Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U policiji nemaju informacije o splitskom pljačkašu


Kako su prenijeli bh. mediji, pozivajući se na nepotvrđene informacije iz splitskog Županijskog suda, bh. državljanin Miroslav Hršum jedan je od organizatora pljačke 15 miliona kuna iz Hrvatskih pošta u Splitu. Šta o tome kažu nadležne institucije u BiH?

Pozivajući se na nepotvrđene informacije iz splitskog Županijskog suda, bh mediji javili su u utorak da je Miroslav Hršum (46) iz Pala jedan od organizatora pljačke 15 miliona kuna iz “Hrvatskih pošta” u Splitu. Načelnik uprave kriminalističke policije RS Gojko Vasić kaže da iz Hrvatske još uvijek nisu dobili zvanično ništa o tom slučaju:

„U ovom momentu mi nemamo nešto da nam je zvanično potvrđeno ko je uhapšen, zbog čega, kako, u vezi s kojim djelom. Dok mi to ne dobijemo, ne možemo zvanično davati informacije. Neka lica su nedostupna, pa zbog toga vjerovatno i oni moraju dozirati, jer je istraga u toku. Nije to tek tako dati imena, pa kasnije da se trpi štetu.“

Banjalučke „Nezavisne novine“ objavile su da se tokom istrage u Hrvatskoj došlo do podatka da je Miroslav Hršum u Split došao zbog organizovanja ubistva Đorđa Ždrale iz Istočnog Sarajeva. Pozivajući se na neimenovani izvor blizak istrazi, „Nezavisne novine“ pišu da je Hršum doputovao u Split kako bi locirao, a zatim i zadržao Ždralu do dolaska ekipe iz BiH, koja je trebalo da ga likvidira auto-bombom.


Ni u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo nisu željeli komentarisati policijski dosije Miroslava Hršuma, iako su potvrdili da je on od ranije poznat policiji. Portparol Danka Tešić:

„Mi samo možemo reći da je od ranije poznat policiji, a sve ostalo neki drugi put.“

Mediji su takođe objavili da je hrvatska policija, tragajući za pljačkašima pošte, razotkrila petočlanu kriminalnu grupu iz Pala, koja je planirala pljačke u Hrvatskoj. Njeni članovi su, navodno, i poznati paljanski kriminalci Đorđe i Mladen Ždrale, koje je hrvatska policija privela, nakon čega ih je protjerala u Crnu Goru. Ni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu nisu mogli reći ništa o pomenutom slučaju. Portparol Selma Delalić:

„Mi nismo kontaktirani od strane Republike Hrvatske, niti smo ih mi kontaktirali.“

Policija RS potvrdila je da ih je hrvatska policija obavijestila o protjerivanju dvije osobe iz Pala, ali nisu navodili više detalja niti zbog čega su pomenuta dvojica izručeni Crnoj Gori, a ne Bosni i Hercegovini.

Mediji su došli takođe do saznanja da je uhapšeni Miroslav Hršum posljednjih nekoliko mjeseci boravio u Splitu, prikupljajući podatke o "Splitskim poštama", gdje je došao na poziv Joze Certe, predsjednika HVIDRE, koji je uhapšen u istoj akciji.

Načelnik kriminalističke policije RS Gojko Vasić kaže da, iako iz Hrvatske još uvijek nisu dobili nikakav zahtjev za saradnju na ovom slučaju, ranije su imali kontakte u vezi sa splitskom pljačkom:


„Nastojali smo kroz taj zajednički rad pomoći i mi njima i oni nama. I mi imamo pljačke koje treba riješiti i normalno da nam je cilj da „padne“ određena grupa koja to radi jer to poboljšava bezbjednost i kod nas.“

Vasić smatra da je splitska pljačka još jedna u nizu potvrda da kriminal ne poznaje granice, te da su kriminalci davno prevazišli lokalne i etničke podjele. On objašnjava u kojim oblastima kriminalci najčešće sarađuju na regionalnom nivou:

„Normalno, najviše sarađuju u narkomaniji, jer to je najveći izvor para. Sljedeće su vozila, jer vozila idu kad nema para za drogu, pa onda oružje, pa trgovina ljudima. Znači, sve su to kriminalni poslovi koji su povezani i čim su regionalno povezani, odmah su povezani i sami kriminalci.“

U policiji Republike Srpske smatraju da regionalna saradnja nadležnih institucija svakako daje bolje rezultate u suzbijanju kriminala. Ukoliko ih kolege iz Hrvatske kontaktiraju zbog pljačke u Splitu, uvjeravaju – korist će biti obostrana.

  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG