Dostupni linkovi

Pljačkaši pošte u Splitu državljani BiH i Srbije


Split
Split

Hrvatska policija i USKOK otkrili su dio skupine koja je sredinom ožujka u oružanoj pljački središta Hrvatske pošte u Splitu ukrala 15 milijuna kuna.

Nad šestoricom uhićenih, koji su pružali podršku samim počiniteljima pljačke, danas su istražni suci splitskog Županijskog suda odredili pritvor od mjesec dana i nad njima je pokrenuta istraga, dok hrvatska policija, zajedno sa srpskom i bosanskohercegovačkom, traga za pljačkašima, državljanima Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su u bijegu. Za sudjelovanje u ovoj pljački sumnjiči se i predsjednik veteranske udruge HVIDR-a iz Kaštela, Jozo Certa.


Državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine, nastanjen na Palama, navodno je glavni logističar pljačke splitske pošte sredinom ožujka ove godine. Radi oružane pljačke 15 milijuna kuna, odnosno više od dva milijuna eura, uz njega je istražnom sucu Županijskog suda privedeno još pet osoba, hrvatskih državljana, koji su pružali podršku samim pljačkašima, njima petorici, koji su državljani Bosne i Hercegovine i Srbije i koji su u bijegu.


Pritvoreni su zaštitar, koji je radio na opljačkanoj pošti, i službenica pošte koji se sumnjiče da su pljačkašima prosljeđivali važne informacije, te dva ugostitelja i kotlovničar splitske bolnice. Glavni ravnatelj policije, Marijan Benko, na konferenciji za novinare je naglasio da su kriminalci iz Hrvatske imali tek logističke zadaće:


"Oni su snimili teren, oni su sve pripremili. Ovi su došli i izvršili. Za tu uslugu pripreme, organizacije i logistike dobili su 10 posto od ukupnog plijena. To je novac koji smo pronašli. Mi ćemo sa kolegama iz Srbije i Bosne nastaviti raditi na rasvjetljavanju i utvrđivanju počinitelja ovih kaznenih djela."


Milijun kuna iz ove pljačke policija je pronašla u tunelu ispod splitske bolnice. Ravnatelj USKOK-a, Dinko Cvitan, je podvukao da je pljačku splitske pošte obavila organizirana skupina iz više država:


"To jasno ukazuje da organizirani kriminal ne poznaje granice, već da postoji samo zajednički interes kako na lak način, bez obzira na opasnosti i moguće žrtve, doći do velike količine novca."


U posljednja dva dana najviše se među potencijalnim osumnjičenicima spominjao predsjednik veteranske udruge HVIDR-a iz Kaštela, Jozo Certa. Nad njim se danas provodila kriminalistička obrada, da bi i on iza 15 sati bio priveden istražnom sucu Županijskog suda u Splitu, Nevenu Cambiju. Ispituju se njegovi česti boravci na Palama i kontakti sa Zoranom Stefanovićem, kod kojeg je prije dvadesetak dana na tržnici Arizona, pokraj Brčkog, pronađeno 350 tisuća kuna iz ove pljačke.


Radeći na slučaju pljačke 15 milijuna kuna, policija je riješila i pljačku pošte u splitskom kvartu Ravne Njive, koja se dogodila koncem prošle godine, za koju se tereti ista skupina. U ovoj akciji bilo je privedeno 18 ljudi. Tijekom istrage policija je pretražila 22 stana i poslovna prostora, te 28 vozila, pri čemu je oduzela veću količinu oružja. U akciji je razotkrivena i skupina kriminalaca iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koja se skrivala u Splitu, te im je određen progon iz Hrvatske.
XS
SM
MD
LG