Dostupni linkovi

Socijalisti se još ne izjašnjavaju


Predizborni plakati Radikala i Koštuničine koalicije
Predizborni plakati Radikala i Koštuničine koalicije

Dok lideri liste za “Za Evropsku Srbiju” tvrde da će za mesec uspeti da formiraju stabilnu Vladu, Srpska radikalna stranka i koalicija koju predvodi Demokratska stranka Srbije već su usaglasili predlog sporazuma o karakteru i ciljevima "nove nacionalne Vlade Srbije".

Dva dana nakon izbora, koalicija koju predvodi bivši premijer Vojislav Koštunica i Šešeljevi Radikali usaglasili su predlog sporazuma o karakteru i ciljevima "nove nacionalne Vlade Srbije" i za sredu najavili razgovore sa Socijalistima. Lider Radikala Tomislav Nikolić kaže da je sa Koštunicom dogovorio četiri principa rada koalicione Vlade i najavljuje trojni sastanak na kome treba da se vidi da li su ti principi prihvatljivi i za Socijalističku partiju Srbije. “Ukoliko jesu, imaćemo vladu SRS-DSS-SPS, a ako nisu, Radikali će biti u opoziciji," rekao je Nikolić.

Isto poručuje i lider Nove Srbije Velimir Ilić:

“Sa LDP-om i bilo kakva kombinacija sa Čankom i ovom njegovom grupacijom za mene je neprihvatljiva. Za mene je prihvatljiva nacionalna opcija, u suprotnom, bićemo opozicija. Bio sam ja dugo opozicija, Bože moj.”

I dok su Radikali i Koštuničina koalicija već postigli dogovor, lideri Liste za Evropsku Srbiju na drugoj strani počinju razgovore i uvereni su da će Srbija za mesec dana imati proevropsku i stabilnu Vladu. Predsednik G17 plus Mladjan Dinkić:

“Da bi se ostvario cilj ulaska Srbije u EU, moraju se praviti odgovarajući kompromisi. Kompromis, međutim, mora ići u pravcu brzog ulaska Srbije u EU i takav kompromis, ja sam ubeđen, biće napravljen. Dakle, ja sam uveren da ćemo za Sporazum o pridruživanju krajem juna meseca imati 141 glas, a možda i 150. Ne može se ići protiv života, a jedina perspektiva koja Srbiju čeka jeste brz ulazak u EU i to će pomoći da mi mnogo lakše nego prošli put formiramo Vladu sa strankama koje će podržati da se put Srbije u EU završi 2012. godine.”

Kako je nam je potvrdio funkcioner Liberalno demokratske partije Zoran Osojić, traju razgovori te stranke sa predstavnicima liste "Za evropsku Srbiju":

“Razgovaramo sa pobednikom izbora koji ima odgovornost da forimira Vladu i to je sve što mogu da vam kažem.”

Ono što je izvesno jeste da Vlada ne može biti formirana bez koalicije okupljene oko Socijalista, i ključno je pitanje kome će se oni prikloniti. Funkcioner SPS-a Branko Ružić potvrdio je da će najpre razgovarati sa Koštunicom:

“To je inicijalni ragovor o principima funkcionisanja buduće Vlade, a javnost ćemo obavestiti kad razgovori počnu i kad budu završeni. Teško je reći u ovom momentu šta nam je neprihvatljivo, mi jedino možemo da kažemo dve stvari koje su nam neprihvatljive, to je da podržavamo bilo čiju manjinsku Vladu, i druga stvar da razgovaramo sa Liberalno-demokratskom partijom o formiranju buduće Vlade.”

I dok Socijalisti ne govore kom će se bloku prikloniti, spekuliše se o mogućnosti parčanja njihove koalicije, koju čine i Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija, u kom slučaju bi ova poslednja, na čelu sa Draganom Markovićem – Palmom, formirala Vladu sa proevropskim blokom stranaka. Iako negira mogućnost istupanja iz koalicije sa Socijalistima, Marković za naš program kaže da će u novom sazivu parlamenta podržati ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čemu se, podsećamo, SPS protivi:

“Ja ne znam da li ću biti usamljen, ali to je nešto što je budućnost naše dece, i mene ne interesuju nikakve funkcije, nikakva ministarska mesta, mene interesuju građani Srbije, ja neću izolaciju Srbije.”

Ne isključujući mogućnost da Srbija dobije Vladu koju bi činili Radikali, koalicija DSS-NS i Socijalisti, politički analitičar Milan Nikolić ipak kao realniju ističe opciju cepanja kolicije oko SPS i formiranje proevropske Vlade:

“Sve je moguće i ne bih se zakleo da neće doći do formiranja takve jedne nacionalne Vlade, ali mislim da veću šansu ima stvaranje nove vladajuće koalicije oko Demokratske stranke. Verovatno da će Socijalisti biti značajan element, ali može se napraviti vladajuća koalicija čak i bez njih pod uslovom da se dobiju ovi drugi, manji članovi koalicije i manjinske partije.”

RSE: Šta je to što bi moglo da opredeli Socijaliste da formiraju Vladu sa proevropskim blokom?

“To što bi hteli prvo da raskrste sa svojom prošlošću, drugo njima treba novo biračko telo, ovo koje sada imaju to je staro i ono biološki odumire, treba im nov imidž, treba im priznanje od Socijalističke internacionale. Sve to mogu da dobiju sa demokratama, ništa od toga ne mogu da dobiju na drugoj strani. Ali evo, zavisi od njih, oni će doneti odluku i najverovatnije će sve biti bazirano na tome ko će više da im ponudi.”

XS
SM
MD
LG