Dostupni linkovi

Bush: Neraskidiv savez SAD i Izraela


George W. Bush i Ehud Olmert u Jeruzalemu

Američki predsjednik George W. Bush poručio je danas da će SAD pružiti Izraelu podršku u borbi protiv "terorističkih grupa". U okviru svoje petodnevne, posljednje bliskoistočne turneje, Bush je na jučerašnjoj svečanosti obilježavanja šezdesete godišnjice osnivanja hebrejske države, još jednom ukazao na "jake veze između dvije zemlje i neraskidiv savez SAD i Izraela".

"Amerika je uz vas u razbijanju terorističkih mreža i uskraćivanja utočišta ekstremistima," poručuje američki predsjednik zastupnicima Kneseta.

On je upozorio da bi odobrenje Iranu da posjeduje nuklearno naoružanje bila "neoprostiva izdaja budućih generacija".

"Izrael ima nešto više od sedam miliona stanovnika, ali kada se suprostavite terorizmu i zlu jaki ste kao da vas je 307 miliona, jer je Amerika uz vas," rekao je Bush.

Izraelski predsjednik Shimon Peres sinoć je izrazio duboku zahvalnost SAD-u za podršku Izraelu od njegova osnutka 1948. Podsjetio je da je tadašnji predsjednik Harry Truman bio prvi državnik koji je priznao Izrael.

"Bez vaše podrške cilj stvaranja države Izrael bio bi skoro nemoguć," rekao je Peres. On je spomenuo zasluge svih poslijeratnih američkih predsjednika i rekao da je američko-izraelsko prijateljstvo vrhunac doživjelo s predsjednikom Bushom.
Ovo je svečanost zahvalnosti veličanstvenoj naciji i njenom lideru Georgu Walkeru Bushu, čovjeku punog vjere, koji ne odgađa odluke, koji je uvijek u službi najvećih američkih vrijednosti.
Izraelski premijer Ehud Olmert također je izrekao ode SAD-u i predsjedniku Bushu nazvavši ga "velikim liderom, prijateljem, izvorom nadahnuća," te dodao "ponosni smo što smo s vama u našem vječnom glavnom gradu Jeruzalemu."
Američki je predsjednik uzvratio kako su SAD i Izrael "najstariji i najbolji prijatelji na svijetu". Naglasivši kako su "put slobode i demokratije najbolji put u borbi protiv tiranije i terorizma", Bush je izrazio nadu "da će svako dijete na Bliskom istoku živjeti u miru i slobodi".

Bush je danas posjetio ruševine utvrđenja u pustinji Masada, koju Izraelci smatraju simbolom otpora, jer se, prema predanju, 70-te godine nove ere Židovi koje su opkolili Rimljani nisu htjeli predati nego su izvršili samoubistvo. Američki je predsjednik spomenik nazvao "inspiracijskim monumentom hrabrosti i žrtvovanja" uz poruku da "Masada više neće pasti", što je dio zakletve koju polažu izraelski vojnici.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG