Dostupni linkovi

Dačić bi se mogao prikloniti Tadiću


Tim Judah
Tim Judah

Socijalistička partija Srbije, stranka Slobodana Miloševića, nakon srpskih parlamentarnih izbora postala je vlasnik tzv. zlatne akcije, “kingmaker” kako to Englezi zovu, odnosno “jezičak na vagi”. O tome za RSE govori poznati britanski publicista Tim Džuda (Judah).

Od toga da li će se Socijalisti prikloniti Radikalu Nikoliću ili Demokrati Tadiću, zavisi kakvu Vladu će zemlja dobiti. Otuda ovih dana oba bloka spremaju ponude njenom lideru Ivici Dačiću. Izjave ljudi iz Dačićeve koalicije o tome čijem carstvu će se prikloniti još uvek su vrlo ambivalentne, ali Tim Džuda ne isključuje mogućnost da se Socijalisti priklone koaliciji oko Demokratske stranke.


Judah: Ima mnogo analitičara koji misle da bi Socijalisti mogli da se nađu u iskušenju da podrže Vladu koju bi formirala Demokratska stranka – bilo da u taj kabinet uđu ili da podrže manjinsku Vladu.


RSE: Da, ali oni su rekli nekoliko dana pre izbora da više neće podržavati bilo čiju manjinsku Vladu nego da će ili ući u koalicionu Vladu ili ostati u opoziciji.


Judah: Pa, sačekajmo da vidimo da li će odluka birača, koja se iskazala kao talas uspeha Demokrata zahvatiti i političke partije, da li će članstvo i rukovodstvo Socijalističke partije tom ubedljivom promenom odnosa snaga u parlamentu - u korist Demokrata, a na štetu Radikala - biti privučeno da podrži partiju koja se profilisala kao snaga budućnosti.


RSE: Analitičari ukazuju i na to da, ako Socijalisti misle o svojoj budućnosti, ako žele da se reformišu i transformišu u pristojnu stranku socijaldemokratske provenijencije, da upravo sada imaju veliku šansu za to - ako podrže Demokratsku stranku.


Judah: Apsolutno, i to im je verovatno i poslednja šansa.


RSE: Koliko bi, međutim, politički mudro bilo od Tadića, da eventualno uđe u koaliciju sa partijom kakva je Socijalistička partija Srbije?


Judah: Mislim da bi koalicija sa Socijalistima funkcionisala drugačije nego koalicija sa Koštunicom, u kojoj je njegova stranka, iako mnogo manja, imala odlučujuću ulogu. Rezultati ovih izbora ukazuju na to da bi Demokrati imali kontrolu u Vladi, Socijalisti bi imali nekoliko mandata, ali definitivno bi bili u podređenoj poziciji, a ne u poziciji da diktiraju politiku. Upravo je to promena do koje je sada došlo. Naravno, sve ovo važi pod pretpostavkom da Demokratska stranka predvodi sledeću Vladu. Ona će biti kontrolor sudbine te Vlade, umesto da bude, kao što je bila, potrčko manjeg koalicionog partnera.


RSE: Ne mislite li da bi koalicija Tadića sa Socijalstima, ako bi do nje došlo, obećavala nestabilnu Vladu?


Judah: Naravno, ako nema, kao što nema, magičan broj od 126 poslanika bez njih, mora imati u Vladi i njih, što, razume se, sadrži izvestan potencijal za nestabilnost. Ali to bismo isto imali – mislim, moguću nestabilnu Vladu – i u slučaju da Radikali i Koštuničin blok formiraju Vladu sa Socijalistima, jer ni Vlada koju podržava samo 127 poslanika nije naročito stabilna opcija. Međutim, ako Socijalisti sa svojim koalicionim partnerima priđu Tadiću, iako postoji ta mogućnost za nestabilnost, takođe se može razmišljati i o tome šta im Tadić može ponuditi, kako bi dobio stabilnu Vladu. Ostaje da se sačeka i da se vidi, a već sama ta činjenica govori da ćemo imati nedelje i mesece teških pregovora i teške trgovine, što će, nažalost, predstavljati i mesece izgubljenog vremena.

XS
SM
MD
LG