Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija može naštetiti samo sebi


Gordana Logar

I dalje se ne zna kako će izgledati nova Vlada Srbije, to jeste, hoće li je formirati desničarske ili evropski orijentisane partije. Čak i ako bi Vladu formirali nacionalisti to ne bi uticalo na zemlje regiona, jer bi Srbija u tom slučaju doživjela izolaciju, smatra Gordana Logar, spoljnopolitički analitičar. Sa Gordanom Logar razgovarali smo u okviru ciklusa intervjua "Crna Gora i region".

RSE: Gospođo Logar, nakon zadovoljstva ne samo u Briselu već i u regionu zbog pobjede evropskih snaga u Srbiji koliko je danas za brigu činjenica da će o pobjedniku izbora zapravo odlučivati Socijalistička partija Srbije, partija Slobodana Miloševića?
Logar: Kad bih bila sigurna da je ta partija zaista doživela nekakve promene kao što se dogodilo u Poljskoj, na primer, druga Vlada posle "Solidarnosti" je bila socijalistička, ali to su bili neki novi mladi ljudi, međutim, ja nisam baš sasvim sigurna da je ovde taj slučaj. Prema tome, ne bih htela unapred da kažem da nije zabrinjavajuće, ali ako pristanu na nekakve promene do kojih će doći tokom dogovora, jer tokom kampanje se nije moglo videti da su se oni mnogo promenili. I ako prilikom dogovora sa Demokratskom strankom oni ipak naprave nekakve ustupke, a zatim se pokaže da su verni tim ustupcima, onda bi to mogla biti jedna stabilna Vlada bez ozbira na simpatije ili ne. Jer kada je reč o Slobodanu Miloševiću i prošlosti moram da kažem da se oni nikada neće odreći prošlosti i Slobodana Miloševića, što ne znači da se neće odreći nekih bitnih i užasnih stvari iz tog perioda. Prema tome, nije baš nezabrinjavajuće.
RSE: Koliko će izbor koji Srbija napravi u ovom momentu, upravo u tom smislu ko će se sa kim dogovoriti, uticati na region, koliko će uticati na situaciju u Bosni, Kosovu, Crnoj Gori, odnosi?
Logar: Mislim da neće tako značajno uticati iz prostog razloga što, bez obzira na geopolitički položaj Srbije i Beograda, se može napraviti jedan sanitarni zid, pre svega jedna blaga prećutna izolacija i stvarno ne bi bilo fer i ne bi trebalo da utiče ni na Hrvatsku, ni na Crnu Goru, ni na Bosnu, ukoliko neko iz samih tih država ne napravi nekakav potez koji bi bio sličan ovdašnjem. Jedina okolnost koja može da zabrinjava jeste kako će se stvari odvijati u samoj međunarodnoj zajednici na Kosovu, od UNMIK-a i Evropske unije i tako dalje. UNMIK danas ima oko desetak hiljada raznih stručnjaka i NATO je tamo. Kada dođe Evropska unija ona će imati 2.000 svojih sudskih izvršitelja, pravnika i tu će biti mnogo manje uticaja međunarodnog faktora, taj deo je više izvor nekakvih neizvesnosti.
RSE. Brisel ovih dana šalje jasne poruke Beogradu u smislu ohrabrivanja proevropskih snaga. U kolikoj mjeri to može uticati na političke pregovore?
Logar: To je uvek jednostavno tako, bude i kontraproduktivno a ima i značaja. Hoću da kažem da tu nikada ne možete da budete sigurni. Ja mislim da pre dobri potezi kao što je bio onaj sa Kragujevcem više doprinosi nego verbalne podrške.
RSE: Ukoliko desničarske snage okupe većinu i formiraju Vladu hoće li se to odraziti na neki globalni plan u smislu većeg prisustva Rusije, uz to imamo NATO i Evropsku uniju koji su u okruženju. Da li prosto Balkan može postati poprište igara velikih sila?
Logar: Lično mislim da Rusiji, vrhu ruskom, Putin, Medvedev, ne odgovara više ova konzervativna ili ta desničarska opcija. Malo je preteška, malo je preuska, malo je previše nacionalistička, malo je previše zatvorena. Rusija je mogla da stane uz Kosovo naprosto zbog toga što je ništa nije koštalo. Ona je nekako na političkoj sceni povratila neki značaj, malo je "vežbala mišiće", ali nije ništa posebno učinila. Prema tome, ne bih to rekla. Ja mislim da bi Rusija iskoristila ono što bi joj dala na tanjiru konzervativna Vlada, ali da ne bi to ništa učinila sebi na štetu u odnosu sa zapadom, Evropskom unijom i NATO Paktom.
RSE. Ukoliko Srbija krene evropskim putem hoće li to ubrzati proces integracija u cijelom regionu s obzirom na tu lidersku poziciju Srbije s aspekta veličine i značaja?
Logar: To bi naravno ubrzalo, ali ja nisam od onih koji misle da je ovo liderska zemlja i pozicija. Sve ovo što se desilo poslednjih godina, da budem iskrena, posle ubistva Zorana Đinđića, mislim da Srbija nema lidersku ulogu, mislim da nema naročito veliku ulogu, samo je u centru i kvari posao susedima. I prema tome, njenim ulaskom i pridruživanjem u Evropi istinski, zvaničnije, bolje, ceo region bi išao napred jer više ne biste imali tu crnu tačku, ona je objektivno crna tačka. Jedina.
RSE: Investicije teško da će doći i u susjedstvo ukoliko bi u Srbiji bilo nestabilno.
Logar: Nisam baš sigurna da je tako jer Srbija ne može da našteti apsolutno nikom drugom trenutno nego samoj sebi jer neće sigurno otvoriti oružanu borbu ili ako bi to uradila opet bi izgubila kao što je izgubio Milošević Kumanovskim sporazumom. Lično mislim da će se napraviti zid, da će svima okolo biti dobro, a ovo će ostati crna tačka jer je Srbija tako sama izabrala.
XS
SM
MD
LG