Dostupni linkovi

Socijalisti pristali na Vladu sa Radikalima


Beograd, zgrada Vlade Srbije
Beograd, zgrada Vlade Srbije

Predstavnici koalicije koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS) i koalicije Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) postigli su u četvrtak uveče dogovor o načelima za formiranje zajedničke Vlade Srbije, a razgovori se nastavljaju danas.

Nakon završetka trojnih pregovora u sedištu DSS-a, kojem su prisustvovali najviši predstavnici SPS-a i koalicije koju ta stranka okuplja, SRS-a i koalicije DSS-NS, portparol Koštuničinog DSS-a Andreja Mladenović novinarima je podelio saopštenje o inicijativi te stranke kojom se predlaže dogovor o formiranju Vlade koju bi činile koalicija DSS-NS, SRS, SPS-PUPS-JS, Bošnjačka lista Sulejmana Ugljanina i izvanstranačke ličnosti koje zastupaju nacionalnu politiku očuvanja državnih interesa Srbije.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je nakon sastanka da je koalicija SPS-PUPS-JS prihvatila inicijativu DSS-a da se razgovara o načelima za formiranje zajedničke Vlade, ali da su insistirali da se medju njima nadje princip socijalne pravde.

"Pošto su predstavnici DSS-NS i SRS prihatili te naše principe mi smo se danas dogovorili o principima za formiranje zajedničke Vlade i razgovori će se nastaviti dalje o formiranju koalicionog sporazuma i dogovoru o formiranju kolicija", kazao je on novinarima.

Kako je istakao, Vlada i parlamentarna većina se formiraju kada se potpiše kolicioni sporazum.
Predstavnica SRS u današnjim razgovorima Gordana Pop-Lazić potvrdila je novinarima da su dogovoreni osnovni principi i istakla da je ostao
da se uradi "tehnički deo posla oko koalicionog sporazuma".

"Ima velike šanse da se formira skupštinska većina", kazala je ona i istakla da nije bilo reči o personalnim rešenjima i da se razgovori nastavljaju danas.

Na pitanje da li će predsednik Srbije Boris Tadić moći da spreči formiranje te kolicije Pop-Lazić je odgovorila:

"Demokratskim sredstvima sigurno ne".
DSS je nakon razgovora podelila saopštenje novinarima u kojem je navedeno da su stranke utvrdile sporazum o principima za formiranje nacionalne Vlade Srbije. Na osnovu tog sporazuma nastaviće se razgovori o utvrdjivanju koalicionog sporazuma za konstituisanje parlamentarne većine i formiranje Vlade.

Novu Vladu bi, kako piše u saopštenju, činile DSS-Nova Srbija, SRS, SPS, Partija ujedinjenih penzionera, Jedistvena Srbija, Bošnjačka
lista i vanstranačke ličnosti koje zastupaju nacionalnu politiku očuvanja državnih interesa Srbije.
Pet ključnih ciljeva nacionalne vlade su: očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji i očuvanje Republike Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma,
snažan ekonomski i ravnomerni regionalni razvoj Srbije, ostvarivanje socijalne pravde, nastavak evropskih integracija Srbije sa Kosovom i
Metohijom u svom sastavu i borba protiv svih vidova korupcije i kriminala.
Na parlamentarnim izborima 11. maja SRS je osvojio 78 mandata, DSS-NS 30, lista SPS-PUPS-JS 20, a Bošnjčka lista dva mandata. Za formiranje većinske vlade potrebno je 126 poslanika. Bez koalicije koju predvodi SPS, nijedna grupacija, ni demokratska lista koju predvodi Tadićev DS, ni koalicija Radikala i Koštuničinih narodnjaka ne može formirati većinu ni u Beogradu ni u republičkom parlamentu, niti formirati novu Vladu Srbije.
XS
SM
MD
LG