Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Što bliže građanima i dužnosnicima EU


Ričard Medić

Ričard Medić, državljanin BiH koji je veći dio života proveo u Mostaru, uhapšen je pri pokušaju da se popne na zgradu u Briselu da bi dužnosnicima EU i medijima promovirao pokret "Supsidijarnost jeste riječ". Iako se definicija "subsidijarnosti" malo razlikuje od jezika do jezika, nekima je čak vrlo nejasna, nekima nepoznata. U političkom kontekstu može definirati kao "princip da se odluke trebaju donositi na razni što bližoj građanima".

Poznat po svojim neobičnim metodama privlačenja medijske pažnje, Ričard Medić, koji se bavio i ekstremnim penjanjem po krečnjačkim stijenama u Hercegovini, pokušao se popeti na zgradu bez sigurnosnih užadi da bi objesio transparent od 60 metara kvadratnih, na kome se nalazi slogan "supsidijarnost jeste riječ. U prisustvu više medijskih kuća Medić je uhapšen od strane specijalnih snaga belgijske policije prije nego je uspio postaviti transparent. Iako se na zgradu nije uspio popeti zbog sedam sati pritvora, dodaje kako je kampanja dobila dužnu promociju:

„U Brislu ima otprilike 15 do 90 i nešto, čini mi se, press konferencija dneveno. Znači, uhvatiti medijsku pažnju je jako teška stvar. Već znaju za IJAR, međutim ne znaju toliko, znaju da radimo za regionalizam i to je to. I tako je počela ideja. Što se tiče penjanja te zgrade - ona je, ustvari, preko puta kancelarije predsjednika Barrosa - i bila je ideja da se ja popnem na tu zgradu do desetog sprata bez ikakvih konopaca i osigurača, sa benerom i da postavim, pa onda da nazovem njegovu kancelariju i da zamolim predsjednika da pogleda kroz prozor.“

Evropa od regija, Evropa koja poštuje ideju upravljanja od dna prema vrhu i omogućava regionalnim vlastima da donesu odluku na osnovu jedinstvenih potreba - sve to sadrži riječ supsidijarnost, koju ne prepoznaju ni riječnici ni narodi jugoistočne Evrope iako se spominje u pravnim statutima, državnim ustavima i međunarodnim ugovorima. Zbog čega je Skupština evropskih regija zatražila da se ova riječ uvrsti u 71 riječnik na 23 evropska jezika, Medić kaže:

„Danas je supsidijarnost bitna pošto je to princip da se odluke trebaju donositi na nivou što bližem građanima. To stvarno znači da oni koji su najbliže nama nas znaju najbolje.“

Pojam supsidijarnosti ne prepoznaju ni riječenici naroda BiH. Ipak, ono što je za Medića puno važnija jeste činjenica da se i definicija regionalizma u BiH prečesto politizira i ne prepoznaje. Na pitanje koliko političari u BiH uopće uviđaju važnost, primjerice, Skupštine evropskih regija i regionalnog uvezivanja na bazi lokalnih interesa, portparol Skupštine dođe:

„Kad se Republika Srpska približila Skupštini evropskih regija neki su se bunili da je to na neki način separatizam, da hoće da otvore kancelariju u Brislu, da to ima neki politički razlog. Međutim, politički razlog jeste, ali to je regionalizam, nije separatizam. Kod nas stvarno se sve ispolitizira i vitalni nacionalni interes se spomene kad pričamo o kantonima.“

Finansijska sredstva za pojednačne projekte, ali i dragocjena iskustva stare Evrope samo su neki od razloga zbog kojih bi i BiH trebala imati svoje predstavnike u Skupštini evropskih regija koja čini i dio glasa u vanjskoj politici EU. Iako pomaka ima, lobiranje je dalje nedovoljno, smatra Medić dok izdavaja primjer Istre u Hrvatskoj:

„I oni imaju ured u Brislu. Također i RS će sada otvoriti. Sarajevski kanton ima malu kancelariju. Znači, već se to pokrenulo. Međutim, u Brislu kad pričam s ljudima još uvijek se sjećaju rata i znaju za burek. Burek i rat su dvije najpoznatije stvari u Brislu.“

Skupština evropskih regija je organizacija koja predstavlja preko 260 regionalnih vlada iz šire Evrope, većinu hrvatskih županija, kantona u BiH, RS i Vojvodinu. Da li će i naredne kampanje Skupštine evropskih regija biti promovisane pod budnim okom belgijskih specijalaca, portparol Skupštine nije mogao odgovoriti, ali jeste poručio kako im kreativnosti zasigurno neće nedostajati.

  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG