Dostupni linkovi

Sa konferencije za novinare nakon sastanka


Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije usaglasile su principe delovanja zajedničke vlasti u Beogradu, ali konačnog dogovora još uvek nema. Izvještaj Ive Martinović:

Iako se u sredu moglo čuti da su Radikali, DSS i Socijalisti već postigli dogovor o formiranju koalicione vlasti u Begradu, i da će funkcioner SRS Aleksandar Vučić biti novi gradonačelnik prestonice, na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici ovih stranaka objavili su principe oko kojih su dogovorili, i najavili nastavak konsultacija o kadrovskim rešenjima. Navodeći da postoji zajednička volja Radikala i koalicija oko SPS-a i DSS-a za promenama u Beogradu i formiranjem nove gradske uprave, Aleksandar Vučić ipak nije precizirao da li će biti gradonačelnik:

“Želim da vas obavestim da ćemo mi danas, već posle ove konferencije za novinare nastaviti razgovore o konkretnim pitanjima, uvereni da ćemo u relativno kratkom roku moći da vas izvestimo i o svim kadrovskim rešenjima, i o svim drugim pitanjima koji su od značaja za rad gradske uprave.”

Iako je bio najavljen, na konferenciji se nije pojavio kandidat za gradonačelnika DSS-a Aleksandar Popović. Umesto njega novinarima se obratio portparol te stranke Andreja Mladenović:

“Gospodin Popović nije danas ovde samo iz zdravstvenih razloga, inače bi sigurno bio ovde. Predsedništvo naše stranke je na sinoćnoj sednici potvrdilo našu podršku da gospodin Vučić bude kandidat za gradonačelnika naše koalicije. Dogovoreni okviri rada buduće gradske vlasti omogućiće da grad funkcioniše dobro i da svi Beograđani budu zadovoljni.”

I dok su se u DSS-u jasno odredili prema gradskoj koaliciji i pružili podršku Vučiću, Socijalisti su još uvek neodređeni. Šef Izbornog štaba te stranke za Beograd Aleksandar Antić:

“Danas smo ovde pred vama da kažemo da ćemo razgovore nastaviti, da smo optimisti, da ćemo zajednički pokušati u danima koji su pred nama da definišemo tim koji će preuzeti dalje odgovornost za, nadamo se, daleko bolji, efikasniji i kvalitetniji život u Beogradu.”

Koalicioni partner SPS-a Milan Krkobabić iz Partije ujedinjenih penzionera ne očekuje skori kraj pregovora:

"Ovi pregovori neće biti ni brzi, ni laki, ni jednostavni. Principi socijalne pravde i borbe protiv siromaštva su najvažniji za našu koaliciju."

Uoči početka konferencije za novinare od koje se, sudeći prema broju novinara i publike, puno očekivalo, ispred beogradskog hotela Holidej in gde se održavala okupili su se mladi iz poketa Evropa nema alternativu noseći transparent “Ne damo ti Beograd”, i protestujući zbog najave formiranja koalicije SRS, DSS i SPS. Nekoliko metara dalje, grupa omladinaca SRS-a aplaudirala je i pozdravljala dolazak Aleksandra Vučića. Omladinci SRS-a prisustvovali su i konferenciji, a svako Vučićevo obraćanje pozdravljali su aplauzom. Ovaj događaj obeležio je i verbalni sukob predstavnika pokreta Evropa nema alternativu Srećka Šekeljića sa Aleksandrom Vučićem, koji je funkcioneru Radikala poručio da "nikada neće postati gradonačlenik Beograda, jer Beograđani to neće dopustiti i da će, ako bude bilo potrebno, organizovati i demonstracije". Vučić mu je poručio da bi mogao da ga izbaci iz sale da to hoće, ali da ne želi i rekao mu da "ne plaši građane Đilasovim demonstracijama".

XS
SM
MD
LG