Dostupni linkovi

Traži se zabrana prodaje medijskih koncesija


Grupa renomiranih hrvatskih novinara zatražila je peticijom od hrvatskih vlasti da se zabrani preprodaja koncesija za lokalne medije. Po njihovoj ocjeni, pretvaranje lokalnih medija u komercijalnu mrežu na nacionalnoj razini imalo bi negativne posljedice po slobodu medija pred skore lokalne izbore u Hrvatskoj. TV Pink Željka Mitrovića nedavno je izrazio interes za kupovinu lokalnih televizija u Hrvatskoj.

Posljednjih mjeseci na djelu je potajno preuzimanje lokalnih televizija u Hrvatskoj, upozorava u izjavi za Radio slobodna Europa jedan od incijatora peticije, urednik na zagrebačkom Radiju 101 Željko Matić:


«Za čiji interes, to ne možemo još sa stopostotnom sigurnošću reći, ali je indikativno da to koincidira sa ulaskom Pinka na hrvatsko tržište. Ideja je da lokalne televizije prestaju biti lokalne i postaju nacionalne jednostavnim umrežavanjem. To mi se čini sporno jer mislim da lokalni mediji trebaju ostati lokalni, a ako nekome treba nova nacionalna koncesija – molim lijepo, neka država raspiše natječaj, pa neka se onda javi. Meni je tako svejedno da li je to Mitrović, da li je to netko iz Francuske, Engleske, Rusije ili koje druge zemlje.»


Ne vidimo zašto bi se dopustilo da se koncesije dodijeljene specifično za lokalno informiranje pretvore u nacionalnu i komercijalnu mrežu, kaže za naš radio jedan od potpisnika, slobodni novinar Denis Kuljiš:


«Ono što nas zabrinjava jest da se sve to događa godinu dana pred početak kampanje za lokalne izbore. Naravno da mi to onda stavljamo u politički kontekst i smatramo da je riječ o manevru da se oslabe lokalna sredstva informiranja i da se eventualno stave pod neku zajedničku kontrolu, tako da je njima lakše manipulirati u kampanji.»


Peticiju je potpisalo 12 uvaženih hrvatskih novinara među kojima su Sanja Modrić, Drago Hedl i Denis Latin, a još jedan od potpisnika, novinar «Globusa» Gordan Malić za naš radio kaže kako je potrebno zabraniti prodaju koncesija, a dok se prodaja ne zabrani zakonom, potrebno je obustaviti sve transakcije koncesijama:


«Ovdje se samo radi o tome da smo upozorili na jedan novi sindrom u medijskoj privatizaciji koji podsjeća na tipični privatizacijski sindrom – kada nešto sumnjivo stekneš, to onda sumnjivo i preprodaš! Zatražili smo da međunarodna zajednica, odnosno institucije Europske unije obrate pozornost na ovu situaciju, jer su time ugroženi interesi lokalne zajednice.»


Koncesije nisu bezvezna stvar, upozorava kolega Matić. Ako ste dobili koncesiju da obavljate neki posao, a ne radite to, – vratite koncesiju, a ne da je – kao sada - prodajete dalje!


«To je zapravo fenomenalan uvod u korupciju – dakle, ja ću dobiti od države, pa ću to prodavati nekome trećem, a tko će onda na kraju to platiti?! Svi uključeni ćemo na kraju nešto zaraditi, a na kraju sve plaća krajnji korisnik. Zašto država odmah ne bi davala koncesiju, a ne da sada netko tko je dobio, preprodaje nekom trećem. Evo jedan primjer koji je upravo sada aktualan u Sjedinjenim državama. Čovjek je dobio koncesiju na rijeku kao na prirodno bogatstvo SAD-a. Htio je na njoj raditi hidroelektranu, ali onda je preprodao drugoj tvrtci da na njoj radi koncesiju. Slučaj je završen pred dvadesetak dana, čovjek je dobio nekih deset godina zatvora zbog toga. I to američkog zatvora, to nije baš izlet!»


Peticija je dobila i potporu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava. Za naš radio govori predsjednik Odbora Ivo Banac:


«Zabrinjava što se koncesije koje su dobijene od države preprodaju od strane korisnika, često u svrhe koje su u ovom trenutku nedokučive, ali možda jesu povezane sa pokušajem manipuliranja lokalnim televizijskim i radijskim postajama pred skore lokalne izbore. Mi mislimo da je to zastrašujuće i da bi to trebalo spriječiti. U svakom slučaju, koncesije koje su dobijene od države ne bi se smjele preprodavati, nego bi se trebale vratiti državi.»

XS
SM
MD
LG