Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta će uraditi predsednik?


Beograd, Skupština Srbije

Kako odmiču pregovori Radikala i narodnjačke koalicije o formiranju nove Vlade Srbije sve je aktuelnija izjava srpskog predsednika Borisa Tadića da neće dozvoliti da te snage preuzmu vlast. Sa ustavnog aspekta predsednik Srbije nema prostora za manevar ukoliko Srpska radikalna stranka (SRS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) zajedno sa Socijalističkom strankom Srbije (SPS) dogovore parlamentarnu većinu, ali još ostaju nade u stranačke političke pregovore i obrt u korist proevropske opcije.

Kada je u pitanju formiranje nove Vlade Srbije Boris Tadić, kao srpski predsednik, sa pravnog aspekta ima samo jednu mogućnost – da odredi mandatara na osnovu dogovorene parlamentarne većine, izjavio je za naš program Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda Srbije. Vučetić podseća da je to jedino što dozvoljava Ustav, i o Tadićevoj izjavi da će sprečiti vladu Radikala i narodnjačke koalicije kaže:


"Upotrebio je izraz 'demokratskim sredstvima', što pretpostavljam da znači pregovaranjem i političkim ubeđivanjem u svojstvu predsednika DS-a, ali zaista ne znam na šta je mislio jer Ustav poznaje samo jedno njegovo ovlašćenje, a to je da odredi mandatara kada se formira parlamentarna većina na osnovu verodostojnih dokaza, sklopljenog i potpisanog koalicionog sporazuma, razgovora sa predsednikom itd. - Ustav predviđa samo to, a ne predviđa nikakvu mogućnost sprečavanja ako se regularnim putem dođe do koalicije. Ovde se očigledno misli na nešto drugo, da će se preduzeti, pretpostavljam, neke političke i demokratske mere kako do takve koalicije ne bi došlo. To se, eventualno, tiče nekih drugih procesa i faza koje prethode nastanku takve koalicije, ali to ne mogu komentarisati, to je već sfera politike."


Odmah nakon glasanja Boris Tadić je, proglašavajući pobedu "Liste za evropsku Srbiju", čiji nosioci su njegova Demokratska stranka i G17 plus, poručio da će „svim demokratskim i legitimnim sredstvima braniti izbornu volju građana“:


"Rekao sam da će premijera odrediti "Lista za evropsku Srbiju", tačnije da ću ja odrediti premijera. To je moja ustavna nadležnost jer u u ovom trenutku, nakon ovakvog glasanja građana Srbije, imam i posebnu odgovornost."


Tomislav Nikolić, lider Srpske radikalne stranke, odmah je optužio predsednika da plaši građane Srbije:


"Zapretivši da neće dozvoliti formiranje bilo kakve koalicije u kojoj ne bi bila njegova stranka. Grubom povredom Ustava Boris Tadić je večeras nagovestio građanske nemire."


Politički analitičar Jovo Bakić kaže da svakako ne očekuje da će Tadić kršiti Ustav i procenjuje da će predsednik, kao lider Demokratske stranke, kroz pregovore sa zainteresovanim partijama za formiranje proevropske Vlade pokušati da ukaže na sve opasnosti koje bi nosila radikalska vlast kada je u pitanju život građana u Srbiji:


"To je nešto na šta se može ukazati, pa čak, ako hoćete, i na nacionalne interese Srbije. Možemo čak proširiti priču i pričati o i nacionalnim interesima u etničkom smislu, ako se tu podrazumeva i položaj Srba u Bosni i Hercegovini – sve je to jedna vrlo racionalna argumentacija koju on može ponuditi potencijalnim političkim partnerima. Ali, tu je i ono bez čega se ne može, a to su razne sinekure i dobra mesta, čast, slast i mast, koje idu uz vlast."


Jedno od tumačenja koje daju politički analitičari je da bi Tadić mogao da odugovlači sa poveravanjem mandata eventualnoj većini narodnjaka, radikala i socijalista, da sačeka da prođe zakonski rok od 90 dana za formiranje Vlade i tako iznudi nove izbore. Odgovor na ovo bilo bi pokretanje postupka pred Ustavnim sudom, koji bi potrajao, ali je ova opcija, kako se procenjuje, u sferi naučne fantastike. Ustav Srbije ne uzima u obzir mogućnost da predsednik neće da predloži mandatara iza koga stoji većina.


Proevropski orijentisana Liberalno demokratska partija (LDP) najavila je da će pozvati građane na demonstracije, ukoliko mandat za sastav vlade dobije neko ko simbolizuje radikalsku parlamentarnu većinu, i pozvala Borisa Tadića da štiti interese države. Vesna Pešić, iz LDP-a, za naš program je rekla da veruje da bi protesti bili masovni:


"Ne mogu da kažem da li bi protesti mogli da doprinesu da se takva vlada ne formira, ali, ukoliko bi se formirala vlada sa Koštunicom, Nikolićem i Dačićem, mislim da bi to zaista bilo izneveravanje volje birača koji su se izjasnili za Evropsku uniju i protesti bi bili dobrodošli. Mislim da bi zaista trebalo protestvovati."


Vesna Pešić sumnja da bi volja građana izražena na protestima bila uvažena:


"Ako bi to bili protesti koji bi doveli do nekog velikog haosa možda bi ih i uvažili, ali ne verujem da bi ti protesti biti takvi da bi mogli to da promene."


Kako prihvataju većinsko mišljenje građana radikali su pokazali na konferenciji za štampu funkcionera Srpske radikalne stranke Aleksandra Vućića kome su mladi iz pokreta "Evropa nema alternativu" poručili da mu ne daju vlast u Beogradu:


"Dakle, molim vas, ne pada mi na pamet da vas izbacujem, iako bih to vrlo lako mogao da učinim."


Na kraju, analitičar Jovo Bakić kaže da ipak ima nade jer, kako zaključuje, treba računati na racionalnost Ivice Dačića, lidera Socijalističke partije Srbije, stranke koja je „king maker“ pri formiranju Vlade:


"Dakle, ako bude racionalno sudio koji su to najbolji interesi, za njega lično i njegovu stranku, na dugi rok, onda bi to, nesumnjivo, bio ulazak u vlast sa proevropskom koalicijom."
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG