Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pocarove kritike zbog Stankovićevog bijega


Fausto Pocar

Drugog dana posjete Bosni i Hercegovini, predsjednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pocar boravio je u Foči. Nazvao je sramotnim što je iz zatvora u tom gradu uspio pobjeći osuđenik za ratne zločine.

Fausto Pocar izrazio je zabrinutost, prilikom današnje posjete Kazneno-popravnom zavodu Foča, jer se Radovan Stanković i nakon godinu dana bijega iz zatvora nalazi na slobodi. Stanković je osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene 1992. godine u Foči, a bio je prvi optuženik kojeg je Haški tribunal uputio na procesuiranje u BiH. Pocar je istakao da je važan dio njegove posjete prikupljanje informacija o Stankovićevom bijegu:
„Prošla je gotovo cijela godina od kada je Radovan Stanković pobjegao iz ovog zatvora. Sramotno je da je čovjek koji je proglašen krivim za sistematska silovanja, mučenje i porobljavanje uspio pobjeći iz zatvora. Njegova daljnja sloboda je ljaga na reputaciji RS-a. Jedan od glavnih razloga mog putovanja u BiH, i Foču naročito, jeste da lično čujem kakve su mjere preduzete da se istraži Stankovićevo bjekstvo, da se locira i šta je učinjeno da se osigura da ubuduće ne dođe do takvih bjekstava.“
Pocar je naglasio da će prema onome što je saznao o slučaju Radovana Stankovića dati preporuke međunarodnoj zajednici kako da pomogne institucijama BiH u rješavanju ovog slučaja.

Ministar pravde RS-a Džerard Selman rekao je, nakon susreta sa Pocarom, da je razmatrana mogućnost unapređenja saradnje RS-a i Haškog suda. Prihvaćena je inicijativa o edukaciji sudija i tužilaca iz RS-a koju bi vodile sudije Haškog suda.
Posjeti Foči prethodio je Pocarov sastanak sa članom državnog Predsjedništva Željkom Komšićem u Sarajevu. Glavna tema razgovora bila je daljnja saradnja BiH i Suda u Hagu, te pitanja rješavanja problema haškog arhiva. Predsjednik Haškog suda naglasio je da neće odustati od namjere da preostala četvorica bjegunaca - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić, budu uhapšeni i procesuirani u Tribunalu.
Kako se očekuje, Fausto Pocar sutra, posljednjeg dana posjete BiH, sastaće se sa nekim od predstavnika Udruženja žrtava rata, te sa predstavnicima Suda BiH.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG