Dostupni linkovi

Pocarove kritike zbog Stankovićevog bijega


Fausto Pocar
Fausto Pocar

Drugog dana posjete Bosni i Hercegovini, predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pocar boravio je u Foči. Nazvao je sramotnim što je iz zatvora u tom gradu uspio pobjeći osuđenik za ratne zločine.

Fausto Pocar izrazio je zabrinutost, prilikom današnje posjete Kazneno-popravnom zavodu Foča, jer se Radovan Stanković i nakon godinu dana bijega iz zatvora nalazi na slobodi. Stanković je osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene 1992. godine u Foči, a bio je prvi optuženik kojeg je Haški tribunal uputio na procesuiranje u BiH. Pocar je istakao da je važan dio njegove posjete prikupljanje informacija o Stankovićevom bijegu:
„Prošla je gotovo cijela godina od kada je Radovan Stanković pobjegao iz ovog zatvora. Sramotno je da je čovjek koji je proglašen krivim za sistematska silovanja, mučenje i porobljavanje uspio pobjeći iz zatvora. Njegova daljnja sloboda je ljaga na reputaciji RS-a. Jedan od glavnih razloga mog putovanja u BiH, i Foču naročito, jeste da lično čujem kakve su mjere preduzete da se istraži Stankovićevo bjekstvo, da se locira i šta je učinjeno da se osigura da ubuduće ne dođe do takvih bjekstava.“
Pocar je naglasio da će prema onome što je saznao o slučaju Radovana Stankovića dati preporuke međunarodnoj zajednici kako da pomogne institucijama BiH u rješavanju ovog slučaja.

Ministar pravde RS-a Džerard Selman rekao je, nakon susreta sa Pocarom, da je razmatrana mogućnost unapređenja saradnje RS-a i Haškog suda. Prihvaćena je inicijativa o edukaciji sudija i tužilaca iz RS-a koju bi vodile sudije Haškog suda.
Posjeti Foči prethodio je Pocarov sastanak sa članom državnog Predsjedništva Željkom Komšićem u Sarajevu. Glavna tema razgovora bila je daljnja saradnja BiH i Suda u Hagu, te pitanja rješavanja problema haškog arhiva. Predsjednik Haškog suda naglasio je da neće odustati od namjere da preostala četvorica bjegunaca - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić, budu uhapšeni i procesuirani u Tribunalu.
Kako se očekuje, Fausto Pocar sutra, posljednjeg dana posjete BiH, sastaće se sa nekim od predstavnika Udruženja žrtava rata, te sa predstavnicima Suda BiH.
XS
SM
MD
LG