Dostupni linkovi

Dvanaest miliona Amerikanaca boluje od raka


ćelije raka
ćelije raka

U jednom se danu sve može promijeniti, glasi stara poslovica. I koliko god zvučalo kao otrcani kliše, nebrojeno se puta pokazalo kao istinito. U samo jednom danu možete izgubiti sve, ali isto tako i “naplatiti” višegodišnji trud i napor.

Fondacija Lance Armstrong proglasila je 13.maj Livestrong danom. Na petu godišnjicu svog osnivanja pozvali su Amerikance da se priduže jedinstvenom nacionalnom frontu borbe protiv karcinoma, bolesti koja može pogoditi svakog bez obzira na starost, pol, boju kože ili način života, ili materijalni status.

Dvanaest miliona Amerikanaca boluje od raka, samo ove godine će 600.000 njih podleći ovoj podmukloj bolesti. Statistike takodje kažu da će u 2008.godini skoro milion i po stanovnika SAD od svog doktora čuti da boluje od neke od stotinu vrsta raka, koliko ih je do sada poznato.

Procenat oboljelih razlikuje se u različitim skupinama. Kako je to jednom rekao Martin Luther King junior “Od svih nepravdi na ovom svijetu, nejednakost u oblasti zdravstvenog osiguranja jedna je od najgorih!”
Stopa smrtnosti od raka veća je medju siromašnima iz prostog razloga što nemaju pristup preventivi. Vodeći američki specijalist dr Harold Freeman kaže da postoji ogromna razlika izmedju onoga što se o ovoj bolesti zna i onoga što se preduzima. Na mnogim razinama znamo kako se karcinom može pobijediti, ali ne radimo to. Stvari bi se pokrenule naprijed ako bi se povećala ulaganja u istraživanja, ako bi se prevencija podigla na mnogo viši nivo. To prije svega podrazumijeva slobodan pristup svima do modernih metoda ranog otkrivanja bolesti, kakvi su skeneri, CT uredjaji, ultrazvuk… Poznato je naime da se u ranom stadiju rak liječi u 80 posto slučajeva.

Iz Fondacije Lance Armstrong poručuju da nije dovoljan samo jedan dan u godini da bi se pobijedio tako jak neprijatelj, ali 13.maj može biti dan u kojem će se svi barem podsjetiti ili inspirirati da učine nešto za svoje i zdravlje svoje okoline. Rat protiv raka mora biti nacionalna obaveza poručuju iz ove organizacije koju je osnovao sedmorostruki pobjednik biciklističke utrke Tour de France, i čovjek koji je pobijedio jedan od težih oblika ove bolesti – karcinom testisa. Armstrong se u javnom obraćanju američkim vlastima zalaže za zdravstvenu službu koja će se protiv raka boriti na neprofitabilnoj osnovi, za preglede i terapiju dostupnu svima, bez obzira na to koju vrstu medicinskog osiguranja imaju. On se nada da će se političari u SAD uskoro zainteresirati za borbu protiv raka s istim entuzijazmom s kojim ulaze u predsjedničke izbore. Na samom kraju obraća se i građanima odgovorom na pitanje: Što svako od njih može učiniti?

“Pitajte vaše zastupnike u lokalnim i državnim parlamentima koje su korake poduzeli za zabranu duhana koji je prvi na listi uzročnika oboljenja, te kako nam mogu osigurati da i mi, a ne samo slavni sportisti i političari, možemo imati pristup preventivnoj medicini? Učite i sebe i podučavajte druge, podržite programe zaštite u svojim gradovima, živite zdrav život i … glasajte!”
piše u svom odgovoru čuveni biciklist Armstrong.
XS
SM
MD
LG