Dostupni linkovi

Postizborna papazjanija


Beograd, Foto: Bojana Matić
Beograd, Foto: Bojana Matić

Srbija je ovih dana, u očekivanju kojoj koaliciji će se privoleti savez oko Socijalista – narodnjačkoj ili demokratskoj, dovedena u stanje blizu kolektivnog ludila. Propagandni partijski rat o tome ko će formirati Vladu počeo je u izbornoj noći i još traje.

Jadni birači, pošto nemaju vize za spoljašnju, mogu samo da odu u unutrašnju emigraciju, da kako-tako spasu živu glavu od kanonade saopštenja dva rivalska koaliciona saveza da su pobednici i da će formirati Vladu.

Velimir Ilić, čelnik Koštuničine partije-saveznice Nove Srbije, izjavio da je vlada već “zapečaćena”, uz to još da će novi premijer biti Koštunica jer je najbolji, potpredsednik Vlade šef Socijalista Ivica Dačić, a parlamentarni speaker Radikal Nikolić. I Mlađan Dinkić je, međutim, uveren - kaže da je 95 posto šansi za to - da će njegova koalicija Za evropsku Srbiju formirati Vladu. Uprkos zvaničnim izjavama da razgovori Demokrata sa SPS-om još nisu počeli, neki mediji, poput dnevnika “Blic” tvrde da se neformalno razgovaralo u subotu uveče i da su razgovori trajali do dva sata posle ponoći.


Odluka je, dakle, u rukama koalicije okupljene oko Dačićevih Socijalista, a Dragan Marković Palma, šef njihovog koalicionog partnera Jedinstvene Srbije kaže da u ovom trenutku ta koalicija nije ni za korak bliže bilo Koštunici ili Tadiću. Uz to još otkriva da je na pregovorima sa narodnjačkom koalicijom i Radikalima u zgradi Vlade dobio obećanje od Koštunice, Samardžića i Ilića da se na dnevni red buduće skupštine neće stavljati ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU:


"Na prvom sastanku Vlade, na kojem su bili prisutni, s jedne strane, gospodin Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije, gospodin Samardžić i gospodin Ilić i, s druge strane, gospodin Dačić, gospodin Krkobabić i moja malenkost, sam rekao da neću glasati za poništavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a i gospodin Dačić je rekao da je i on takvog mišljenja - ukoliko se desi da to, kao tačka dnevnog reda, stigne u Skupštinu Srbije, mislim da to neće proći. Ali, oni su mi rekli da to, poništavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, neće biti tačka dnevnog reda."


Naravno, opet je usledilo zbunjivanje jadnih građana. Portparol Koštuničine Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović tvrdi da sa Socijalistima uopšte nije bilo razgovora o Sporazumu o pridruživanju i ponavlja da će na Skupštini sporazum poništiti. Kao u horskom pevanju, i lider Nove Srbije Velimir Ilić navodi da se ne seća da je postignut dogovor o nestavljanju Sporazuma o pridruživanju na dnevni red Skupštine, a to isto kažu i Radikali Zoran Krasić i Dragan Todorović, koji je učestvovao u trojnim pregovorima o formiranju Vlade. Lider koalicije Za evropsku Srbiju iz Rume je pozvao i prozvao Koštunicu, Ilića i Nikolića da javno kažu građanima da li bi poništili Sporazum sa EU:


"Evo, ja ih sada baš čikam da jasno kažu građanima da li bi poništili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Ako ćute, ako kažu da će to kasnije doći na dnevni red... Ne, rekli su da će poništavanje izdajničkog sporazuma biti prvog dana na dnevnom redu Skupštine."


Dragan Marković Palma ostaje pri svojoj tvrdnji da su Koštunica, Samardžić i Ilić obećali da na dnevni red Skupštine neće stavljati Sporazum sa EU, a za naš program otkriva još nešto: naime, da će predložiti svom koalicionom partneru, lideru Socijalista Ivici Dačiću, da njihov savez primi ponude i Koštuničine i Tadićeve, pa tek onda odluči s kojom od te dve koalicije će praviti Vladu:


"Ako propadnu razgovori sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom, predložiću da se razgovara sa Demokratskom strankom. Ali, predložiću još nešto, ovo govorim prvi put za vaš radio, da se obave razgovori i sa jednom i sa drugom partijom iz koalicije Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija, a da se posle toga razgovara sa Demokratskom strankom i da onda vidimo šta je bolje za Srbiju. Privrednik sam 28 godina, nikada ne treba donositi zaključak na osnovu prvih razgovora, za nešto što je ključno i veoma bitno - treba tražiti više ponuda i izabrati onu koja je u ovom slučaju najbolja za građane Srbije."


Mnogi posmatrači ocenjuju da nema građana u bližoj i daljoj udaljenosti od ove zemlje koje vlast tako sistematski teroriše, maltretira i zbunjuje. Svaka strana želi da nastupi samouvereno ne bi li poslala poruku svom biračkom telu, ali i konkurentima, da od nje zavisi dalji tok pregovora, kaže za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Dejan Vuk Stanković i dodaje da je očigledno da tone saopštenja upućuju na zaključak o značajnom nivou nervoze među političkim akterima, s obzirom na to da je mnogo štošta u tekućim pregovorima još otvoreno i neodređeno:


"Ovi pregovori su izmešteni iz neke regularne procedure, koja inače postoji u parlamentarnim državama, i ubačeni u jedan malo euforičan splet medijsko-političkih okolnosti - više liče na završnicu neke izborne kampanje nego što liče na pregovore koji bi trebalo da budu racionalni, staloženi i hladni kada je reč o političkim akterima. Da bi se pregovaralo, razgovaralo, i dogovaralo o nekim stvarima ne treba biti sklon euforiji već treba biti racionalan i odgovoran."


Politikolog Milan Podunavac ne želi da ovim sporednim aspektom priče prekriva polje onog što smatra ključnim pitanjem:


"Za mene je u prvom planu to da li će se Srbija odlučiti da ide u jedan temeljan proces političke modernizacije ili će ostati u jednoj formi izolovanog i parohijalnog društva – to je za mene ključna stvar."

XS
SM
MD
LG