posle 13 časova.”

Dačić: “Nemojte na kvarno da postavljate pitanja. Jesmo se dogovorili da pitate o odnosima Srbije i Kine?!”

Marković: “I nemojte da mislite da ova koalicija nije jedinstvena.”

Dva sata kasnije Marković je reč u ime kolicije u kojoj je, prepustio Ivici Dačiću. On je nakon sastanka sa predsednikom Tadićem saopštio da njegova koalicija (koja je na ivici postizanja sporazuma o savezu sa Radikalima i Koštunicom u Beogradu) nastavlja razgovore sa Šešeljevom strankom i Koštuničinom koalicijom, te da nikakvih, pa ni tajnih razgovora nije bilo sa Demokratskom strankom:

“Zašto bi mi radili tajne sastanke? Pa mene prate sve službe ovoga sveta.”

Dačić je još dodao:

“Mi nismo vodili nikakve razgovore sa Demokratskom strankom zato što smatramo da mi nismo ovde na berzi pa da razgovaramo o tome ko daje više. U svakom slučaju nećemo se tako ponašati, govorićemo o principima i kvalitetima naše saradnje. I naravno ne možemo u vreme dok razgovaramo sa jednima da razgovaramo i sa drugima.”

Socijalisti će nastaviti pregovore o Vladi nakon povratka iz Grčke, gde lideri te stranke putuju u petak kako bi sa liderom tamošnjih Socijalista Jorgosom Papandreuom razgovarali o njihovom priključenju Socijalističkoj internacionali.

Uprkos rezervisanosti SPS-a, potpredsednik Demokratske stranke, koja je stub liste Za evropsku Srbiju, Dušan Petrović izjavio je da taj blok može da obezbedi većinu za formiranje nove Vlade. Posle sastanka sa predsednikom Tadićem (koji je i lider njegove partije) kazao je da će to biti Vlada koja će nastaviti da Srbiju vodi ka Evropskoj uniji, ratifikovati Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji i nastaviti pravnu borbu za Kosovo i Metohiju:

“Takođe smo predložili predsedniku da u okviru svojih ustavnih ovlašćenja utvrdi kandidata za predsednika Vlade koji će u Parlamentu i u konsultacijama pre sednice Parlamenta stvoriti većinu. Lista za evropsku Srbiju će u vrlo kratkom vremenu početi zvanične konsultacije i zvanične razgovore sa predstavnicima svih drugih lista koje imaju predstavnike u Narodnoj skupštini Republike Srbije.”

Srpska radikalna stranka je “na putu” da formira Vladu sa koalicijom DSS-NS i sa grupom stranaka okupljenih oko SPS-a, izjavila je funkcionerka te partije Nataša Jovanović posle desetominutnog sastanka sa Borisom Tadićem. Jovanovićeva je navela da je osim toga predsedniku Tadiću odgovorila na još jedno vrlo konkretno pitanje:

„Njegovo drugo pitanje je bilo ko će biti mandatar za sastav nove republičke Vlade. Rekla sam da smo mi saglasni u okviru te buduće koalicije da to bude doktor Vojislav Koštunica predsednik Demokratske stranke Srbije i nosilac liste DSS – Nova Srbija.“

Međutim, posle sastanka sa Tadićem, bliski Koštuničin saradnik Slobodan Samardžić, ovog puta kao predstavnik koalicije DSS-Nova Srbija, nije mogao da ponovi tvrdnju Nataše Jovanović:

„Dobro, ako je to rekla Nataša Jovanović ja to ne mogu da demantujem, samim tim što je ona rekla. Ja hoću javnosti da kažem da je mandatar onaj predstavnik unutar ove koalicije čije će se ime javno pojaviti posle potpisivanja koalicionog sporazuma. To se još nije dogodilo i ja ne želim dok se formalno te radnje ne završe da javnosti to govorim pogotovo ne javnosti pre nego što o tome obavestimo predsednika Republike.“

Lider Liberalno demokratske pratije Čedomir Jovanović izjavio je posle konsultacija sa Tadićem da LDP podržava listu "Za evropsku Srbiju" i izrazio nadu da će Tadić toj listi poveriti mandat za sastav nove Vlade. Po Ustavu Vlada Srbije mora biti formirana najkasnije tri meseca po konstituisanju Skupštine, što je zakazano za 19. jun.

XS
SM
MD
LG