Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama i Clinton na istim pozicijama


Barack Obama i Hillary Clinton

Višemjesečno unutarstranačko nadmetanje američkih demokrata za nominaciju na predsjedničkim izborima koji će se održati u novembru, bliži se kraju. Iako se pobjednik nazire, može se dogoditi da, službeno, ime kandidata Demokratske stranke za predsjednika SAD-a bude objavljeno tek sredinom ljeta. Nakon sinoćnjih unutarstranačkih izbora u državama Kentucky i Oregon, Barack Obama i Hillary Clinton ostali su na istim pozicijama.

Hillary Clinton noćas je premoćno pobijedila na demokratskim predizborima u američkoj saveznoj državi Kentucky, dok je u Oregonu uvjerljivu pobjedu odnio Barack Obama. Bivša prva dama SAD-a u Kentuckyu je pobijedila sa 65 prema 30 posto glasova, dok je u Oregonu odnos bio 58 prema 42 posto u korist Obame koji je objavio da je nadomak demokratske nominacije:
"Stojimo ovdje pred vama večeras sa saznanjem da smo osvojili većinu delegata koje je izabrao američki narod i koja nas je dovela na dohvat nominacije za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država," rekao je Obama.
46-godišnji senator iz Illinoisa, prvi je kandidat afričko-američkog podrijetla koji se nalazi pred dobijanjem predsjedničke nominacije jedne od dviju velikih američkih stranaka.
Nakon pobjede u Kentackyu, Hillary Clinton je nastavila bodriti svoje pristaše pokušavajući ih uvjeriti kako ništa još nije završeno i kako se izborni proces u stranci mora provesti do kraja:
"Neki kažu da vaši glasovi više nisu važni i da je ova kampanja već završena i da bi daljnji nastavak glasanja predstavljao grešku. Ali oni vas nisu zaustavili. Nikada niste odustali od mene jer znate da ja nikada neću odustati od vas, " izjavila je Hillary Clinton.

Do završetka unutarstranačkih izbora Demokrata preostalo je glasanje u još tri savezne države, zakazano za 3. juni. No, ni Barack Obama, ni Hillary Clinton ne mogu osvojiti dovoljan broj glasova delegata koji će doći na izbornu konvenciju u augustu kada će i službeno biti izabran predsjednički kandidat Demokratske stranke. Da bi automatski dobio predsjedničku nominaciju, kandidat treba osvojiti ukupno 2.026 delegata. Obama je do sada ukupno osvojio 1.953 delagata, Hillary Clinton 1.770 delegata. Ko god da pobjedi na preostalim izborima ne može automatski osigurati nominaciju jer države u kojima se održavaju izbori nose mali broj delegata.
Barack Obama računa na podršku takozvanih "superdelegata", uglavnom stranačkih dužnosnika koje ishod izbora po saveznim državama ne obavezuje u glasanju za jednog od kandidata i slobodni su odabrati po vlastitom izboru. U proteklih nekoliko sedmica, sve više do sada neopredijeljnih "superdelegata" podržalo je Obamu, no još oko 200 ih je neodlučno čime izbori, formalno još uvijek nemaju pobjednika.
XS
SM
MD
LG