Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rat partijskih kuhinja


Dok lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić drži ključ buduće Vlade Srbije u svojim rukama, neki mediji već su objavili da su se “Dačić i Tadić o svemu dogovorili”, a drugi da su Nikolić, Koštunica i Dačić već postigli sporazum. Izvesno je da će se borba dva bloka za duše Socijalista nastaviti.

Ono što je za sada poznato jeste da se šef Socijalista Ivica Dačić danas sastao sa liderom narodnjačke koalicije Vojislavom Koštunicom i da se sastanak nastavlja u četvrtak. Zatražio je 24 sata za donošenje odluke. Posle sastanka je izjavio da 4 principa dogovorena između Radikala i narodnjaka nisu sporni, ali je dodao da osim njih buduća parlamentarna većina mora voditi računa i o socijalnoj pravdi:

"Da bismo došli do zajedničkih principa, koji bi bili načelni i sporazumni, o politici buduće Vlade sutra ćemo nastaviti razgovore na osnovu tih dopuna koje mi kao koalicija budemo imali."

Dačić, dakle, još ne saopštava odluku, ali funkcioneri Demokratske stranke i G17 plus zaobilazno sugerišu da će pridobiti njegovu koaliciju za formiranje Vlade. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Demokratskoj stranci potpuno prihvatljiva Socijalistička partija Srbije kao partner u Vladi, jer su to partije koje pripadaju ideji Socijalističke internacionale i obe se zalažu za socijalne reforme i izgradnju sistema socijalne pravde. I potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, u intervjuu pariskom MOND-u, nagovestio je mogućnost koalicije Demokrata sa Socijalistima, ocenivši da u osnovi dve stranke imaju istu ideoogiju, levičarsku.

I osnivač i doajen Demokrata Dragoljub Mićunović izneo je stav je da su glavni principi Socijalista u skladu sa principima Demokratske stranke. A predsednik G17 plus Mlađan Dinkić otišao je i korak dalje. Iako nije precizirao sa kojim će strankama proevropska koalicija formirati Vladu, rekao je da se moraju praviti kompromisi i odlučno saopštio da će takav kompromis biti napravljen. Dodao je da će za ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju glasati 141, a možda i 150 poslanika.

Funkcioneri SPS-a još uvek ne otkrivaju karte, ali su markantne neke bočne izjave koje daju. Tako je potpredsednik Milutin Mrkonjić ocenio da se bez učešća evropskih banaka i fondova ne mogu realizovati razvojni projekti u Srbiji i rešiti nezaposlenost i težak položaj radnika i penzionera. A Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije, koalicionog partnera SPS-a, ponovo izjavljuje da će poslanici njegove stranke glasati za ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju jer, kako je rekao, “bez saradnje sa Evropom nema budućnosti, a bez stranih investicija nema novih radnih mesta”.

Dnevnik BLIC, pozivajući se se na vrh Demokratske stranke i SPS-a, javlja da su Socijalisti od juče veoma blizu postizanja dogovora o Vladi sa Tadićevim Demokratama i da bi trebalo da bude potpisan još do kraja maja.

Dogovor je, prema saznanjima BLICA, bio postignut uprkos teškim pritiscima kojima je prethodna dva dana bio izložen lider SPS-a Ivica Dačić. Presing na njega vršio je u ime Radikala i narodnjačke koalicije Aleksandar Nikitović, šef Koštuničinog kabineta, a Dačića nisu ostavljali na miru ni najkrupniji srpski biznismeni, glavni finansijeri Nikolićeve i Koštuničine stranke, poreklo čijeg kapitala je Demokratska stranka najavila.

Demokrati su trenutno veoma tajnoviti kad su u pitanju njihovi pregovori o budućoj vladi. Ni lider SPO-a Vuk Drašković takođe ne želi da prognozira ishod borbe za Dačićevu zlatnu akciju, ali ukazuje na jedinstvenu priliku koja se sada ukazuje Socijalistima:

"Mogu samo načelno da kažem da je ovo jedna velika prilika za Socijalističku partiju Srbije da se odvoji od Miloševića i njegovog nasleđa i da se vrati onim principima srpske socijaldemokratije iz vremena Dimitrija Tucovića, Radovana Dragovića, Živka Topalovića. Takva jedna socijaldemokratska ili socijalistička partija, koja svoje izvorište vuče još od Svetozara Markovića, itekako je dobrodošla Srbiji i sigurno bi bila pozdravljena i na evropskom nivou od strane evropske Socijalističke internacionale. Da li će se rukovodstvo Socijalističke partije Srbije odlučiti za budućnost ili će se vezati za '90. godine i ući u koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom, vagaće oni. Moj savet ili preporuke na to sigurno neće uticati."

Zbog budućnosti sopstvene stranke Socijalisti imaju više razloga da priđu evropskoj nego antievropskoj koaliciji, kaže za Radio Slobodna Evropa i Milan Nikolić, iz Centra za proučavanje alternativa:

"Ako ostanu sa ovim biračima koji su, da tako kažem, umiruće biračko telo, koje biološki nestaje, u budućnosti će pasti ispod cenzusa i otići u istoriju. Drugo, ako žele da imaju budućnost ipak se moraju otarasiti tog starog imidža koji je vezan za Miloševića i jednu, u suštini, mnogo više nacionalnu nego socijalnu politiku – sa Demokratskom strankom će lakše oprati svoju prošlost nego sa Srpskom radikalnom strankom ili Demokratskom strankom Srbije. Najzad, Demokratska stranka im može pomoći da uđu Socijalističku internacionalu. Dakle, imaju više razloga da idu u pravcu Demokratske stranke nego u pravcu Demokratske stranke Srbije ili Srpske radikalne stranke."

Istovremeno, u celu priču o formiranju srpske Vlade ugrađuju se i znakovite izjave sa zapada. Evropski komesar Havier Solana je tako na pitanje da li bi Evropska unija prihvatila ulazak SPS u vladu proevropskog bloka izjavio da će Brisel podržati “svaku stabilnu vladu”, a britanski ambasador u Beogradu Steven Worthsword je ocenio da u srpskoj politici postoji prostor za Socijalističku partiju Srbije koja se snažno bori za prava društveno ugroženih kategorija stanovništva, ali je istovremeno i moderna i proevropska partija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG