Dostupni linkovi

Tadićev blok u defanzivi


Iako su Radikali, Koštunica i Socijalisti postigli dogovor oko principa za formiranje Vlade, to još ne znači i sporazum o novoj Vladi. Jedan od članova koalicije oko Socijalističke partije Srbije Dragan Marković Palma čak tvrdi da taj dogovor još uvek ne znači ništa.

Ipak, iako je danas zatišje u pregovorima stranaka sa nacionalnim predznakom, primetno je da se od izbora u nedelju Boris Tadić, i njegov pobednički blok "Lista za evropsku Srbiju" nalazi u defanzivi i da su prepustili Radikalima i Koštunici vođenje igre.

Iako su Socijalisti sa Radikalima i Koštunicom ušli u već peti dan zvaničnih pregovora, ipak se nije odmaklo od principa na kojima bi počivala nova nacionalna Vlada. A to su Kosovo unutar Srbije, borba protiv korupcije, ekonomski razvoj i evropske integracije, ali ne bezuslovno već sa Kosovom unutar Srbije. I prema viđenju Dragana Markovića, predsednika Jedinstvene Srbije, članice koalicije oko SPS-a, dosadašnji nivo dogovora i ne znači puno:

"To je klasika, što bi rekao naš narod. Tek treba da se razgovara o koalicionom sporazumu, ovo što je dogovoreno je tek pet odsto od onoga što dolazi."

Za to vreme konsultacije sa "Listom za evropsku Srbiju" samo su neformalne, kako je saopštio lider ovog bloka i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je koaliciji oko Socijalističke partije Srbije predložio formiranje socijalno odgovorne Vlade. Dragan Marković Palma objašnjava da će ova koalicija ići na razgovore kod Tadića ako propadnu razgovori sa Radikalima i narodnjacima:

"Ne možemo razgovarati na dve strane u isto vreme. Moramo dovesti razgovore do kraja, pa ako ne možemo sa ovima.. Ovo što smo dogovorili ne znači ništa, tek treba da razgovaramo."

RSE: Da li to znači da biste bili spremni da napravite dogovor sa Radikalima i Demokratskom strankom Srbije, a da prethodno ne čujete šta bi demokrate mogle da vam ponude?

"Moramo okončati razgovore i nećemo zaključiti da je sve u redu - moramo sagledati svaki detalj sporazuma."

Predsednik Srbije Boris Tadić je ponovo upozorio da su građani Srbije glasali u velikoj većini za jaku i stabilnu Srbiju sa jasnom evropskom perspektivom, a ne za izolacionističku Vladu koju bi prividno vodio Vojislav Koštunica, a čiji bi stvarni šef bio Vojislav Šešelj. I funkcioneri njegove Demokratske stranke se, u odsustvu kontramanevra nastojanjima Radikala i narodnjaka, iz sata u sat oglašavaju saopštenjima. Dragan Đilas, kandidat za gradonačelnika Beograda:

"Nema nikakve šanse da Boris Tadić, lider ove Srbije, prihvati ono što neki pokušavaju da nametnu kao mogućnost, a to je da na nivou Srbije pregovaramo na jedan način, a na nivou Beograda na drugi način."

Međutim, na upozorenja iz "Liste za evropsku Srbiju" da će svim demokratskim sredstvima braniti narodnu volju i strateško opredeljenje koje su građani Srbije svojim glasovima potvrdili dva puta u samo nekoliko meseci iz Srpske radikalne stranke odgovaraju kontraupozorenjima. Aleksandar Vučić, generalni sekretar Radikala:

"Što se tiče pištaljki, vike i dreke, mogu da pište i da rade šta god hoće. To je demokratsko pravo, mi ga poštujemo i podržavamo – to je baš lepo. Naša molba za njih, molba, je da ništa ne pokušavaju da urade neredima, haosom i nasiljem. To im nećemo dozvoliti."

I dok predsednik Srbije Boris Tadić ocenjuje da "zbog činjenice da mu je Srbija uskratila poverenje, Koštunica sada želi da kazni Srbiju" za sociologa Zagorku Golubović najave Radikala i Demokratske stranke Srbije o formiranju Vlade su igra i manipulacija van normalnih parlamentarnih procedura jer je na izborima pobedila proevropska demokratska koalicija:

"Dakle, do stvarnog dogovora nije došlo, ali se oni kao i obično trude da demagoškom retorikom ponovo izvrše pritisak na javnost."

Ipak, i pored činjenice da odlazeći premijer Vojislav Koštunica ni ovoga puta ne preza od namere da sa samo 11 odsto osvojenih glasova i 30 mandata, koje deli sa Novom Srbijom, ostvari znatan deo vlasti, primetno je i da su Boris Tadić i blok koji on predvodi od nedelje u defanzivi. Da su Radikalima i Koštunici prepustili da vode igru i započnu pregovore oko vlade. Međutim, na to Zagorka Golubović kaže:

"Nisu mogli da ne prepuste inicijativu jer su ovi faktički dok se još nisu ni zatvorila sva biračka mesta preduzeli korake o kojima govorim kao o jednoj perfidnoj igri. Potrebno je vrlo dobro razmisliti o koracima koje treba preduzeti i tako pokušati da se dobije većina na osnovu ovih rezultata, a to nije lako. Nije mi sviđalo što su ćutali, ali su mi objasnili da to nije bila defanziva – možda i nije jer kada se promisli situacija je zaista jako komplikovana."

XS
SM
MD
LG