Dostupni linkovi

Da li je Beograd izgubljen?


Skupština Beograda
Skupština Beograda

Sudeći prema najavama radikalsko - narodnjačko - socijalističkog bloka ove partije su na korak do vlasti na nivou grada Beograda, a Radikal Aleksandar Vučić do mesta gradonačelnika. Jedina prepreka Vučićevom putu ka prvom čoveku prestonice, čini se da je najava lidera Jedinstvene Srbije, članice koalicije oko Socijalista, da će tražiti prekid pregovora na republičkom nivou sa Koštunicom

zbog njegovog insistiranja na poništavanju Sporazuma o pridruživanju sa EU, i otpočinjanje istih sa Tadićem.

Još krajem 1996. godine tri godine pre pada Miloševićevog režima, tadašnja opozicija osvojila je Beograd i ključne gradove u Srbiji. Svih 11 godina uz različite kombinacije, vlast u Beogradu držale su prodemokratske snage. Čini se da Radikali nisu nikad bili bliži da tu tradiciju prekinu. Iako i dalje provejava mogućnost da će se Socijalisti ipak okrenuti Tadićevom proevropskom bloku Aleksandar Antić, šef gradskog izbornog štaba Socijalističke partije Srbije, kaže za naš program da su vrlo blizu konačnog dogovora za Beograd sa radikalima i narodnjacima:

"Izvršni odbor Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije je prihvatio taj predlog koalicionog sporazuma i taj predlog čeka sednicu predsedništva. Lično ne očekujem bilo kakve probleme, mislim da između Socijalističke partije Srbije i koalicionih partnera postoji jedan visok stepen sloge po tom pitanju."

Međutim, saglasnost ipak ne postoji oko Sporazuma o pridruživanju EU. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, na uporno insistiranje iz Koštuničine partije da će Sporazum sa EU biti poništen, zatražio je od svojih koalicionih partnera prekid pregovora sa Koštunicom i početak istih sa Tadićem:

"Da započnemo razgovore sa Demokratskom strankom i da vidimo šta to oni imaju da kažu o toj budućoj Vladi Republike Srbije, kakva je platforma, kakav je interes građana Srbije itd."

Iz Tadićeve “Liste za evropsku Srbiju” je više puta rečeno da neće pristati na jednu vrstu koalicije na republičkom, a na drugu na nivou Beograda. Ukoliko lider Jedinstvene Srbije ubedi šefa Socijalista Ivicu Dačića da prekine pregovore sa Radikalima na republičkom nivou onda bi tako nešto moglo da dovede u pitanje i dogovor za Beograd. Analitičari ipak procenjuju da je moguće imati različite koalicije na različitim nivoima. Novinar Stevan Nikšić objašnjava da je razumljivo da Socijalistička partija Srbije, kao najpoželjniji partner, pokušava da uzme i od jednih i od drugih ono što je najbolje:

"Za Socijalističku partiju Srbije bi bilo najbolje da sa jednima budu partneri na nivou grada, a sa drugima na republičkom nivou. S druge strane, i jedni i drugi potencijalni partneri Socijalističke partije Srbije bi želeli da ih imaju u svim mogućim varijantama. Jedna stvar su želje, a druga stvar je stvarnost, do sada smo videli da se koalicije ne moraju poklapati na gradskom i republičkom nivou."

Ipak, kao što su proevropske stranke osvojile ubedljivu većinu na republičkom, tako je i na nivou grada Beograda. I upravo bi mogućnost formiranja radikalsko–narodnjačke gradske vlasti u Beogradu uz pomoć Socijalista za pozorišnog kritičara i teatrologa Ivana Medenicu bila:

"Falsifikovanje volje Beograđana. S obzirom da bi takva vlast u Beogradu bila legalna, ali sasvim sigurno ne i legitimna, mislim da bi u obzir mogli da dođu razni oblici građanskih protesta."

Ivan Medenica, uz primedbu da su i demokratske gradske vlasti zaslužile kritiku mnogih rešenja, ipak za radikalasko–narodnjačko–SPS-ovsku vlast kaže:

"Ne mogu da zamislim kako bi funkcionisala kultura u Beogradu, to nije samo pitanje budžeta već i kadrovske politike – koje bi kadrove narodnjačko–socijalistička garnitura mogla da dovede. Ti kadrovi bi presudno, to već sada možemo ustvrditi, negativno uticali na kulturnu politiku u Beogradu. Postoji izvesna mala opasnost da bi oni i nametali određeni kulturni model i tu pre svega mislim na Demokratsku stranku Srbije koja je već imala takvih pokušaja – to bi bili konzervativni talovi i dosta diskutabilan odnos prema nacionalnoj tradiciji."

Grad Beograd je najatraktivniji posle republičkog nivoa, ne samo zbog političkog momenta koje će snage biti na vlasti u prestonici, već i zbog činjenice da Beograd ima veliki budžet. Količina resursa kojima raspolaže lokalna samouprava u Beogradu je tolika da je bitka za podelu plena logično i najveća za Beograd, objašnjava Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište:

"U Beogradu imate jedan socijalistički recidiv koji je mnogo koristan svim strankama na vlasti, a to je gradsko građevinsko zemljište. Kada imate vlast u gradu Beogradu možete, na ovaj ili onaj način, protežirati firme koje su bliske vašim partijama. Možete direktno da podmažete finansijere svojih stranaka i na taj način i same stranke, pogotovo kada je reč o poslovima izgradnje i poslovima koji se tiču uređenja, počevši od asfaltiranja ulica zaključno sa uređenjem gradskog zelenila. To su sve stvari na čiji pomen se političarima cakle oči."

XS
SM
MD
LG