Dostupni linkovi

Saakashvili proglasio izbornu pobjedu


Mikheil Saakashvili
Mikheil Saakashvili

Gruzijski predsjednik Mikhael Saakashvili proglasio je pobjedu svoje stranke na jučerašnjim parlamentarnim izborima. Lider Ujedinjenog nacionalnog pokreta je u obraćanju javnosti ustvrdio da će u parlamentu imati čak dvotrećinsku većinu.

Opozicija ponavlja da su vlasti lažirale izborne rezultate. Izborna komisija Saakashiviliju daje 63 posto glasova, a opoziciji oko 14 posto glasova birača.

Izbornih iznenađenja nije bilo, barem do sada. Preliminarni rezultati uglavnom odgovoraju istraživanju javnog mijenja uoči izbora. Saakashvili uživa podršku znatnog broja građana, opozicija se bori za svaki glas. Ta borba se nastavlja, kazao je David Gamkrelidze, lider Ujedinjene opozicije, čijih se između 3.000 i 5.000 pristalica, sinoć okupilo oko sjedišta Centralne izborne komisije u Tbilisiju.

"Radi se o falsificiranju rezultata, a prema našim saznanjima reultat je sasvim drugačiji," rekao je Gamkrelidze.

Sjedinjene Države i EU nadale su se da će ovi izbori vratiti poljuljano povjerenje u gruzijsku demokraciju nakon prošlogodišnjeg nasilnog slamanja oporbenih prosvjeda u Gruziji i uvođenja izvanrednog stanja.

Saakashvili se mora dokazivati i u zemlji i pred Zapadom. Sitaucija je, međutim, složenija, jer su u međuvremenu odnosi Tbilisija i Moskve postali sve zategnutiji, kako zbog želje Gruzije da se priključi NATO savezu, a onda i napetosti sa seperatističkim regijama Abkhazijom i Južnom Osetijom koje uživaju otvorenu podršku Moskve. Gruzijski predsjednik je i te kako koristan Zapadu, blizak je saveznik Washingtona, poslao je vojnike u Irak i brana je sve otvorenijoj želji Moskve da ponovno gospodari kavkaskom regijom.

No, i gruzijska opozicija dijeli sa Saakshvilijem prozapdna uvjernja i zabrinutost zbog pretenzija Moskve, tako da su posljednje tenzije oko Abkahzije više bila tema za izborne poene nego stvarna izborna debata. Opozicija Saakashviliju zamjera da je žrtvovao demokraciju i ljudska prava zbog svoje vlastite moći. Glatko izabran za šefa države nakon što je predvodio "Revoluciju ruža" 2003, Saaksvhilijeva popluranost se topila zbog sve većeg siromaštva u zemlji, ali i optužbi za autoritarizam.
XS
SM
MD
LG