Dostupni linkovi

Kako je SPS postao prihvatljiv?


Ivica Dačić na dan sahrane Slobodana Miloševića u Beogradu 16. marta 2006.

Nakon izbornih rezultata Socijalistička partija Srbije naprasno je postala prihvatljiv partner za formiranje proevropske Vlade, ne samo za demokratsku Srbiju već i za Brisel. Analizirali smo kako je došlo do takve promene stava prema Miloševićevim Socijalistima.

U postizbornoj Srbiji, u iščekivanju da li će biti formirana proevropska ili nacionalna Vlada, samo su Šešeljevi Radikali ostali simbol bivšeg režima. Ali ne i oni koji su bila njegova okosnica. Miloševićevim Socijalistima danas i lider “Liste za Evropsku Srbiju” Boris Tadić, kome nedostaju poslanički mandati za formiranje Vlade, ali posredno i visoki predstavnik EU Havijer Solana, nude ruku.

I to je za novinara Dragana Bujoševića upravo i ponuda SPS-u da se promeni u nekim svojim segmentima, a sama Vlada proevroskog bloka i Socijalista nužno zlo:

“Misli se, hajde ako SPS bude sa nama on će nužno morati da se promeni. To je to. A nužno zlo je zato što je to jedini način da napravite Vladu. Očigledno je da je DSS rešio da napravi koaliciju sa Radikalima i onda jedini izlaz koji imate je SPS, jer vam on daje dovoljno mandata. Da je LDP osvojio dovoljno mandata onda bi on bio taj koji bi pravio Vladu sa Tadićem i tu ne bilo nikakve dileme. Ovako kada je to nemoguće, uzmi šta je moguće.”


I za sociologa Božidara Jakšića razlog prihvatanja Socijalista nije u njihovoj promeni:


“U jednom mutnom vremenu vi zapravo nemate političkih izbora za čiste poteze. Ja se sećam izjava zapadnih državnika i političara da je Milošević bio fakrot mira na Balkanu. Isto tako će reći da sad Socijalisti mogu da se ogrnu demokratskim ruhom i tako dalje, zaboravljajući da je to jedna nacional–socijalistička partija.”


Sadašnji lider Socijalista Ivica Dačić je već nekoliko puta unutar stranke izlazio kao pobednik nad zastupnicima tvrđe linije partije no, i dalje je ostao veran Miloševićevom liku i oštroj kritici petooktobarskih promena, kada je srušen Miloševićev režim. No, za neke posmatrače, poput sociologa Zagorke Golubović, sama činjenica da Miloševića više nema već znači jednu malu promenu. Ona, ipak kaže da u razgovorima o formiranju proevropske Vlade, SPS-u treba postaviti jasna pitanja da li su spremni da se reformišu kao nova moderna politička partija:


“Ja mislim da se situacija oko SPS-a, prema kome sam ja bila jako rigidna ali malo popuštam, da se situacija promenila sa smrću Miloševića. Nema više Miloševića na sceni. Mislim, ne sasvim, ali dosta je drugačija situacija u SPS-u prema bivšem lideru i kod Radikala, kojima Šešelj iz Haga stalno diktira šta treba i šta moraju da urade.”


Interesantno je da se Socijalistička partija Srbije, koja je u '90. bila glavni promoter izolacije zemlje i sukobljavanja sa međunarodnom zajednicom, danas zalaže za evropske integracije i nasuprot Vojislavu Koštunici protivi poništavanju Sporazuma o pridruživanju EU. Upavo ta evropska orijentacija je za političkog analitičara Vladimira Goatija pokazatelj promene Socijalista:


“Njihov, recimo, kongres iz 2003. kada su prihvatili put ka EU kao vlastito opredeljenje. A kao indikator promene je i podrška koju su davali manjinskoj koalicionoj Vladi.”


Međutim, kada su Socijalisti podržavali manjinsku Vladu Vojislava Koštunice pre par godina, sam Koštunica je trpeo oštre kritike dela javnosti zbog toga. Tako da su sada i sami Socijalisti iznenađeni obrtom, i mnogim izjavama da su oni zapravo prihvatljivi partner proevropskim snagama. Žarko Obradović, funkcioner SPS-a:


“Kad treba neki njihov interes zadovoljiti vrlo su, vrlo slatkorečivi. Treba se setiti šta su govorili i mesecima, možda i godinama pre.”


No, čak i ako se bez rezerve prihvate zasluge Socijalista u obrtu javnog mnjenja prema njima, nesumnjivo je da makar male zasluge ima i lider DSS-a Vojislav Koštunica, sudeći barem prema biračkom telu koje predvodi lider LDP-a Čedomir Jovanović:


“Neću da ih šminkam opisujući ih kao sestrinsku partiju, da potržem internacionale, da govorim o dinamičnom SPS-u i mladim momcima. Očigledno je da su oni manje zlo od Koštunice i Radikala i u ovom trenutku svako mora razumeti taj težak izazov pred kojim se nalazi Demokratska stranka.”


Tako da na pitanje da li se od Vlade koju bi činili proevropski blok i Socijalisti može očekivati sve ono što i od one u kojoj bi sedeli samo ovi prvi, Borka Pavičević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminiaciju upravo uzima u obzir činjenicu da je aletrnativa Vlada Radikala i Koštunice:


“Deluje zdravije i optimističnije ili barem racionalnije, pragmatičnije, nego što je ova mitsko-teritorijalno-kulturna obnova nacionalnog identiteta sa više strana i sa tako kapacitiranim ljudima.”

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG