Dostupni linkovi

Oštre kritike zbog izjava Georga Busha


George W. Bush u Parlamentu Izraela
George W. Bush u Parlamentu Izraela

Američki demokrati oštro su napali predsjednika Georga Busha zbog izjava datih tokom posjeta Izraelu. On je u govoru rekao da oni koji su spremni razgovarati sa teroristima i radikalima slični pojavi nacista. Bijela kuća odmah je odbacila optužbe da se to odnosilo na Baracka Obamu koji je navodno izjavio kako bi bio spreman sastati se s i liderima neprijateljskih država, kao što je Iran.

Oštar napad Demokrata uslijedio nakon dijela govora američkog lidera u Knesetu. Kao neprijatelje Izraela, George Bush je naveo islamističke militantne skupine poput Hosnollafa i Hamasa, te iranskog predsjednika Ahmedinajada. I onda je uslijedio dio govora koji je izazvao burne rekakcije:

"Neki vjeruju da je moguće razgovorati sa teroristima i radikalima i da bi ih neki sjajani argument mogao uvjeriti u to koliko su u krivu. Ovakvih gluposti čuli smo i ranije. Naime, kada su nacistički tenkovi preglazili Poljsku 1939, jedan američki senator je rekao da se razgovaralo sa Hitlerom, to se moglo izbjeći. Naša je zadaća ovakve stvari nazvati pravim imenom – iluzijom da se nešto može promijeniti na takav način, a što je više puta u povijesti i dokazano," kazao je Bush, čije su riječi bile pozdravljene pljeskom.

Demokratska stranka koja se nada pobjedi na predsjedničkim izborima u studenom reagirala je izuzetno oštro. Senator Joseph Biden za Bushov nastup upotrebio je i u politici dosta neprimjerene riječi, dok je u izjavi za javnost Obama optužio Busha da širi politiku straha, lažno ga napadujući. Obama je ponovio da nikada nije podržavao bilo kakav kontakt sa teroristima.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Peloci za ovaj dio Bushova govora je rekla da je ispod svakog dostojanstva.

"Imamo protokol, običaje i ne kritiziramo predsjednika dok je u stranoj zemlji. No, očekivali smo da ni on neće kritizirati Amerikance dok je u stranoj zemlji. Nadam se da će se svaka ozbiljnija osoba distancirati od predsjednikovih primjedbi, pogotovo oni koji žele voditi ovu zemlju," rekla je Peloci.

Reagirao i John McCain, republikanski kandidat za predsjednika koji Bushov govor nije ocjenjivao, ali je prozvao Obamu da je naivan zbog namjere da se sastane s Ahmedinajadom.
I glasnogovornica Bijela kuće Dana Perino je istaknula da su predsjednikove primjedbe bile opće naravi i da se nisu odnosile na Obamu, ali je dodala da predsjednički kandidati ipak ponekad misle da se cijeli svijet vrti oko njih.
XS
SM
MD
LG