Dostupni linkovi

Vježbanje moći na novinarima


Podgorica
Podgorica

Presuda direktoru dnevnika "Vijesti" Željku Ivanoviću posljednja je u nizu presuda crnogorskih sudova medijima i novinarima čija je oštrica kritike usmjerena na vlast. Osim što su u suprotnosti sa evropskim preporukama civilni sektor ukazuje da se presudama želi ubiti i posljednja nada da je slobodno, otvoreno i demokratsko društvo uopšte moguće. Pokušali smo da dobijemo i komentar predstavnika Ministarstva kulture i medija.

Pomoćnik ministra kulture za medije Željko Rutović od koga smo tražili komentar zbog serije osuđujućih presuda koje su sudovi izrekli kritički nastrojenim medijima prema crnogorskoj vlasti, bio je zauzet u trenutku kada smo ga pozvali, ali je obećao da će nas on sam, ukoliko uspije od obaveza, pozvati što do momenta slanja ovog izvještaja nije učinio. Sa druge strane, Stevo Muk iz Instututa Alternativa kaže da je riječ o novom koraku u organizovanom procesu koji vlast vodi protiv svojih kritičara:

"Grupe ljudi koja se drznula da u kontinuitetu saopštava ovoj vlasti kakva je i gdje Crnu Goru vodi njena vladavina. Po mom mišljenju državna vlast koja je oličena, između ostalog, u DPS Vladi, DPS policiji, DPS sudovima, DPS batinašima želi da ubije posljednju nadu da je slobodno, otvoreno i demokratsko društvo u Crnoj Gori moguće."

Činjenica je da su crnogorski sudovi za samo par mjeseci donijeli više osuđujućih presuda za medije. Prvo su nezavisni nedjeljnik "Monitor" i kolumnista Andrej Nikolaidis kažnjeni sa 12.000 eura za tekst u kojem je iznoseći vrijednosni sud, režiser Emir Kusturica nazvan "dželatov šegrt" zbog dugogodišnje podrške Slobodanu Miloševiću. Potom je prošle nedjelje isti Viši sud u Podgorici ugašeni list "Liberal" i nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika, sada novinara nedjeljnika "Monitor" Veseljka Koprivicu, osudio na 10.000 eura koje treba da plate bivšem glavnom i odgovornom uredniku državne televizije Božidaru Čoloviću zbog teksta iz '94. godine u kojem je Čolović naveden kao jedan od 16 novinara protiv kojih je Haški sud pokrenuo postupak zbog ratno huškačke propagande. I na kraju juče je Osnovni sud presudio da Željko Ivanović i "Vijesti"crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću za duševne bolove treba da plate 20 hiljada eura jer je Ivanović, za napad na njega prošlog septembra, kao krivca označio premijera i njegovu familiju. Sve se to dešava u Crnoj Gori koja se označava kao primjer u regionu na putu ka Evropskoj uniji.

Prema riječima Daliborke Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, prije će biti da je Crna Gora na putu uspostavljanja modernog oblika autokratije:

"Čini mi se takođe da je jasno da apsolutna vlast u Crnoj Gori se apsolutno doživjela samo u vježbanju moći, nikako odgovornosti, što ozbiljno ugrožava proces demokratije u Crnoj Gori, njen put ka Evropskoj uniji. Mi smo što se tiče slobode izražvanja zasigurno najgori primjer u regionu."

Stevo Muk sa žaljenjem konstatuje da za razliku od ostalih manjkavosti za koje Crna Gora redovno dobija opomene od Evropske unije u ovoj oblasti to nije moguće očekivati:

"Očigledno je da je borba za demokratizaciju Crne Gore nešto što je ipak naša unutrašnja stvar i ona se mora rješavati kako na sceni politike tako i na sceni civilnog društva."

Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava osvrnula se na pravnu stranu Ivanovićeve i svih prethodnih presuda medijima koje su u suprotnosti sa preporukama suda u Strazburu:

"Za mene je posebno poražavajuće što u ovoj poslednjoj presudi sud čak polemiše i ne prihvata stanovište Evropskog suda za ljudska prava koje je utvrđeno u njegovoj praksi da su političari dužni da trpe najintenzivniji mogući nivo kritike. Sudija kaže da je to tačno, međutim, da se to istvremeno sukobljava s načelom jednakosti svih pred zakonom i tako demonstrira jedna krajnje tradicionalističko shvatanje. Posebno mi je poražavajuće to što je za sudiju očigledno pravo na čast i ugled najvažnije ljudsko pravo, čak važnije od slobode izražvanja koja je nesumnjivo stub Evropske konvencije o ljudskim pravima, a posebno i prava na život."

Takođe se osvrnula i na aršine istog sudije u procjenama duševnih bolova:

"Ja podsećam da je u presudi porodicama žrtava deportacije Suada Karadžića isti sudija procenio duševne bolove sestre zbog smrti brata, žrtve ratnog zločina, na dve hiljade manje nego duševne bolove zbog povrede časti i ugleda. Mislim da ovo zaista treba da zabrine."

Sa druge strane, Daliborka Uljarević, nakon na 20 hiljada eura procijenjenih duševnih bolova za premijera Mila Đukanovića, pita:

"Da li naš premijer za to što mu je sud utvrdio da mu je gospodin Ivanović svojim izjvama nanio tolike duševne bolove može sada da obavlja svoj posao koji nosi širok spektar odgovornosti."

XS
SM
MD
LG