Dostupni linkovi

Tadić mora napraviti neke kompromise


Beograd, zgrada Skupštine Srbije
Beograd, zgrada Skupštine Srbije

Proevropska lista pobijedila je na parlamentarnim izborima u Srbiji, ali nije osvojila većinu u parlamentu dovoljnu za formiranje Vlade. Tko će biti uspješniji u postizbornoj trgovini za RSE govori Lucia Montanaro Jankovski, analitičarka u nevladinoj organizaciji "International Alert" u Bruxellesu.

RSE: Proevropska koalicija je dobila najviše glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji, ali tko će zapravo vladati u Srbiji?
Montanaro-Jankovski: Tadić je ostvario uvjerljivu pobjedu u odnosu na Radikale na izborima koji su mnogo važniji u odnosu na predsjedničke izbore. Ali imajući u vidu način na koji funkcionira politički sistem u Srbiji, nije vjerojatno da će Tadić biti u prilici formirati jednu modernu i uistinu prozapadnu Vladu, jer mu je zato potrebna većina u parlamentu. To što sada vidimo je da svi pokušavaju privući na svoju stranu Socijalističku partiju Srbije i Tadić mora napraviti neke kompromise.
RSE: Sa tim tekućim političkim pogodbama naglo su porasle akcije SPS-a. Što mislite da li se ta partija transformirala u odnosu na ono što je bila u vrijeme Miloševića?
Montanaro-Jankovski: Mislim da su neke partije, kao Tadićeva Demokratska stranka, G17 plus, Liberalna partija prave političke snage koje predstavljaju promjene, ali osobno nisam uvjerena u transformaciju (u odnosu na Miloševićevo vrijeme) u redovima Radikala, u Kostuničinom DSS-u ili unutar Socijalističke stranke Srbije.
RSE: Kako komentirate izjavu Solane koji je Socijaliste spomenuo kao moguće partnere Tadićevog bloka?
Montanaro-Jankovski: Mislim da je to očekivana izjava. S jedne strane, EU se ne bi trebala miješati u unutarnje stvari Srbije, ali isto tako treba voditi računa o realnosti, jer znamo da Tadićev blok ne može sam formirati Vladu.
RSE: Gospodin Tadić nije propustio da u noći neposredno nakon objavljivanja prvih preliminarnih rezultata izbora spomene Kosovo kao dio Srbije. Njegovi potencijalni koalicioni partneri imaju vrlo oprečne stavove o Kosovu. Za Liberale Kosovo je odavno izgubljeno, dok Socijalisti u odnosu na Kosovo dijele stavove sa Radikalima o tome da je Kosovo dio Srbije. U takvim uvjetima kakvu Vladu možemo očekivati u Beogradu?
Montanaro-Jankovski: Svakako će to biti složena situacija, ali nova koalicija može se pokazati stabilnijom u odnosu na prethodnu Vladu. U svakom slučaju građani Srbije su se izjasnili za evropski put, ali pitanje Kosova ostaje vrlo delikatno pitanje, a ljudi u Srbiji još nisu spremni prihvatiti realnosti. Tadić to svakako zna i on mora voditi računa o dominantnom raspoloženju. On pokušava balansirati između one trećine građana koji su proevropski raspoloženi i trećine koja proglašenje kosovske nezavisnosti smatra ništavnim.
RSE: Srbija je izabrala evropski put, ali uvjeti za članstvo u EU i dalje ostaju. Tu je najprije suradnja sa Haškim tribunalom i izručenje osumnjičenih ratnih zločinaca Karadžića i Mladića, kao i odustajanje od Kosova. World Street Journal u današnjem komentaru ističe da se sporazum sa EU mnogima neće sviđati, ali i da mnogi vide svoju budućnost u Evropi. Tenzije ipak postoje. Da li postoji opasnost od eskalacije unutarnjih sukoba u Srbiji i da li smatrate da su stavovi nekih analitičara u kojima se spominje i građanski rat u toj zemlji, ipak pretjerani?
Montanaro-Jankovski: Ne vjerujem. Mislim da je to pretjerano. Nije vjerojatno da ćemo vidjeti neki građanski rat u Srbiji. Ne vjerujem da će Radikali pribjeći nasilju, mislim da smo daleko od takve opasnosti. Ne vjerujem da to oslikava stvarnost. Da li ćemo vidjeti napetost – odgovor je, da. Napetost – svakako da. U svakom slučaju suradnja sa Hagom i obaveza da se sudu isporuče optuženi ratni zločinci je uvjet pristupanja EU, ali među pet osnovnih uvjeta se ne spominje priznavanje Kosova. Tako da to dvoje moramo razdvojiti.
RSE: Sudeći po reakcijama u evropskim krugovima i među susjedima Srbije sa olakšanjem je primljen rezultat izbora u Srbiji. Ali gotovo da je izostala reakcija Rusije. Što je tome razlog?
Montanaro-Jankovski: U Rusiji, može se reći da imaju dobre odnose i sa Tadićem i sa Koštunicom. Kada je riječ o energetskom sektoru, obojica, i Tadić i Koštunica su putovali u Moskvu. Za Rusiju je Kosovo došlo kao prilika da poveća svoj utjecaj na Balkanu i Rusija je iz toga izašla kao pobjednik, jer je uspjela dobiti zaslađen energetski paket, kao prednost u odnosu na pitanje na Abhazije i Južne Osetije. Za Rusiju možemo reći da se ne može izjasniti o bilo kom kandidatu, potencijalnom nosiocu vlasti u Srbiji, jer podržava obojicu.
XS
SM
MD
LG