Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Očekuje se brže potpisivanje Sporazuma sa Srbijom


Podgorica

Ako se političke partije u Srbiji uskoro dogovore o formiranju nove Vlade to će, očekuju u Crnoj Gori, ubrzati potpisivanje brojnih bilateralnih sporazuma na koje se već duže vrijeme čeka.

U Crnoj Gori se nakon okončanih parlamentarnih izbora u Srbiji očekuje pomak u sferi uređivanja odnosa između dvije države, najviše zbog činjenice da bi, ukoliko se oformi nova skupštinska većina, Srbija dobila novu Vladu koja bi smijenila sadašnju, koja već duže vrijeme funkcioniše kao tehnička. Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović kaže da su najvažnija pitanja koja bi trebalo da se riješi bilateralnim sporazumima - granica i dvojno državljanstvo:
"Mi smo sa Repbublikom Srbijom potpisali više sporazuma u vezi saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, a što se tiče novih sporazuma biće značajno sa Srbijom zaključiti sporazum o granici jer kao i sa bivšim jugoslovenskim republikama sa kojima smo se graničili, biće značajno otvoriti razgovore i zaključiti po pitanju posljedica dvojnog državljanstva i to su najaktuelnije stvari koje očekujemo da ćemo pokrenuti nakon formiranja Vlade u Srbiji."
Činjenica je da postoje brojni problemi i pitanja koji se tiču odnosa dvije države, a koji već dugo čekaju na rješavanje. Više puta su se javno mogle čuti ocjene o potrebi intenzivnijeg rješavanja međudržavnih odnosa kroz sklapanje više bilateralnih sporazuma, ali činjenica je da se i pored izvjesne komunikacije dvije vlade njihovi premijeri godinama nijesu sreli, što svjedoči da problem ipak postoji. Između ostalog, ostala je upamćema izjava visokog funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista Miodraga Vukovića od prošle jeseni kada je odnose Crne Gore i Srbije ocijenio kao nikad gore od potpisivanja Beogradskog sporazuma. "Sve nimalo vesele pretpostavke relevantnih međunarodnih organizacija da ćemo u Uniju ući posvađani tek 2020., a možda ni tada, upozoravaju," rekao je tada Vuković.

A u tom kontekstu treba podsjetiti na brojne špekulacije da Crna Gora do sada nije dobila zeleno svijetlo za aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj uniji dok se ne vide rezultati upravo okončanih izbora u Srbiji što je još jedan značajan posao koji čeka da dođe na red. Crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar kaže da njegovo ministarstvo nema velikih problema ni u civilnom vazduhoplovstvu ni u drumskom saobraćaju, a dobra saradnja se, prema njegovim riječima, odvija i u predstavljanju u vezi pomorskog saobraćaja:
"Naišli smo na jedan problem koji se odnosi na rekonstrukciju pruge Bar-Beograd, kao i da bismo vidjeli što da radimo sa ovom italijanskom ponudom vezano za tu neku veću rekonstrukciju. Ono što je pozitivno jeste da smo prošle sedmice dobili odgovor od Ministarstva za infrastrukturu Srbije koji je potpisao gospodin Ilić za sastanak sa predstavnicima italijanske Vlade i da se snažnije krene u takav jedan poduhvat, tako da to jeste poslije malo dužeg čekanja, još od onog sastanka koji je bio predviđen da se desi u Podgorici, sada imamo taj signal da možemo zajednički da krenemo u taj dio i već smo prošle sedmice neke kontakte obavili kako bi došlo do tog trojnog sastanka i krenulo se snažnije u taj jedan poduhvat."
Ministar Lompar sada očekuje da će posao oko formiranja nove srbijanske Vlade usporiti realizaciju zajedničkog posla.
"Neće biti konkretnih poteza ni na jednom projektu dok se Vlada ne formira," rekao je Lompar, koji smatra da će se, ukoliko se formira nova Vlada, poslovi ubrzati:
"Neophodno je vidjeti koliko će ta Vlada biti stabilna i ono što jeste naš prioritet da se to vrlo brzo desi, jer ukoliko bi se taj proces odužio odužile bi se i sve zajedničke aktivnosti u tom dijelu, to ne samo da ima određene odnose između Crne Gore i Srbije u saobraćajnom smislu nego ima uticaja ukupno na sve regionalne inicijative vezane za saobraćaj u ovom dijelu Evrope. Onda bi to usporilo sve aktivnosti".
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG